Kurzy Termíny

Programuju, 2. díl: Jaký programovací jazyk si vybrat

V prvním díle seriálu jsme shrnuli fakta, která by ti mohla pomoct s rozhodováním, jestli je IT a programování pro tebe. Zaujali jsme tě, ale nevíš odkud se odpíchnout či jaký programovací jazyk si vybrat? Máme pro tebe pár cenných rad.

Poslední aktualizace: 21. března 2024, 20 min. čtení

V prvním díle seriálu jsme shrnuli informace, které by ti mohly pomoct s rozhodováním, jestli je IT a programování pro tebe. Rozhoduješ se teď, jaký programovací jazyk vybrat? Máme pro tebe pár tipů.

Herní vývojář a datový analytik. Prostě dva ajťáci, pomyslíš si. Ve se ale oba věnují něčemu jinému. Mají odlišný IT background, používají rozdílný programovací jazyk a každý je machr na něco.

A takhle je to v IT se vším. Neexistuje univerzální kategorie ajťák. Naopak. V IT se můžeš věnovat desítkám unikátních činností, ke kterým potřebuješ nejrůznější znalosti – ať už jde o logické myšlení, soft skills nebo programovací jazyky.

Co si představit pod pojmem „programovací jazyk“

V programování mluvíme o programovacím jazyku jako o nástroji, který používáme ke psaní kódu, počítačových programů, vytváření aplikací nebo webových stránek. Představ si to jako jazyk, kterým můžeš komunikovat s počítačem a říkat mu, co má dělat.

Programovacích jazyků existuje celá řada

Hrubým odhadem existuje několik stovek až tisíců různých programovacích jazyků. Jejich počet se neustále mění v závislosti na vývoji technologií a potřebách jednotlivých odvětví. Vezmi si třeba takový React! Vznikl teprve před pár lety díky programátorům z Facebooku.

Každý z nich má své vlastní specifické využití, pravidla, výhody a nevýhody. Základní principy programování jsou ale podobné napříč všemi jazyky.

Chci programovat, jaký jazyk si mám vybrat?

Python, JavaScript, Java a C#. To jsou 4 nejznámější a nejpoužívanější programovací jazyky (zdroj: Index oblíbenosti programovacích jazyků PYPL). S každým z nich najdeš dobré uplatnění, budeš moct pracovat na zajímavých projektech a vybudovat si kariéru.

Index oblíbenosti programovacích jazyků PYPL je vytvořen na základě analýzy četnosti vyhledávání jazyků na Google. Zdroj: PYPL

Co tě ale bude jako začátečníka v programování zajímat nejvíc? Jak rychle se dokážeš daný jazyk naučit. Ideální je vybrat si jazyk s jednoduchým zápisem a bohatými zdroji na učení jako jsou online tutoriály, diskuzní fóra (StackOverFlow, Reddit apod.) a kurzy.

V tomhle článku ti ukážeme pohled na výběr vhodného programovacího jazyka skrz 3 hlavní aspekty:

Zamysli se i nad tím, co tě motivuje k učení programování a jaký je tvůj vysněný obor, ve kterém najdeš uplatnění. Chceš vyvíjet webové aplikace, pracovat s daty, vytvářet mobilní aplikace nebo se zaměřit na umělou inteligenci? Láká tě automobilový průmysl, bankovnictví nebo vývoj softwaru, e-commerce / digitální marketing nebo výzkum a vývoj?

Pokud zatím vysněnou pozici v IT nemáš, vůbec to nevadí. Je naprosto běžné učit se nové dovednosti, poznávat svět IT a teprve potom se rozhodnout, jakým směrem se vydáš.

V neposlední řadě si ověř, jaká je dostupnost materiálů kolem daného jazyka. Pokud existuje celá řada zdrojů – dokumentace, články, návody, videa na YouTube apod., učení ti půjde o to snáz. A jakmile nasbíráš první zkušenosti, oceníš i rozsáhlou a aktivní komunitu, ve které najdeš odpovědi na tvé otázky od zkušenějších vývojářů.

Pamatuj, že neexistuje „nejlepší“ programovací jazyk a to, který si vybereš, závisí jen na tvých preferencích. 

A na závěr pro tebe máme dobrou zprávu – jakmile ovládneš jeden jazyk, naučit se další pro tebe bude o něco snazší. 🙂

Popularita a používanost u programátorů

Podívej se na porovnání popularity programovacích jazyků podle Stack Overflow Trends. Je to největší a nejoblíbenější ajťácké fórum a pečlivě mapuje trendy v IT.

vyvoj_popularity_programovacich_jazyku
Velký nárůst popularity si v posledních letech užívá Python. Naopak mírný pokles zaznamenává JavaScript. Zdroj: Stack Overflow Trends

Nejžádanější jazyky v roce 2023 

Podle průzkumu Stack Overflow z roku 2023 si JavaScript už jedenáctým rokem v řadě udržel první příčku coby nejpoužívanější programovací jazyk.

Python předběhl SQL a umístil se jako třetí nejčastěji používaná technologie při průzkumu mezi všemi respondenty. Zdroj: 2023 Developer Survey – Stack Overflow
Tři nejpopulárnější technologie profesionálních developerů (vývojářů) jsou stejné jako v loňském roce – JavaScript, HTML/CSS a SQL. Zdroj: 2023 Developer Survey – Stack Overflow
Naproti tomu budoucí vývojáři používají Python více než SQL, zatímco profesionální vývojáři to mají přesně naopak. Zdroj: 2023 Developer Survey – Stack Overflow

Několik technologií se letos na žebříčku popularity posunulo o místo výše (Bash/Shell, C, Ruby, Perl a Erlang). A největším tahounem, který si od roku 2022 polepšil o sedm míst, byl skriptovací jazyk Lua.

Oblíbenost mezi programátory

Velmi používaným indikátorem oblíbenosti programovacího jazyka je TIOBE Programming Community index. Je pravidelně aktualizovaný a obsahuje velmi relevantní data, které získává ze stovek zdrojů (vyhledávače, názory seniorních programátorů, kurzy, firmy apod.)

Důležité je říct, že je to indikátor oblíbenosti a nehodnotí kvalitu kódu napsaného v jednotlivých jazycích nebo počet řádků.

oblibenost_programovacich_jazyku
Zdroj: TIOBE Index

Poptávka na trhu práce

Indeed.com jsme vybrali proto, že je to největší pracovní portál na světě. Na základě poptávek se dá dobře demonstrovat, které programovací jazyky jsou nejvíc zastoupené v požadavcích na pracovní pozice v IT.

nabidky_prace_indeed
Počet pracovních pozic dle programovacích jazyků. Data nereflektují pouze nabídku v Česku, ale celosvětově. Zdroj: Indeed.com, grafické zpracování Medium.com

Jaké druhy programovacích jazyků existují

Jazyky dělíme na:

  1. programovací jazyky, 
  2. skriptovací jazyky.

1. Programovací jazyky

Některé jazyky jsou jako univerzální „mluvčí“, kterými se s počítači mluví nejčastěji. To jsou jazyky jako C++ nebo Java. 

Pak jsou tu jazyky, které jsou specializované na určité úkoly nebo oblasti, jako například:

2. Skriptovací jazyky

Poměrně rozšířené jsou i skriptovací jazyky navržené pro psaní skriptů (= jednoduchých programů, které řídí nebo automatizují opakující se úkoly a procesy). 

Mezi příklady skriptovacích jazyků patří Python, JavaScript, Bash, PowerShell, Ruby a Perl.

V čem programovat – od poznámkového bloku k robustnímu IDE softwaru

Jakmile se programátoři naučí pravidla, syntaxi a strukturu jazyka, napíšou zdrojový kód v textovém editoru nebo IDE (Integrated Development Environment – integrovaném vývojovém prostředí). 

Mezi nejvyhledávanější IDE celosvětově patří VSCode (Visual Studio Code), IntelliJ IDEA, Eclipse, PyCharm, Jupyter Notebook, Xcode, Sublime Text a mnoho dalších. Tyto nástroje poskytují programátorům prostředí pro psaní, editaci, testování a ladění kódu v různých programovacích jazycích. 

Například ihned po instalaci Pythonu máš k dispozici jednoduchého interaktivního interpreta, ve kterém můžeš psát zkušební příkazy. Při seznamování se s Pythonem a jeho knihovnami je to ideální volba na začátek. Snadno si v něm věci osaháš a pochopíš.

Pokud potřebuješ trochu robustnější prostředí (graficky formátované s jednoduchými pomocnými nástroji), pro Python určitě oceníš editory jako VSCode, Sublime nebo Atom.

Jako ostřílený programátor potřebuješ plno dalších rozšíření, můžeš vyzkoušet IDE. Takové softwary obsahují spoustu doplňků, které nejsou zanedbatelné při nárocích na PC. Pokud většinu funkcí spíš nevyužiješ, nejspíš toto prostředí nebude nejlepší volba. Mezi nejčastější IDE patří PyCharm, IntelliJ, Spyder.

Vhodnost jazyka pro začátečníka

U nás v ENGETU najdeš online a prezenční kurzy, které ti pomůžou v přípravě na tvoji kariéru v IT. Odučili jsme víc jak 14 500 lidí. A podle našich zkušeností je důležité mít při výběru programovacího jazyka na paměti hlavně přehlednost syntaxe a jednoduchost pochopení.

Každý programovací jazyk má svou vlastní syntaxi (tj. soubor pravidel a struktury, které určují, jak psát kód v daném jazyce). Podívej se, jak bychom napsali větu „Hello World“ v každém z jazyků a technologií, o kterých v článku byla řeč nejčastěji.

hello_world_zapisy_programovaci_jazyky

Už známe statistická data z různých oblastí a zdrojů. Teď si představíme naši fantastickou pětku detailněji a řekneme si, k čemu se jednotlivé jazyky/technologie používají.

Python – ideální jazyk (nejen) na začátek

Dá se využít pro širokou škálu úkolů – od jednoduchých skriptů až po složité aplikace. Python se používá v rychle rostoucích oblastech jako je například machine learning, analýza dat, testing, umělá inteligence a deep learning. Očekává se, že Python může být do 3–5 let číslo jedna v popularitě programovacích jazyků. Už teď zažívá obrovský nárůst oblíbenosti a v Česku má Python velkou komunitu (Pyvo) hlavně v krajských městech. Navrhl ho Guido van Rossum v roce 1991 jako open source jazyk (dostupný technicky i licenčně). Používá ho například Kiwi.com, Red Hat, IBM, ROI Hunter, Oracle a mnoho dalších. 

Jako začátečník se Python naučíš mnohem rychleji než ostatní tři jazyky. Nemusíš se totiž učit objektově-orientované programování (OOP), což je postrach většiny začínajících programátorů. Python se ti bude hodit hlavně pro napsání krátkých, přehledných a spustitelných skriptů. A jeho znalost využiješ při spouště každodenních úkolů, což jako nováček oceníš.

Zápis kódu v Pythonu je velmi podobný běžnému psaní. Větu „Hello World“ v něm napíšeš jen pomocí jednoho řádku kódu. Pro porovnání, jak je vidět v tabulce výše, pokud chceš stejnou větu napsat v Javě, musíš znát hned 3 složité koncepty jako jsou třídy, statické metody a balíčky. Protože máme Python opravdu rádi, věnovali jsme mu ještě samostatný článek.

Video: Popularita Pythonu podle Stack Overflow

JavaScript

JavaScript stojí za každou moderní webovou stránkou a je to opravdu rozšířený programovací jazyk. Zabezpečuje, aby webové aplikace byly interaktivní a jejich obsah se dal dynamicky nahrávat. Pokud bychom používali jen HTML a CSS, stránka by byla jen statická. Představ si, že bys třeba na e-shopu nemohl filtrovat vyhledávání produktů, přečíst komentáře zákazníků nebo si zobrazit často vyhledávané produkty.

Velkou výhodou JavaScriptu, kromě samotné rozšířenosti, jsou i jeho frameworky či knihovny jako React, Angular, Node.js či Vue. Například Node.js ti dovolí používat JavaScript přímo na serveru, a tím pádem nemusíš používat jiný jazyk pro webovou stránku a jiný pro komunikaci se serverem (takže klidně vypustíš PHP či Ruby).

JavaScript si najde uplatnění ve většině, ne-li ve všech firmách. Není tak stabilní jako Java či Python, neustále se vyvíjí a proto je nutné nepřetržitě sledovat nové trendy a vylepšení. Ale na samotné pochopení je to jazyk velmi složitý, a proto se do něj doporučujeme pustit až se solidním programátorským základem.

popularita_javascript_knihovny
Nástup JavaScript knihoven a frameworků, a tím pádem i zlepšení pozicie na trhu, dokazuje i velmi rychlý růst popularity zejména v  posledních 5 letech. Zdroj: Stack Overflow Trends

Java

Co se týká karierního uplatnění a platu, Java je jazykem číslo 1. Je stabilní a robustní. V Česku jsou stovky firem, které Javu používají a mezi nejznámější z nich se řadí Oracle, Home Credit, O2, Česká Spořitelna, IBM, T-Mobile, ZEBRA, DHL, CGI nebo ICZ. Používá se na komplexní aplikace a to hlavně ve finančním a telekomunikačním sektoru.

Kromě webových či desktopových aplikací se v Javě vyvíjí i Android aplikace. Poptávka po Java vývojářích je obrovská a roste neuvěřitelným tempem. Ale je to taky jazyk, který je poměrně složité se naučit. A tak v kombinaci s velkým množstvím pracovních pozic vzniká nedostatek kvalifikovaných Java vývojářů, kteří jsou pak královsky placeni. Láká tě to? Začít můžeš u nás na kurzu. 😉 

Java je objektově orientovaný jazyk, který vznikl v roce 1995. Se svojí syntaxí se řadí mezi ty složitější a tak občas uslyšíš, že mnoho lidí používajících Python či C# se rozhodlo pro tytonebojazyky i proto, že Java měla syntaxi složitější (tzn. kód je „škaredší“ – méně čitelný a hůř pochopitelný).

Důležitý fakt, který přispívá k velké popularitě Javy u firem, je její nezávislost na platformě. Spustí se díky tzv. JRE (Java Runtime Environment). Jakmile se JRE na dané platformě nachází, je možné Javu spustit. Laicky řečeno, JRE je malý kousek softwaru vytvořený firmou Oracle, který jen nahraješ do prostředí, ve kterém chceš Java spustit. 

Na Jave dnes dokáže fungovat skoro všechno – mobilní telefony, počítače a notebooky používající Linux, macOS i Windows a další elektronická zařízení. Jen pro porovnání, například programovací jazyk Swift vyvinutý společností Apple se používá exkluzivně pouze na zařízeních macOS a iOS.

popularita_javy
Java, to je stabilita. Ukazuje to i trend za posledních 10 let, kde se Java drží dlouhodobě okolo 7 %. Zdroj: Stack Overflow Trends

V ENGETO Academy Javu učíme v Java Akademii, ale pokud s programováním teprve začínáš, doporučujeme ti spíše Python. Nejen na základě našich zkušeností je vysoká šance, že tvoje nadšení a úsilí ztroskotá na snaze začít s tak komplikovaným jazykem.

SQL

SQL (Structured Query Language) je klíčovým jazykem pro práci s daty v IT a je nezbytný ve všech odvětvích, jako je finančnictví, zdravotnictví a e-commerce. 

Díky své jednoduché a relativně intuitivní syntaxi a univerzálnosti je často vyhledávaným na trhu práce. Kromě toho je nezávislý na platformě, což znamená, že může být používán na různých operačních systémech a platformách.

Znalost SQL je nezbytná nejen pro správu a analýzu dat, ale také pro testování softwaru, kde umožňuje efektivní práci s daty a zajišťuje kvalitu produktu. 

V rámci ENGETO kurzů se můžeš s SQL seznámit v Testing Akademii pro budoucí QA testery. Osvojíš si v ní jak manuální, tak i automatizované testování a připravíme tě na roli juniorního QA testera. Zatímco v Datové Akademii půjdeš víc do hloubky a zaměříš se na strukturu a pochopení dat, efektivní dotazování v SQL a vizualizaci a zpracování v systémech Excel a Power BI. Datoví analytici patří k nejvyhledávanějším talentům na LinkedInu, takže s datovou analýzou rozhodně vedle nešlápneš.

Popularita SQL v posledních letech mírně kolísá, ale není to nic drastického. Dlouhodobě se drží kolem 3,5 %. Zdroj: Stack Overflow Trends

C#

C# je jazyk vyvinutý společností Microsoft v roce 2000. Známé firmy v Česku, které používají C#  jsou například Solarwinds, FNZ, Notino, Deloitte, ARTIN, Siemens, Oriflame či Komerční Banka. Tento jazyk je také velice silný, protože dokáže pohánět komplexní webové či desktopové aplikace.

Používá se nejčastěji na e-shopech, bankovních aplikacích, monitorovacích nástrojích a podobně. Svoje uplatnění si stejně jako Java najde i ve vývoji Android aplikací. Ale jak už jsme naznačili výše, C# je z hlediska syntaxe srozumitelnější jazyk.

C# je, podobně jako Java, využitelný hlavně ve větších firmách, které mají robustní systémy a infrastrukturu. Je velmi stabilní, má množství pracovních příležitostí a velký potenciál držet se v top 5 programovacích jazyků v následujících letech.

popularita_programovaciho_jazyka_c#
Trend C# poslední léta mírně klesá, což je způsobeno extrémně vysokou popularitou mezi lety 2008-2010. Předpokládá se, že se bude držet na stejné úrovni s Javou. Zdroj: Stack Overflow Trends

Doufáme, že ti tento článek pomohl rozhodnout se, kterým směrem se vydat. Jakýkoli jazyk si ale vybereš, pro všechny platí to stejné – nepřestávej se učit. Programování je nikdy nekončící vzdělávací proces, který tě může pořádně nadchnout a můžeš v něm najít uplatnění na celý život. Tvoje budoucnost v IT začíná právě tady.

přečíst další díl seriálu

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!