Kurzy Termíny

Kolik si vydělá ajťák v Česku?

Podle dat Českého statistického úřadu pracuje v ČR v odvětví informačních technologií na 160 000 lidí. To rozhodně není malé číslo. Mnohé personální agentury se nicméně shodují, že IT firmám chybí až dalších 20 000 ajťáků.

Poslední aktualizace: 05. dubna 2024, 12 min. čtení

Nikdy nebyla lepší chvíle začít kariéru v IT – na trhu je nedostatek specialistů a poptávka po nich neustále stoupá. Je ale IT opravdu tak perspektivní obor? Mají se ajťáci tak dobře, jak se povídá?

V Česku je zoufalý nedostatek IT odborníků

Podle dat z průzkumu Techloop pracuje v ČR v odvětví informačních technologií přes 300 000 lidí. To rozhodně není malé číslo. Mnohé personální agentury se nicméně shodují, že IT firmám chybí až dalších 20 000 ajťáků.

Podle dat Českého statistického úřadu v ČR pracuje v IT odvětví přes 226 000 lidí.

Jak je to možné? Podívej se kolem sebe. Průmyslníci skloňují slovo digitalizace a ekonomové píší stohy článků na téma robotizace. Žijeme ve světě, kde automatizace a digitalizace nahrazují lidskou práci. Tento trend tlačí poptávku po ajťácích směrem nahoru. V Česku ale počty ajťáků příliš nerostou.

Čtvrtina pracovních inzerátů hledá ajťáky

Z průzkumu zpracovaným kariérním portálem Startup Jobs, vyplývá, že ajťáci nejčastěji pracují v oboru vývoje, což potvrzuje i graf Českého statistického úřadu (ČSÚ) zaměřený na volbu studijních oborů na IT školách. 

V roce 2023 na portálech Jobs.cz, Prace.cz a v mobilní aplikaci Práce za rohem zaměstnavatelé inzerovali celkem 351 tisíc pracovních pozic napříč různými obory, z toho přes 41 tisíc jich bylo obsazováno v segmentu ICT,“ uvádí Tomáš Ervín Dombrovský, analytik pracovního trhu ve společnosti LMC.

Za nejčastěji studovanými obory na vysokých školách informatiky patří vývoj a analýza softwaru aplikací. Zdroj: ČSÚ

Zájem o IT roste, pracovníci ale stále chybí

Počet studentů vysokoškoláků zaměřených na informatiku ještě donedávna klesal. Pracovní trh přitom potřebuje úplný opak  –  masový nárůst IT odborníků. 

V letech 2019–2021 počet studentů IT oborů stagnoval, zatímco od roku 2021 pomalu, ale jistě stoupá. Nedostatek IT expertů ale stále přetrvává.

Svého maxima dosáhl počet IT studentů v roce 2010. Zdroj: ČSÚ

V ENGETU se tomu snažíme pomoct nabídkou kurzů, které ti poskytnou solidní základ a zlepší tvé šance na získání pozice v IT oboru, byť na juniorní pozici. Obecně řečeno – nejkratší cesta k práci v IT firmách vede například přes Linux, testování softwaru nebo datovou analýzu.

Už jsme vyškolili tisíce Systémových administrátorů.

TIP: Přečti si inspirativní příběhy absolventů našich IT kurzů. Někteří z nich si stihli práci v IT oboru najít ještě během kurzu, jiní krátce po skončení. 

Rozdíly na výplatních páskách mezi pozicemi jsou výrazné

Víš, co způsobuje nedostatek zkušených ajťáků? Tušíš správně, všechno je to o penězích. Do následujících řádků jsme pro tebe shrnuli závěry nejrůznějších výzkumů, těch starších i novějších, ze kterého však vyplývá jasný závěr – ajťáci se nemají vůbec špatně. 🙂

Výška IT platů se odvíjí podle tvého zaměření, délky praxe, počtu ovládaných jazyků, typu spolupráce i sídla firmy. Případně jejího stáří (start-up vs. zavedená firma) a odvětví, ve kterém působí.

Nezáleží, jestli máš dvacetileté zkušenosti nebo jsi začal programovat před rokem. Ajťáci všech úrovní mají totiž vyšší než průměrnou mzdu v Česku. A to dlouhodobě. Podívej se, jaké byly v posledních letech průměrné platy jednotlivých IT pozic a srovnej si to s průměrnou hrubou mzdou (v roce 2023 to je 40 324 Kč). Jak vidíš, ajťáci jsou na tom i na juniorních pozicích pořád lépe.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Například v roce 2020 se mzda průměrného ajťáka blížila 62 000 Kč. Měl tak na výplatní pásce téměř o 23 000 víc než průměrný český zaměstnanec.

V roce 2022 meziročně vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda IT odborníků v ČR o 10 %, poprvé přesáhla hranici 70 000 Kč a meziročně se zvýšila o 6,5 tisíce korun. Nejlíp na tom byli řídící pracovníci a vývojáři softwaru zaměstnaní v Praze.

Starší průzkum společnosti Smitio z roku 2020 ukazuje, že průměrný příjem IT specialistů pracujících jako OSVČ je 75 000 Kč měsíčně, na zaměstnaneckém poměru je to pak 55 000 Kč měsíčně.

IT specialisté jsou placeni zlatem

Ve srovnání s ostatními obory je evidentní, že IT roste mnohem rychleji než zbylé obory.

Ajťáci si za 12 let polepšili o 27 550 Kč. Z původní průměrné hrubé mzdy 45 503 Kč v roce 2010 došlo k nárůstu na 73 053 Kč v roce 2022. Zdroj: ČSÚ

IT je navíc dlouhodobě nejlépe placeným oborem v Česku s nejvyšší průměrnou mzdou a do kapsy strčilo i peněžnictví a pojišťovnictví.

Další průzkum StartupJobs z roku 2023 ukazuje, že:

Zdroj: StartupJobs

Příklady pozic a nabízených platů v IT

V dubnu 2024 se výdělky na různých IT pozicích na pracovním portálu Jobs.cz pohybují v rozmezí:

Žebříčku nejvyšších výdělků IT pozic dominuje specializace na Big Data

Podle dat z reportu o trhu práce No Fluff Jobs mají nejvyšší platy v IT specialisté z oblasti Big Data. Firmy jim v zaměstnaneckém poměru nabízejí rozpětí 73 700 – 119 985 Kč. Na volné noze by si mohli přijít na 103 582 – 140 854 Kč hrubého.

Zdroj: No Fluff Jobs

Druhé místo nejlépe placených odborníků patří DevOps. Inzeráty nabízejí mzdu pro zaměstnance 92 155 – 131 002 Kč (freelancerům 74 990 – 109 986 Kč). Třetí nejlépe placené skupině ajťáků z oblasti Business Intelligence (BI) firmy nabízejí 84 989 – 119 988 Kč (59 992 – 79 990 Kč, pokud jsou na volné noze.)

Kolik si vydělá IT tester, frontend nebo backend specialista

Stává se, že nejlépe placené práce v IT často nezastávají nejpopulárnější IT pozice. Medioři si podle No Fluff Jobs v zaměstnaneckém poměru vydělají při zaměření na:

Zajímá tě, proč většina začínajících ajťáků míří do testingu? Mrkni se, co musíš ovládat jako software tester a jak se jím staneš.

Backend
Frontend
Fullstack
Testing

Kam za nejvyššími IT platy

Rozdíly mezi jednotlivými specializacemi a jejich výdělky nejsou zanedbatelné. S kartami dokáže zamíchat i lokalita. 

Například ajťáci na pozici CIO (IT ředitelé) si mohou vydělat i čtvrt milionu měsíčně. Měsíční mzdu přes 100 000 Kč nabízí více než 75 % firem v Praze a přes 50 % v Brně. Vyplývá to z obsáhlého průzkumu mezd personální agentury Grafton Recruitment.

Dobrá zpráva je, že regionální rozdíly začíná stírat práce z domova. Takže i jako kandidát z jiného než Středočeského kraje můžeš dosáhnout zajímavých výdělků. A co teprve, pokud pracuješ pro zahraniční firmu (tomu se v článku věnujeme v následujících odstavcích).

Platy v IT v mezinárodním srovnání

Až třetina respondentů z výzkumu No Fluff Jobs z roku 2022 si po zdanění vydělá přes 67 000 Kč měsíčně. 

Zdroj: No Fluff Jobs

Výzkumu se za ČR zúčastnilo 774 respondentů s následujícím profilem a zastoupením:

Profil respondentů ze studie z roku 2022.

Přehled a predikci pro platy v IT napříč zeměmi za rok 2023 poskytuje také článek z Qubit Labs. Zahrnuje srovnání např. pro backend, frontend, Java, Python a herní vývojáře.

Nejlépe placení IT odborníci na frontend s ročním průměrným výdělkem 119 000 dolarů pracují v USA. Zdroj: Qubit Labs

Platy v USA jsou daleko za českým průměrem

V dnešní digitální době není výjimkou, že IT experti pracují pro zahraniční firmy na dálku (remote). Podle průzkumu StartupJobs pracuje v režimu full-remote více než 35,5 % IT odborníků v ČR. 

Zdroj: StartupJobs

Nejlépe placení softwaroví inženýři sídlí ve firmách na Severu Ameriky (Silicon Valley, San Francisco, Seattle, Boston a New York City). Software inženýr si v USA vydělá mezi 80 000 – 400 000 dolarů/rok. Jak tušíš, konkrétní částky se odvíjí od délky praxe a odvětví.

IT pracovníci v USA si podle Glassdoor pracovního portálu ročně průměrně vydělají:

Zdroj: Coursera

Další zajímavý průzkum z roku 2023 a průměrné výdělky v IT zveřejnil portál Indeed

Ve srovnání s Evropou si Česká republika při srovnání pozice Python vývojář vede následovně.

Zdroj: Beetroot

Být ajťákem se vyplatí

Tak co, chceš i ty patří mezi nejlépe vydělávající specialisty na trhu? Začni pracovat na svých znalostech a dovednostech ještě dnes. 🙂

Chci se naučit programovat

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!