Kurzy Termíny

Průvodce nováčka v IT: Jak mám začít?

Digitální svět bude jako džungle a člověk s digitálními znalostmi vyhraje. Jestli chceš začít s IT, jsi tu správně. Tímto článkem startuje série příspěvků o tom, jak se stát ajťákem. Bez diplomu z technické výšky, bez předchozích znalostí. Od nuly.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 6 min. čtení

Digitální svět bude jako džungle a člověk s digitálními znalostmi vyhraje. Jestli chceš začít s IT, jsi tu správně. Tímto článkem startuje série příspěvků o tom, jak se stát ajťákem. Bez diplomu z technické výšky, bez předchozích znalostí. Od nuly.

3 cesty, jak se dostat do IT. Kterou si vybereš?

Z vlastní zkušenosti vím, že lidé, kteří chtějí začít v IT, se zajímají především o tři oblasti. Každá z nich je zajímavá, perspektivní a jiná. V tomto článku ti ve zkratce jednotlivé oblasti popíšeme. Rozhodně zde nenajdeš všechny informace, jde jen o základní rozdělení. Detailnější pohled na programování i systémovou administraci najdeš v samostatných seriálech.

Kodér

Kodér je v ajťáckém žargonu člověk, který tvoří weby. K tomu ajťáci používají hlavně HTML a CSS, JavaScript a PHP. HTML je značkovací jazyk, ve kterém napíšeš, co má být obsahem stránky. Úpravu barvy nebo velikosti textu provedeš v CSS.

Weby ale můžeš tvořit, i když tyto technologie neznáš. Stačí použít redakční systémy jako WordPress, Drupal nebo Joomla. Mají jeden účel – pomoct vytvořit webové stránky i naprostým programátorským analfabetům. Nejpoužívanější je WordPress. Více se o něm můžeš dočíst na coumiwp.cz.

Je celkem jedno, jestli budeš psát weby od nuly v HTML a CSS nebo použiješ WordPress. Možná budeš muset nastavovat databázi nebo server. Kde se naučíš pracovat s těmito věcmi? K tomu se ještě dostaneme.

Takhle vypadá HTML kód webové stránky.

Programátor

Jak začít programovat? Jaký programovací jazyk se učit? Proč je dobré umět programovat? O tomhle si přečti samostatný článek.

Jestli máš logické uvažování v malíčku, baví tě řešit problémy a tvořit programy nebo skripty, jsi ideální kandidát na programátora. Ale pozor, programování není pro každého. Je to poměrně složitý obor.

Na druhou stranu, kdo se naučí programovat, má vyhráno. Programátoři toho umí víc než kodéři, tím pádem jsou na trhu práce vzácnější. A za svou práci dostávají lepší peníze.

Vývojáři a programátoři také pracují se servery a infrastrukturou. Kromě programování se hodí i znalost operačních systémů, sítí nebo databází. Hned se k tomu dostaneme.

Virtuální realita a další moderní technologie se bez tisíců nových ajťáků neobejdou.

Systémový administrátor

Získat potřebné znalosti na pozici systémového administrátora? Jedna z nejrychlejších cest, jak najít práci s nadprůměrným platem v IT. Linux a přidružené technologie si osvojíš mnohem dřív než složité principy programování.

Systémový administrátor (nebo také sysadmin) pracuje na serverech, které používají operační systém Linux nebo Windows. Kromě serverů využije i znalost sítí, databází a nevyhne se ani skriptování.

Práce systémového administrátora rozhodně není nudná. Začneš u jednoduché obsluhy, jako restartování, vypínání nebo nastavování serverů. Časem se dostaneš k instalacím programů nebo operačních systémů. Později budeš psát skripty, učit se automatizovat procesy nebo zabezpečovat celou infrastrukturu.

Systémoví administrátoři se starají především o servery.

Systémová administrace je opravdu obsáhlá. Je to takový základ pro práci v IT. Kodéři i programátoři by taky měli umět alespoň základy systémové administrace. Jak jsme psali výše, kodéři mají svoji databázii server a programátoři si musí taky poradit s infrastrukturou.

To je jeden z důvodů, proč si myslíme, že systémová administrace je pro úplné nováčky v IT nejvhodnější cesta. Příkazy v Linuxu jsou jasně dané a učení není složité. Servery a sítě jsou poměrně obtížné, ale pravděpodobnost, že se po zvládnutí těchto konceptů zaměstnáš, je z popsaných tří oblastí asi nejvyšší.

Pojďme si to shrnout

Chceš být dokonalý ve všech třech oblastech? Možná to zvládneš, ale pravděpodobně ne. Zaměř se na jednu věc a věnuj se jí naplno. Není dobré sedět na třech židlích zároveň. Specializace je mnohem výhodnější.

Učení vyžaduje čas. Spoustu času

Než si do bia v Linkedinu napíšeš sysadmin s Linuxem, potrvá to alespoň 3 – 4 měsíce poctivého učení (8-15 hod týdně). Ještě déle, 5 – 6 měsíců (10 – 20 hodin týdně), ti zabere Python.

Není to málo. Ale všechno je to o prioritách.

Bude ti stačit starý notebook po bráchovi

Je celkem jedno, jestli se chceš učit Linux nebo Python. Nemusíš utrácet tisíce za nadupaný počítač. Bude ti stačit průměrný model. I osm let stará mašinka ještě poslouží.

Ani softwarové nároky nejsou nijak velké. Pokud začneš s programováním, jednoduše si nainstaluješ Python a nějaký textový editor. V případě Linuxu doporučujeme populární operační systém Ubuntu a Live USB. Díky Live USB se ti Ubuntu nahraje z USB disku a nikoliv z hard disku.

Ještě pohodlnější je ale náš Linux online kurz. V něm budeš psát příkazy přímo v prohlížeči. Vyzkoušej ho, je zdarma. Nebo chceš raději do prezenčního kurzu?

Mrkni na naše kurzy

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!