Kurzy Termíny

Jak vybrat Akademii podle tvojí úrovně?

Hledáš si první IT kurz? Nebo se chceš naučit něco nového a zajímá tě ideální specializace? Pojďme se do toho pustit společně a vyberme ti Akademii přímo na míru!

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 4 min. čtení

Hledáš si první IT kurz? Nebo se chceš naučit něco nového a zajímá tě ideální specializace? Pojďme se do toho pustit společně a vyberme ti Akademii přímo na míru!

První kroky v IT

Dneska už může každý začít v IT. Obrovské množství materiálů je dostupných online a ty si tak osvojíš první znalosti kdykoliv a kdekoliv. Nejdřív musíš pochopit základy programování, bez toho se prostě neobejdeš. Každý v IT musí vědět, jak vypadá kód a znát základní principy jeho výstavby.

Na výběr máš spoustu programovacích jazyků, například Java nebo C#. Velice oblíbenou, a snad tou nejlepší volbou pro začátečníky, je ale Python. Je to jeden z nejlehčích jazyků na naučení a zároveň se těší obrovské popularitě v IT světě. Používá ho spousta společností a skvěle tak nastartuje tvoji kariéru testera nebo vývojáře. Základy většiny jazyků jsou si navíc hodně podobné. Převážnou část toho, co tě o programování naučí Python, aplikuješ v praxi i u jiných programovacích jazyků.

Vejdi do země neomezených možností

Už máš solidní základy v programování? Pak se ti otevírají dveře do celého IT světa a je na tobě, kterým směrem se vydáš. Můžeš pokračovat v programování a zaměřit se třeba na vývoj mobilních aplikací. K tomu je ideální Java. Dnešní doba je plná korporací, financí a mobilních zařízení, o zajímavé projekty tak nebudeš mít nouzi. Nebo se rozhodneš stavět robustní backend pro webové aplikace – a tím pádem se chceš pořádně ponořit do C#.

Můžeš si taky vybrat dráhu administrátora – člověka, který spravuje systémy. V tom případě je Linux jasná volba, protože je to systém, který používají všechny velké firmy na svých serverech. A všechny tyto systémy udržují a vylepšují právě Linux specialisté.

Další možností je práce s daty. Většina obchodních (i jiných) rozhodnutí vychází z dostupných informací. Ty datoví analytici získávají z dat, transformují je do přehledných vizualizací nebo vyhodnocují matematické a statistické modely tak, aby dodali relevantní data k řešenému problému.

Ještě větší specializace

A pak, když už si nějaký ten rok v oboru víš o něm skoro všechno, je čas se úzce specializovat. U nás se můžeš pustit do DevOps Akademie, což je skvělá nástavba pro Linux specialisty. Funkce DevOps kombinuje znalosti programátora, systémového inženýra, cloudových a infrastrukturních systémů, security, networkingu, monitoringu a logingu, automatizace a CI/CD. 

Takže jak si vybrat ten správný kurz? Řekni si, co už umíš, co se chceš naučit a kam se chceš v IT posunout. Jestli začínáš, vsaď na Python. A pokud už základy programování ovládáš, tak se rozhodni pro jednu z pokročilejších Akademií – opravdu to stojí za to!


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!