Kurzy Termíny

Textové editory a IDEs

Pokud s programováním právě začínáš, možná zrovna přemýšlíš i nad tím, co je to vlastně IDE a jaké jsou rozdíly oproti textovému editoru. Pojďme se na to podívat!

Poslední aktualizace: 23. května 2023, 5 min. čtení

Pokud s programováním právě začínáš, možná zrovna přemýšlíš, v čem programovat. Anebo třeba i nad tím, co je to vlastně IDE a jaké jsou rozdíly oproti textovému editoru. V následujícím textu se to dozvíš. Popíšeme ti, k čemu slouží,  jaké jsou nejpoužívanější textové editory a IDEs i jejich výhody a nevýhody.

Co je pro tebe vhodné? Co si vybrat? Na úvod je důležité říct, že v mnoha případech je to hlavně otázka osobních preferencí. Pojďme se na obě možnosti podívat blíže.

IDE

IDE je zkratka pro Integrated Development Environment (integrované vývojové prostředí). Je to software, díky kterému mají programátoři jednodušší práci – IDE obsahuje základní vývojářské nástroje pro budování a testování aplikace. 

Často bývají zaměřená na jeden konkrétní programovací jazyk, např. PyCharm: the Python IDE for Professional Developers by JetBrains pro Python. Zpravidla obsahuje textový editor, kompilátor, popřípadě interpret a u většiny také debugger. To vše máš pohromadě v rámci jednoho GUI (graphical user interface / grafické uživatelské rozhraní). 

IDE jsou více heavyweight než textové editory a mají spoustu funkcionalit, které ti dokážou dost usnadnit život. Pokud chceš začít, nenech se vylekat tím, kolik jich IDE má. Ze startu toho potřebuješ minimum a s přibývající praxí se v něm budeš cítit jako ryba ve vodě. 

Textový editor

Textový editor je jednoduše řečeno program používaný pro úpravu textu. Textové editory přímo nesouvisí s programováním. Jsou navrženy tak, aby fungovaly s rámcem nebo jazykem podle výběru uživatele. Zároveň je nutné podotknout, že je to jeden z nejdůležitějších nástrojů vývojáře, který umožňuje psát a upravovat text. 

Určitě znáš třeba Poznámkový blok nebo Wordpad. To jsou takové nejběžnější textové editory. Pokud se na ně podíváš, zjistíš, že jsou si dost podobné – zkrátka mají stejné základní možnosti úprav textu. 

Jsou ale i „chytřejší“ textové editory, říkáme jim multiplatformní textové editory. Ty mají širokou škálu zásuvných modulů, např. Sublime text nebo Visual Studio Code. Takové multiplatformní textové editory jsou oproti IDE víc lightweight.

Jaký je rozdíl mezi textovým editorem a IDE?

IDE není jen nástroj, kde píšeš kód, ale můžeš ho také zkompilovat a debuggovat, zatímco textový editor je program, kde pouze píšeš nebo manipuluješ text.

IDEs obsahují textové editory, ale většina textových editoru neobsahují funkce IDE. Multiplatformní textové editory jako např. Vim či Visual Studio Code mají ve svém výchozím nastavení funkce IDE. Lze je pak dále upravovat např. zvýraznění syntaxe, číslování řádku, kontrola syntaxe apod. 

Co bychom ti tedy doporučili?

Tohle jsou základní informace, které ti snad pomůžou zorientovat se v rozdílu mezi IDE a textovým editorem. Pokud chceš zkusit IDE, ale bojíš se jeho robustnosti, jdi do toho. Vždycky si můžeš nainstalovat něco nového, pokud ti to nebude vyhovovat. 

„Osobně jsem začínal s IDE, protože se mi líbilo, že nemusím řešit některé věci v příkazovém řádku. Nakonec jsem ale skončil u Visual Studio Code. Vyhovují mi spíše lightweightová řešení. Jakmile si něco vybereš, snaž se naučit se s daným nástrojem co nejlépe. Budeš v něm trávit spoustu času a čím lépe ho budeš znát, tím bude práce v něm jednodušší a efektivnější,“ vzkazuje náš vývojář Martin. 😉 


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!