Kurzy Termíny

Co dělá a co musí umět software tester

Testing je oblast IT, ve které se uplatníš jako junior i senior. Je to typická vstupní pozice nováčků v IT a pořád se máš kam posouvat.

Poslední aktualizace: 29. května 2023, 9 min. čtení

Testing je oblast IT, ve které se uplatníš, ať už máš juniorní nebo seniorní dovednosti. Je to typická vstupní pozice nováčků v IT a když se budeš snažit, máš se pořád kam posouvat. Pokud ti nechybí analytické myšlení a těší tě spolupráce a komunikace s dalšími lidmi, bude se ti testing líbit. V tomto článku se dozvíš, co to takový software testing je, co všechno musíš na tuto pozici znát a proč je to tak důležitá role.

Co je to software testing

Software testing je způsob kontroly kvality a minimalizování potenciálních škod. Úkolem software testera je najít chyby a způsoby, jak „rozbít“ daný produkt. Ano, čteš správně! Je totiž mnohem lepší a pro firmy levnější, když se nevyžádané chování produktu objeví ještě ve výrobě a ne až v okamžiku, kdy ho začnou používat zákazníci.

Software testing je v dnešní digitální době nepostradatelná součást jakéhokoliv vývojového procesu. Čím dřív se testerovi podaří chyby a problematická místa najít, tím levnější je pro klienta výsledný produkt. Opravit defekt den po vývoji, když má vývojář kód ještě v živé paměti, je o dost jednodušší, než když se na chybu přijde až v produkci nebo používáním aplikace či produktu. 

Ať už totiž jde o web, streamovací služby nebo dlouho očekávanou počítačovou hru, nároky uživatelů se zvyšují s každým technologickým pokrokem. A pokud je takový produkt po zpřístupnění veřejnosti vysoce chybový, klesá spokojenost i důvěra uživatelů a důsledkem toho prodeje. V důsledku tím firma ztrácí na hodnotě. Jednoduše řečeno – všechno špatně.

Nechce se ti číst? Mrkni na záznam webináře!

Firmy testery potřebují

Kromě toho, že mnoho firem má svoje vlastní testerské oddělení, existuje na trhu i spousta společností, které jsou zaměřené výhradně na testing. Takové firmy pak můžou svoje zkušenosti a know-how nabízet jako ucelený servis vývojovým společnostem, které jednoduše nemají kapacitu nebo prostor pro zavedení vlastních test procesů.

Jednou z firem, která má významné testerské oddělení, do kterého navíc hledá šikovné talenty ;), je třeba KBC. Kromě jiného se soustředí na testování, aplikační podporu a vývoj pro banky a pojišťovny KBC a ČSOB v Belgii, Bulharsku, České republice, Maďarsku a na Slovensku. 

Testing může být specificky zaměřený na designové prvky projektu, na bezpečnostní nebo pouze na funkční prvky vyvíjeného produktu. Může jít o úzkou spolupráci s vývojáři (hledání chyb v kódu) nebo o tzv. end-to-end proces, kdy je produkt testován z pohledu koncového uživatele – od otevření vyvíjeného e-shopu přes výběr produktu až po samotný platební proces.

Jaké jsou testerské pozice?

Různé testerské pozice najdeš napříč celým trhem a různými sektory jako je bankovnictví, streaming, vývoj webů či aplikací, herní průmysl a spoustu dalších. A jaké jednotlivé pozice můžeš v praxi potkat?

Každá pozice může mít v různých firmách odlišné specifikace a požadavky. Zatímco na ty první můžeš dosáhnout i s menšími IT znalostmi, u těch posledních jmenovaných se většinou jedná o seniornější pozice. Je s nimi spojená vyšší zodpovědnost za testovací procesy i třeba odpovědnost za vlastní testovací tým přiřazený ke konkrétnímu projektu. Když se ale budeš snažit, určitě se můžeš z manuálního testra vypracovat až na manažerskou pozici

Co musí tester znát a umět

Jak už padlo výše, z hlediska znalostí nebudou na manuálního testera kladeny takové požadavky jako třeba na automatizačního testera, který už musí ovládat například Python nebo JavaScript. Může se ale stát, že i když se budeš hlásit na manuálního testera, firma bude mít jako požadavek otevřenost k absolvování kurzů programování. Jednoduše investují do tvého budoucího rozvoje.

Pro nástup do většiny společností je taky nutná angličtina na pokročilé úrovni, alespoň B1. Nevyhneš se jí při běžné komunikaci v mezinárodních společnostech, možná bude v angličtině probíhat i samotný pohovor.  Stále se najdou společnosti zaměřené čistě na český trh, kde angličtinu nebudeš potřebovat na denní bázi, určitě na to ale nespoléhej.

Dalším požadavkem je většinou zkušenost z oboru testingu nebo přinejmenším absolvování kurzu zaměřeného na testing. Pokud s touhle znalostí půjdeš už na pohovor, určitě to pro firmu bude znamení, že máš o daný obor zájem a přidá ti to plusové body

Čím dál častěji se na pozici testera setkáš i s požadavkem na znalost SQL. Data jsou vstupním faktorem pro testing a databáze mohou obsahovat tisíce údajů, mezi kterými musíš vyhledat správnou kombinaci (např. klient vlastnící jistou kombinaci produktů nebo produkty určité značky/barvy/modelu). Pokud si nebudete umět vyhledat data, ochromíte čo přinejmenším zpomalíte vlastní postup testingu.

Pokud tohle všechno doplníš dobrými komunikačními schopnostmi a ochotou pracovat v týmu, máš skoro vyhráno. Co se týče soft skills, bude se ti v testingu určitě hodit následující:

Pamatuj, že pro firmy je efektivnější najmout nadšeného člověka, kterému chybí praxe než vyškoleného experta, který nemá zájem o další vývoj v oboru.

Jak probíhá den testera

Jako tester během dne budeš řešit následující oblasti:

A s kým budeš komunikovat? To se liší podle toho, v jaké fázi daný projekt je, ale potkáš se s:

Pracovní náplň v začátcích projektu nejčastěji obsahuje:

Postupně se náplň práce přesune k samotnému testingu a reportování defektů. S blížícím se termínem ukončení projektu přibývá re-testování a reporting průběhu a výsledku testování. Většinou se po skončení projektu na scéně objeví regresní testování, kdy je po implementaci nového produktu potřeba komplexně otestovat stávající funkce/aplikaci, aby se zajistila kvalitní úroveň služeb a eliminovaly se chyby které mohou být způsobené nově přidaným kódem.

Tento článek jsme napsali společně s profíky z firmy

KBC je parta mladých lidí, kterou tvoří jak absolventi, tak seniorní ajťáci. Pracují téměř na všem, co souvisí s bankovnictvím a financemi, ale i na aktivitách, které by člověk očekával méně – testování bankovních aplikací nebo robotika. Pokud tě zajímá, koho právě hledají, mrkni na jejich web.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!