Kurzy Termíny
,

Co to je objektově-orientované programování a proč se vyplatí ho umět?

OOPčko nebo-li objektově-orientované programování je paradigma (= způsob zápisu a uvažování programátora), se kterým se v profesionálním IT setkáš velmi často. Téměř na denní bázi. Proč? Co to je? Jak se objektově-orientované programování naučit? Pojď se na to s námi mrknout!

Poslední aktualizace: 01. listopadu 2023, 5 min. čtení

Znát objektově-orientované programování (dál jen OOP) je pro každého programátora velké plus. Ale nejen to! Troufneme si tvrdit, že to je i nezbytnost, pokud se chceš v programování dostat na profesionální level.

Znalost principu OOP ale nevyužiješ jen jako programátor. Musí mu rozumět třeba i softwaroví architekti, analytici nebo projektoví manažeři, takže je to rozhodně něco, díky čemu se ti otevřou nejrůznější kariérní dveře. 🙂

Co je to OOP?

OOP je základem většiny programovacích jazyků jako Java, Python, C++ nebo C#. Jeho hlavní myšlenkou je vnímat objekty, ve světě programování, jako takové modely. Každý tenhle model má potom svoje vlastnosti (třeba váha, výška) a dovednosti (schopnost běhat nebo létat – třeba ve hrách). Pomáhá taky zlepšovat čitelnost kódu. Program nebo aplikace vytvořená s použitím principů OOP může být snadno rozdělená na menší, jednodušší části, se kterými se pak efektivněji pracuje.

Proto principy OOP využívají prakticky všechny profi týmy. Je tedy asi jasné, že pokud máš OOP v malíčku, zvyšuješ svoje šance na pracovní uplatnění. Zároveň se ti nabízí spousta možností, jak se dostat k široké škále technologií, zajímavých projektů a knihoven.

Kde se s OOP potkáš v praxi?

Znalost objektově orientovaného programování (OOP) je v praxi využívaná na spoustě úrovní a v různých oblastech vývoje. Určitě mrkni na některé aplikace z různých prostředí, jako jsou například:

1. ORM (object-relational mapping), kde třídy reprezentují jednotlivé tabulky databází.

ORM je mechanismus používaný v programování k propojení objektově orientovaných programovacích jazyků s relačními databázemi. ORM vývojářům umožňuje pracovat s objekty ve svém kódu a snadno ukládat a načítat data z relační databáze bez nutnosti psaní SQL dotazů. Existuje několik ORM frameworků dostupných pro různé programovací jazyky, například Hibernate pro Javu, Entity Framework pro .NET a Django ORM pro Python a další.

2. API (application programming interface), tvorba endpointů pomocí tříd.

V kontextu objektově-orientovaného programování slouží API jako rozhraní mezi různými moduly nebo objekty a umožňuje jim vzájemnou interakci. Poskytuje způsob, jak objekty komunikují a spolupracují tím, že definuje sadu metod a vlastností, ke kterým mohou přistupovat ostatní části programu. To pomáhá dosáhnout principů zapouzdření, abstrakce a modularitu v OOP.

3. Návrhové vzory – vstup do světa softwarové architektury pomocí tříd.

Návrhové vzory jsou osvědčené způsoby řešení běžně se vyskytujících problémů v softwarovém designu. Díky tomu můžeme s větší pravděpodobností vytvářet kvalitní, efektivní a snadno udržovatelný kód. Pokud jsou návrhové vzory správně aplikované, můžou snížit náklady a časovou náročnost na vývoj softwarových aplikací.

4. Webové frameworky mají v OOP důležitou roli při vývoji webových aplikací.

Framework je softwarová struktura nebo rámec, který zjednodušuje vývoj webových aplikací tím, že poskytuje sady knihoven, nástrojů a předdefinovaných struktur pro tvorbu webových stránek a aplikací. To pomáhá programátorům snižovat potřebu opakovaného vytváření základních funkcí a komponent jako jsou třeba formuláře.

5. Testování je v OOP klíčové, protože zabezpečuje, že implementace tříd a objektů odpovídá funkčním požadavkům a předem definovaným specifikacím. Díky OOP můžeš testy zformovat jako jako oddělené třídy a usnadnit si tím práci.

Podtrženo, sečteno

Možnosti využití OOP jsou opravdu široké. Získáváš tím univerzální dovednost, ať už se rozhodneš specializovat na konkrétní jazyk či technologii, chceš se stát full-stack vývojářem, datovým inženýrem nebo potřebuješ lépe porozumět tomu, jak psát snadněji udržovatelný a do budoucna lehce rozšiřovatelný kód. 

Víš, že si chceš OOP osvojit? Že to přesně ti chybí v CVčku? Na internetu existuje spousta různých materiálů. Pokud se jimi ale nechceš dlouhosáhle probírat a preferuješ ucelený výklad od profíka, mrkni na náš kurz Objektově orientovaného programování v Pythonu.


Tereza Hurtová

Terka patří do marketingového týmu ENGETA, a tak se s ní „setkáš“ opravdu často – na sociálních sítích, v e-mailech, na webu, webinářích... Je to ta hybná síla za velkou částí našich aktivit.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!