Kurzy Termíny

Vývojáři se učí celý život. I to na sebe práskli v anketě StackOverflow

Příchod umělé inteligence, žebříček oblíbenosti programovacích jazyků nebo důvody pro výběr zaměstnavatele z pohledu mužů a žen. Tohle, a mnohem víc, prozradil StackOverflow Survey 2018.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 7 min. čtení

Příchod umělé inteligence, žebříček oblíbenosti programovacích jazyků nebo důvody pro výběr zaměstnavatele z pohledu mužů a žen. Tohle, a mnohem víc, prozradil StackOverflow Survey 2018.

Více než 100 000 vývojářů. Tolik se účastnilo ankety StackOverflow Survey 2018. Na otázky odpověděla necelá tisícovka Čechů. I tak si ale myslíme, že výzkum rozhodně stojí za pozornost. Proč?

Python kód je pro nováčky srozumitelný. Má snadný zápis a jednoduchou syntaxi.

Python valí na všech frontách

V žebříčku používání vloni překonal programovací jazyk PHP a letos C#. Ano, řeč je o Pythonu, který zažívá skvělé roky. Nejzásadnější informace o Pythonu, která vyplývá z ankety, je prostá: používá jej stále více programátorů.

Není se čemu divit. Python má výhody jak pro úplná programátorská ucha, tak pro pokročilé specialisty. Ti první ocení jednoduchou syntaxi a user-friendly zápis kódu.

Zkušení programátoři kódí v Pythonu díky mnoha knihovnám, ve kterých najdou základ snad všech myslitelných projektů. Pochvalují si jej i díky všestrannému využití.

Python je zkrátka peckovní jazyk. I proto se mu v ENGETO věnujeme a učíme ho na kurzech. Věříme v jeho budoucnost. Ty třeba ne. Okay, fair enough. Ale než Python nadobro odepíšeš, něco si přečti.

Z výsledků ankety vyplývá ještě jedna důležitá zpráva o Pythonu. Suverénně ovládl kategorii „the most wanted language“, a to podruhé za sebou. A co znamená? Python je programovací jazyk, který se chce naučit nejvíce vývojářů, kteří s ním dosud nepracují.

Podle výsledků ankety StackOverflow jsou vývojáři v práci spokojení. I my se snažíme do firem posílat spokojené absolventy.

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše. Platí to i v IT

StackOverflow survey pátrá i po zdánlivých banalitách jako sexuální orientace respondentů nebo počet monitorů na pracovních stolech. Díky tomu máme přehled například o tom, v kolik vývojáři ráno vstávají. Chvíle napětí.. Nejvíce z nich je vzhůru před osmou ranní.

Ale víme i podstatnější věci. Například to, že pracovní návyky žen a mužů v IT jsou rozdílné. Projevují se už při hledání práce. Zatímco pro muže je nejdůležitější plat a benefity nebo možnost práce s nejnovějšími technologiemi, ženám nejvíce záleží na firemní kultuře a podmínkách profesního růstu.

Odlišné preference mužů a žen jsou zřezelné i na obsazení konkrétních pracovních pozic. Muži nejčastěji pracují coby systémoví administrátoři nebo DevOps specialisté. Krásnější část populace je v IT nejvíce zastoupená na pozicích datových specialistek, designérek nebo QE developerek.

WTF? Mají muži a ženy v IT vůbec něco společného? ANO. Čtyři z pěti vývojářů (ať mužů, či žen) jsou v práci spokojení. Programování považují za svého koníčka. Pouze necelá 4 % projevují extrémní nespokojenost s prací v IT. Ajťáci jsou holt šťastní lidé.

Hackathony jsou skvělá příležitost pro setkávání ajťáků všech levelů. Kluci z ENGETO hekáče milují.

Tajemství úspěchu v IT? Celoživotní vzdělávání

Pokud chceš rozjet kariéru v IT, nepotřebuješ tři tituly před a za jménem. To je hlavní poselství StackOverflow Survey 2018 ohledně vzdělání. Plných 20 % respondentů má pouze maturitní vysvědčení. A stejný počet lidí, jedna pětina, má magisterské vzdělání.

Nejčastější míra dosaženého vzdělání (46 %) je podle výzkumu titul bakalář. Ale zdaleka ne všichni mají tento diplom z fakulty informatiky. Mezi profesionálními ajťáky se najdou i lidé s jiným vzděláním. Programováním se živí i absolventi přírodovědecké, ekonomické nebo sociálněvědní fakulty.

Na druhou stranu, jednu věc mají vývojáři společnou. 9 z 10 respondentů uvedlo, že se vzdělávají celý život. Diplomem z univerzity jejich trénink nekončí. Naopak. Polovina respondentů má za sebou nějaký ten online kurz a každý čtvrtý byl alespoň jednou na hackathonu.

Ochota k celoživotnímu vzdělávání a poměrně velká konkurence v oboru souvisí i s další statistikou. Každý třetí vývojář se za pět let vidí v jiné firmě, kde bude pracovat na vyšším levelu. A s pokročilejšími technologiemi než nyní.

Co z toho vyplývá? Ajťáci myslí na zadní vrátka. Vědí, že se nesmí opozdit za technologickým pokrokem, jestli chtějí zůstat cenným zbožím na trhu práce.

Muži a ženy se v IT prostředí chovají jinak.

Roboti nás nepřeválcují. Snad

Budoucnost plná umělé inteligence vývojáře nijak neděsí. U technických nerdů by člověk nic jiného ani nečekal. A opravdu: u 72 % vývojářů převládá optimismus nad pesimismem, pokud se bavíme o umělé inteligenci.

Vývojáři ale nejsou tak naivní, aby očekávali růžovou budoucnost bez jediného mráčku. Přemýšlí i o rizicích umělé inteligence. Bojí se například:

Umělá inteligence určitě ovlivní spoustu oborů. Některá pracovní místa (možná spousta) určitě zaniknou. Ale šikovní programátoři s kreativitou a invencí budou potřební vždy.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!