Kurzy Termíny

Co dělá a co musí umět software tester

Testing je oblast IT, ve které se uplatníš jako junior i senior. Je to typická vstupní pozice nováčků v IT a pořád se máš kam posouvat. Časem se můžeš dokonce přesunout k programování. Co všechno tedy testeři dělají? Co musí tester umět a znát? A jak výsledky zaznamenávají?

Poslední aktualizace: 30. dubna 2024, 17 min. čtení

Testing je oblast IT, ve které se uplatníš, ať už máš juniorní nebo seniorní dovednosti. Je to typická vstupní pozice nováčků v IT a když se budeš snažit, máš se pořád kam posouvat. Pokud ti nechybí analytické myšlení a těší tě spolupráce a komunikace s dalšími lidmi, bude se ti testing líbit. V tomto článku se dozvíš, co to takový software testing je, co všechno musíš na tuto pozici znát a proč je to tak důležitá role.

Co je to software testing

Software testing je způsob kontroly kvality a minimalizování potenciálních škod. Úkolem software testera je najít chyby a způsoby, jak „rozbít“ daný produkt. Ano, čteš správně! Je totiž mnohem lepší a pro firmy levnější, když se nevyžádané chování produktu objeví ještě ve výrobě a ne až v okamžiku, kdy ho začnou používat zákazníci.

Testování softwaru je v dnešní digitální době nepostradatelná součást jakéhokoliv vývojového procesu. Čím dřív se testerovi podaří chyby a problematická místa najít, tím levnější je pro klienta výsledný produkt. Opravit defekt den po vývoji, když má vývojář kód ještě v živé paměti, je o dost jednodušší, než když se na chybu přijde až v produkci nebo používáním aplikace či produktu. 

Ať už totiž jde o web, streamovací služby nebo dlouho očekávanou počítačovou hru, nároky uživatelů se zvyšují s každým technologickým pokrokem. A pokud je takový produkt po zpřístupnění veřejnosti vysoce chybový, klesá spokojenost i důvěra uživatelů a důsledkem toho prodeje. V důsledku tím firma ztrácí na hodnotě. Jednoduše řečeno – všechno špatně.

Co dělá juniorní software tester?

Jako junior SW tester obvykle budeš provádět základní testovací činnosti, jako jsou:

Učíš se používat různé testovací nástroje a softwary pod dohledem zkušenějších kolegů. Zapisuješ výsledky testování a pomáháš v přípravě testovacích protokolů a dokumentace. Účastníš se schůzek týmu, kde se učíš od ostatních a reportuješ o svých postupech a výsledcích. Ve zkratce. 😊

Čemu se věnuje seniorní software tester?

Jako seniorní tester budeš mít na starosti plánování testovacích strategií a metodologií. 

Na pozici SW seniora rozvíjíš testovací plány a definuješ cíle testování na základě požadavků projektu. Podílíš se na vývoji nebo zlepšování automatizovaných testovacích skriptů a procesů, což zahrnuje programování v testovacích jazycích jako je Python, Java, nebo použití nástrojů jako Selenium. 

Kromě toho můžeš vést tým testerů, distribuovat úkoly, provádět revize kódu a být hlavním komunikačním bodem pro ostatní oddělení.

Seniorní SW testeři také analyzují a řeší složitější problémy a bugy, které vyžadují hlubší technické znalosti. Případně mentorují a školí juniorní testery a pomáhají rozvíjet jejich dovednosti.

💡 Obecně se dá říct, že juniorní testeři se soustředí na získávání základních dovedností a vykonávání definovaných testovacích úkolů. Zatímco seniorní testeři přebírají více strategických, vedoucích a technicky náročných úkolů, které vyžadují hlubší znalosti a zkušenosti.

Nechce se ti číst? Mrkni na záznam webináře!

Firmy testery potřebují

Kromě toho, že mnoho firem má svoje vlastní testerské oddělení, existuje na trhu i spousta společností, které jsou zaměřené výhradně na testing. Takové firmy pak můžou svoje zkušenosti a know-how nabízet jako ucelený servis vývojovým společnostem, které jednoduše nemají kapacitu nebo prostor pro zavedení vlastních test procesů.

Jednou z firem, která má významné testerské oddělení, do kterého navíc hledá šikovné talenty 😉, je třeba KBC. Kromě jiného se soustředí na testování, aplikační podporu a vývoj pro banky a pojišťovny KBC a ČSOB v Belgii, Bulharsku, České republice, Maďarsku a na Slovensku. 

Testing může být specificky zaměřený na designové prvky projektu, na bezpečnostní nebo pouze na funkční prvky vyvíjeného produktu. Může jít o úzkou spolupráci s vývojáři (hledání chyb v kódu) nebo o tzv. end-to-end proces, kdy je produkt testován z pohledu koncového uživatele – od otevření vyvíjeného e-shopu přes výběr produktu až po samotný platební proces.

SW tester a QA tester – jedna a ta samá pozice?

Software tester a quality assurance tester se často zaměňují, byť je mezi nimi drobný rozdíl, a to hlavně v zaměření a rozsahu odpovědnosti. 

Rozdíly v náplni práce SW testera a QA testera
SW tester QA tester 
FokusPrimárně se soustředí na provádění testů softwaru. To zahrnuje nalezení chyb (bugs), testování funkcionalit a ověřování, zda software splňuje stanovené požadavky. Má širší záběr, který zahrnuje nejen testování, ale celkové zajištění kvality softwarových produktů. Zabývá se procesy, které pomáhají předcházet chybám, nejen je identifikovat.
ÚkolyObvykle vykonává manuální testy, vytváří a provádí testovací scénáře, používá softwarové nástroje k automatizaci testů a reportuje výsledky svých testů (chyby a problémy) vývojovému týmu. Po opravách prověřuje, zda byly chyby opraveny.Kromě provádění testů může pracovat na vytváření a udržování dokumentace, sledování soudržnosti procesů, zlepšování pracovních postupů a spolupracovat s různými týmy (například s vývojáři a provozními týmy) ke zlepšení kvality produktu. 
CílCílem je identifikace chyb v softwaru před jeho vydáním, aby se zajistila funkčnost a spolehlivost produktu.Zajistit, že celkový vývojový proces je efektivní a že konečný produkt splňuje všechny požadavky a očekávání zákazníků v oblasti kvality.

V praxi se role SW testerů a QA testerů mohou prolínat, obzvlášť v menších týmech nebo firmách. Větší organizace a složitější projekty s větším rozsahem naopak mají jasněji definovány rozdíly mezi SW testery a QA testery.

Jaké jsou testerské pozice?

Už víš, že existuje drobný rozdíl mezi testerem softwaru a QA testerem. Existují ovšem i další testerské pozice. Najdeš je napříč celým trhem a různými sektory jako je bankovnictví, streaming, vývoj webů či aplikací, herní průmysl a spoustu dalších. A jaké jednotlivé pozice můžeš v praxi potkat?

Každá pozice může mít v různých firmách odlišné specifikace a požadavky. Zatímco na ty první můžeš dosáhnout i s menšími IT znalostmi, u těch posledních jmenovaných se většinou jedná o seniornější pozice. Je s nimi spojená vyšší zodpovědnost za testovací procesy i třeba odpovědnost za vlastní testovací tým přiřazený ke konkrétnímu projektu. Když se ale budeš snažit, určitě se můžeš z manuálního testera vypracovat až na manažerskou pozici

Manuální tester aplikaci ručně proklikává a hledá chyby (proto se mu přezdívá manuální). Nebo může psát automatizované testy, které aplikaci proklikávají samy (k tomu už ovšem potřebuje přesah do programování, např. znalost programovacího jazyka Python). Využívá k tomu testovací skripty a specializované nástroje.

Kariérní cesta SW testera
Nejčastější kariérní cesty SW testerů. Zdroj: Platy.cz
💡 Pokud se setkáš s označením IT tester, někdy být vnímán jako širší pojmenování pro testery pracující v IT odvětví, kteří se zabývají testováním různých typů IT systémů a infrastruktury, nejen softwaru. To může zahrnovat hardware, síťové komponenty a jiné IT služby.

Kolik si vydělá IT tester

V dubnu 2024 se výdělky na různých pozicích souvisejících s testováním softwaru na pracovním portálu Jobs.cz pohybují v rozmezí 45 000 až 100 000 Kč, v závislosti na požadovaných zkušenostech a náplni práce.

Podle serveru platy.cz se mzda/plat SW testerů pohybuje v rozmezí 40 693 až 81 793 Kč. Jako IT tester, kdy pracuješ s poloautomatizovanými testy, se rozmezí zvyšuje na 41 942 Kč až 102 578 Kč.

No Fluff Jobs výzkum mzda IT testera
Průměrný plat testerských pozic podle průzkumu No Fluff Jobs z roku 2022 je založený na 
základě skutečných zveřejněných pracovních nabídek na No Fluff Jobs.

Pokud tě zajímá porovnání s ostatními zeměmi v rámci Evropy, mrkni na následující statistiky z průzkumu pracovního trhu No Fluff Jobs z roku 2022.

Mezinárodní srovnání výdělků SW testerů
Srovnání platů v testingu/QA v Polsku, Česku, Maďarsku a na Ukrajině. Zdroj: No Fluff Jobs

Payscale.com uvádí, že průměrný plat SW testera v USA je necelých 64 000 USD.

Průměrný plat SW testera USA
Ve Spojených státech si SW testeři vydělají průměrně 63 620 USD/rok. Zdroj: PayScale

Detailně se o průměrných výdělcích ajťáků dočteš v článku: Kolik si vydělá ajťák v Česku?

Co musí SW tester znát a umět

Jak už padlo výše, z hlediska znalostí nebudou na manuálního testera kladeny takové požadavky jako třeba na automatizačního testera, který už musí ovládat například Python nebo JavaScript. Může se ale stát, že i když se budeš hlásit na manuálního testera, firma bude mít jako požadavek otevřenost k absolvování kurzů programování. Jednoduše investují do tvého budoucího rozvoje.

Pro nástup do většiny společností je taky nutná angličtina na pokročilé úrovni, alespoň B1. Nevyhneš se jí při běžné komunikaci v mezinárodních společnostech, možná bude v angličtině probíhat i samotný pohovor.  Stále se najdou společnosti zaměřené čistě na český trh, kde angličtinu nebudeš potřebovat na denní bázi, určitě na to ale nespoléhej.

Dalším požadavkem je většinou zkušenost z oboru testingu nebo přinejmenším absolvování kurzu zaměřeného na testing. Pokud s touhle znalostí půjdeš už na pohovor, určitě to pro firmu bude znamení, že máš o daný obor zájem a přidá ti to plusové body

Čím dál častěji se na pozici testera setkáš i s požadavkem na znalost SQL. Data jsou vstupním faktorem pro testing a databáze mohou obsahovat tisíce údajů, mezi kterými musíš vyhledat správnou kombinaci (např. klient vlastnící jistou kombinaci produktů nebo produkty určité značky/barvy/modelu). Pokud si nebudete umět vyhledat data, ochromíte čo přinejmenším zpomalíte vlastní postup testingu.

Podle průzkumu No Fluff Jobs z roku 2022 zaměstnavatelé na testerské pozice nejčastěji požadují znalosti: 

Požadované znalosti na pozici SW testera
Průzkumu se zúčastnili respondenti z východní a střední Evropy. Zdroj: No Fluff Jobs

Pokud tohle všechno doplníš dobrými komunikačními schopnostmi a ochotou pracovat v týmu, máš skoro vyhráno. Co se týče soft skills, bude se ti v testingu určitě hodit následující:

Pamatuj, že pro firmy je efektivnější najmout nadšeného člověka, kterému chybí praxe než vyškoleného experta, který nemá zájem o další vývoj v oboru.

Jak probíhá den testera

Jako tester během dne budeš řešit následující oblasti:

A s kým budeš komunikovat? To se liší podle toho, v jaké fázi daný projekt je, ale potkáš se s:

Pracovní náplň v začátcích projektu nejčastěji obsahuje:

Postupně se náplň práce přesune k samotnému testingu a reportování defektů. S blížícím se termínem ukončení projektu přibývá re-testování a reporting průběhu a výsledku testování. Většinou se po skončení projektu na scéně objeví regresní testování, kdy je po implementaci nového produktu potřeba komplexně otestovat stávající funkce/aplikaci, aby se zajistila kvalitní úroveň služeb a eliminovaly se chyby které mohou být způsobené nově přidaným kódem.

Jak se stát testerem

Zaujalo tě to a myslíš, že by tě práce testera bavila? 

Cesta k získání testerské pozice může pro každého vypadat jinak. Záleží, čemu se chceš věnovat – láká tě spíš manuální testování, automatizované testování nebo specializované oblasti jako bezpečnostní testování?

Pokud jsi úplný začátečník, mrkni na náš kurz testování softwaru pro začátečníky. Osvojíš si jak manuální, tak i automatizované testování a připravíme tě na roli juniorního testera. Čeká tě 10 nabitých týdnů pod taktovkou zkušených lektorů Martina Ťapáka (Test Automation Engineer ve společnosti Whalebone) a Štefana Drotára (Senior QA Analyst pro americkou healthcare společnost).

Jakmile si osvojíš základy, časem své znalosti můžeš dál rozšiřovat. Získání praxe a práce na klientských projektech je klíčové a posune tě nejdál.

A co vysokoškolský titul? Diplom je v dnešním světě už přežitek. Pokud máš v šuplíku diplom z oboru informatiky, softwarového inženýrství nebo příbuzných technických oborů, bude se ti při získání práce coby software testera samozřejmě hodit. Ale rozhodně to není podmínka. 🙂

Tento článek jsme napsali společně s profíky z firmy

KBC je parta mladých lidí, kterou tvoří jak absolventi, tak seniorní ajťáci. Pracují téměř na všem, co souvisí s bankovnictvím a financemi, ale i na aktivitách, které by člověk očekával méně – testování bankovních aplikací nebo robotika. Pokud tě zajímá, koho právě hledají, mrkni na jejich web.

Naše absolventka Maruška našla po dokončení našeho kurzu práci v KBC. Jak hodnotí práci softwarové testerky? Čím se její tým zabývá? Čeho si nejvíc cení na práci v KBC? A co radí budoucím ajťákům? Přečti si její inspirativní příběh.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!