Kurzy Termíny

Všechno, co potřebuješ vědět o Python Akademii

Popularita Pythonu stoupá už několik let v řadě. IT firmy budou expertům na Python brzo rvát ruce. Ale protože ajťáků je potřeba stále víc a víc, svou šanci mají i junioři, kteří nemusí mít vystudovanou technickou výšku. Stačí, když mají potřebné znalosti a umí je aplikovat.

Poslední aktualizace: 02. června 2023, 11 min. čtení

Chceš začít programovat a zaujal tě Python? Skvělá volba a palec nahoru za první krok ke tvé programovací kariéře! V druhém díle seriálu Programuju jsme porovnávali programovací jazyky dle využití a obtížnosti na naučení a ve třetím díle jsme nastínili, proč je Python nejvhodnější programovací jazyk na začátek a jaké uplatnění v IT s tímto jazykem máš.

Popularita Pythonu stoupá už několik let v řadě. IT firmy budou expertům na Python brzo rvát ruce. Ale protože ajťáků je potřeba stále víc a víc, svou šanci mají i junioři, kteří nemusí mít vystudovanou technickou výšku. Stačí, když mají potřebné znalosti a umí je aplikovat. Přesně to učíme na Python Akademii.

Stack Owerflow dlouhodobě trackuje oblíbenost programovacích jazyků. Python v žebříčku neustále stoupá.

Na internetu najdeš spousty online kurzů, ale je těžké oddělit zrno od plev. Čas je naše nejdůležitější komodita a proto je výhodné jej využít dobře. Naší Python Akademií už prošlo přes 400 studentů. Třeba jako Marek, který používal Python na datovou analýzu a teď pracuje jako výzkumník machine learning v Seznamu. Anebo také Michal, který díky Pythonu a Linuxu přešel z pozice skladníka na systémového administrátora a později na DevOps pozici.

Ale co tě vlastně na akademii čeká a jak to probíhá? Je docházka povinná? Píšou se testy? Jak je to s materiály? Potřebuješ certifikát? V tomto článku ti vše vysvětlíme.

Co je Python Akademie?

Python Akademie je dvanáctitýdenní program, který kombinuje prezenční lekce jednou týdně večer a online cvičení na našem speciálním výukovém portálu. Večerní lekce jsou výhodné v tom, že při chození do akademie můžeš pracovat či studovat a přitom to všechno zvládnout. A díky cvičením a projektům na naší platformě se nemusíš bát, že by ti jednou týdně nestačilo. Na prezenčních lekcích ti lektor vysvětlí probíranou látku a poskytne feedback k praktickým úkolům. Doma pak pracuješ na konkrétních příkladech a projektech, na kterých si programování procvičíš.

Velké projekty ti po každém měsíci výuky opravuje lektor a ty tak dostaneš důležitou zpětnou vazbu. Menší úkoly, které dostáváš ke každé lekci, mají k dispozici správné řešení a postup s vysvětlením. Více podrobností a přesný syllabus se dozvíš v detailu akademie.

Skupinka studentů Python akademie, která začala studovat v květnu 2019.

Chceš jít co nejdřív makat? Naučit se programovat je o něčem jiném.

Nebudeme ti mazat med kolem pusy. Programovací jazyk Python si za tři měsíce neosvojíš tak, abys nakódoval robota. Pokud se ale budeš snažit, pracovat aktivně nejenom v kurzu, ale i sám doma, získáš slušný IT základ.

V Python Akademii získáš nadstandardní programátorský základ a dovednosti, na kterých můžeš při dalším vzdělávání stavět. Zvládneš dát dohromady menší aplikaci nebo zpracovat různé typy dat na takové úrovni, že dovedeš automatizovat procesy třeba v marketingové agentuře.

Nebo to třeba dotáhneš až na software testera. A to už není jen tak nějaká pozice, ale job, který je skutečně žádaný, což se projevuje i na výplatě. S námi můžeš samozřejmě studovat dál. Na Python Akademii totiž navazují job-ready, pokročilé akademie jako například Java, C# či datová analýza. Pokud jsou tvoje ambice vyšší, můžeš na sobě pracovat dál a dostat se ke skutečně zajímavým tématům. Možností je nespočet a my tě nasměrujeme správným směrem.

Ti nejlepší machři v Pythonu pak pracují s technologiemi jako machine learning, deep learning,
automatizace nebo datová analýza. A tyto technologie představují budoucnost IT.

Myslet jako programátor? Naučíme tě to.

Logické a analytické myšlení jsou must-have každého ajťáka. Jenže ruku na srdce – kdo je talent od přírody? Opravdu málokdo. Mozek je jako sval, který můžeš vycvičit. Analytické a logaritmické myšlení se dá naučit. V průběhu celé akademie tě budeme učit uvažovat jako programátor. To je pro tvůj začátek v IT asi nejdůležitější. Víme, že hodně samouků končí ve chvíli, kdy se začnou ztrácet. Jednotlivé kusy Pythonu se jim nespojují a programování jim připadá stále složitější.

Je možné, že i ty si budeš občas připadat jako Alenka v říši divů. Ale od toho máme naše lektory, kteří ti pomohou, doporučí ti nejrůznější úlohy na procvičování či si s tebou sjednají konzultaci. Prostě tě v tom nenecháme.

Lektoři jsou tu pro tebe nejenom na prezenčních lekcích, ale také online při samostudiu.

Minimum teorie, maximum praxe.

Půjdeme postupně a od základů. Začneme tím, že ti objasníme, co to vlastně Python je a jak s ním nejlépe pracovat.

A pak už se vrhneme na něco praktického a začneme psát jednoduché programy na pár řádků. Ukážeme si, kolik druhů datových typů vlastně existuje a jak je využít. Poté přijdou na řadu cykly, podmínky a funkcionální programování. Brzy poté pochopíš, jak pomocí konceptů jako rekurze, closure nebo generátory ovládat Python.

Jednotlivé lekce na sebe navazují a přijdeš na to, že jakýkoliv program je vlastně několik funkcí spojených dohromady. A tyhle pojmy ti už vůbec nebudou připadat cizí. Držíme se zásady 1 díl teorie : 3 díly praxe. Když už budeme probírat něco teoretického, budeš mít k materiálům přístup kdykoli online. Učebnice nečekej. Chceme tě připravit na praxi.

V Python Akademii se řeší mraky praktických úloh, které upevní tvoje znalosti z jednotlivých lekcí. Ale budeš pracovat i na něčem komplexnějším. Říká ti něco hra bulls and cows? Co takhle vlastní text analyzátor nebo scraper pro získávání dat z webových stránek? Na finálním projektu budeš makat dva měsíce a můžeš se s ním pochlubit potenciálnímu zaměstnavateli. Nepovinně si pak můžeš přibrat další, extra úkoly, jako je například i skriptování vlastního HR systému.

Jen prezenční lekce z tebe ajťáka neudělají.

Pokud si chceš z kurzu něco odnést (a my věříme, že ano), musíš se na to kouknout i po prezenční hodině doma. Jestli to chceš v IT někam dotáhnout, tak to jinak nepůjde. Je jen na tobě kolik času studiu věnuješ, ale během tří měsíců bys k 24 hodinám prezenční vyuky měl zvládnout nejméně 100 hodin procvičování. To vychází na 8 hodin týdně, což je s trochou správného time-managementu zvládnutelné i při práci. Do ničeho tě ale nutit nebudeme. Budeš pracovat jen tolik, kolik sám uznáš za vhodné. Nečekají tě žádné testy a odškrtávání docházky. Jestli ti ale učivo nebude stačit a budeš chtít makat víc, budeme jen rádi! Máme spoustu úloh a projektů, které dále rozvádějí učivo z Pythonu. Asi je ti jasné, že ti nejaktivnější lidé na kurzu jsou ti, kteří získají místo ve špičkových IT firmách.

Praktická úloha v online části studia. Správnost kódu si můžeš hned ověřit.

Naši lektoři jsou online téměř 24/7 a se vším ti rádi pomůžou. Pokud něčemu nebudeš rozumět, můžeš jim kdykoliv napsat. Nebudeme se na tebe mračit, když nám budeš každý druhý den psát o radu. Aktivní studenty oceňujeme. Pro nás je důležité to, že uvidíme tvoji snahu.

V kurzu nedostáváš známky a nikdo tě neplácne přes prsty, když neuděláš úkol. Neprocházíš checkpointy, nemusíš nosit omluvenku od doktora. Pokud ale o lekci nechceš přijít, máme několik způsobů, jak si ji můžeš nahradit. Věříme, že se v našem kurzu chceš něco naučit a uděláme maximum, abychom ti pomohli. Je to všechno na tobě. Když si prezenční lekce jen tak odsedíš a na procvičování se vybodneš, ošidíš jen sám sebe a ve finále se toho naučíš jen zlomek. O vyhozených penězích nemluvě.

Online portál je přehledný a slouží místo učebnice.

Osobní konzultace ti pomůže.

V ENGETO Akademy věříme, že osobní přístup je důležitý k tvému úspěchu. Unikátní na Python Akademii je to, že máš k dispozici kariérní konzultaci. Sedneme si s tebou, zjistíme, co by tě bavilo a jaká pozice by pro tebe mohla být vhodná. Na základě toho ti dokážeme dát extra projekty, upravit životopis a třeba i simulovat pracovní pohovor. Díky našim dobrým vztahům s IT firmami, kde školíme a umisťujeme absolventy už několik let, víme, co tě bude na pohovoru čekat. Proto tě na něj umíme i efektivně připravit.

Papír nepotřebuješ.

Když hledáš práci, certifikace v určitém oboru je dobrým ukazatelem, že danou technologii ovládáš. Ovšem zrovna u IT je sporné, zda-li jsou programovací schopnosti měřitelné certifikátem. A IT firmy jsou si toho dobře vědomy. Proto místo investice do certifikátů radši věnuj čas a finance prohlubování znalostí, učení se nových technologií. Na pohovoru bude firmu zajímat jak umíš řešit problémy a jestli máš za sebou už nějaké projekty, když máš v CV ovládání Pythonu. Pokud ne, sebehezčí certifikát tě nezachrání. Pokud tě přece jen zajímají certifikace, které v Pythonu můžeš získat, informace o nich najdeš zde.

Při karierní konzultaci se dozvíš rady a tipy jak uspět na pohovoru a vytuníš si své CV.

Snad jsme rozpustili všechny tvé pochybnosti o tom, jestli je Python Akademie pro tebe a inspirovali jsme tě k dalšímu kroku k vytunění tvé kariéry. Mrkni se na termíny pro Prahu a Brno a pokud máš nějaké otázky piš, volej či napiš mail. Jsme tu pro tebe.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!