Kurzy Termíny

Jak se připravit na IT pohovor? Tipy od kariérní poradkyně

Připrav se na pohovor do světa IT.

Poslední aktualizace: 13. září 2024, 15 min. čtení

Chystáš se na svůj první IT pohovor, nevíš, co čekat a jak se co nejlépe připravit? Od toho je tu Lenka Skalická, kariérní poradkyně ENGETA & IT recruiterka v CGI, která ti poradí, jak na to. 👇

Lenka se v HR pohybuje téměř 10 let. Pro absolventy ENGETA zprostředkovává kariérní poradenství, při kterém mimo jiné čerpá ze zkušeností z personálních agentur. Aktuálně působí jako Talent Acquisition Consultant v CGI – v jedné z největším firem v oblasti IT a konzultačních služeb. 

Leni, než se přesuneme k samotné přípravě na pohovor… Co bys mi doporučila promyslet před tím, než zareaguju na jakýkoliv IT inzerát?

Před pohovorem je dobré si ujasnit, co vlastně hledáš. 🚀 Doporučuju si sepsat: 

Skvělými pomocníky pro sebereflexi můžou být blízcí přátelé, rodina nebo bývalí kolegové. Jít na pohovor s tím, co do týmu přineseš a vědět, v jakých podmínkách funguješ nejlíp, je pro tebe i budoucího zaměstnavatele nesmírně důležité. 

Třeba už máš za sebou zkušenost odjinud, a tak dokážeš líp odhadnout, jestli se pro tebe víc hodí prostředí startupu, menší firmy nebo třeba nadnárodní korporace, kde budeš denně využívat angličtinu či jiný cizí jazyk.

Taky je velký rozdíl mezi prací v Praze, kde je velký výběr IT pozic, a třeba na Vysočině, kde např. pro vývojáře v Javě nemusí být tolik příležitostí. Na druhou stranu v dnešním globálním světě není výjimkou pracovat pro firmu full remote (= pouze z domova). 

Chápu správně, že tohle je jen nějaký rámec, kterého se v praxi není nutné se držet do posledního puntíku?

Přesně tak. Ber to spíš jako popis tvojí pozice v ideálním světě. Může se stát, že nenajdeš firmu, která vše splní na 100 %. I tak je ale fajn mít se o co opřít a neslevit z nároků příliš. Případně si určit priority, přes které nejede vlak. Např.:

Řekněme, že odešlu CV a portfolio na juniorní IT pozici. Co můžu očekávat, že se bude dít dál?

V některých případech náboráři nejdřív volají. 📞 Při screeningu po telefonu nebo při videohovoru se můžou doptat třeba na případné nejasnosti z CV, platová očekávání (aby ani jedna strana neztrácela čas), zjistit motivaci, vzájemné sympatie nebo rovnou zodpovědět tvoje (netechnické) dotazy.

Jindy ti rovnou přijde pozvánka na pohovor. 📩 Buď offline, nebo online. Průběh pohovorů se potom liší – někdy se skládá z jednoho kola, výjimečně ze dvou. 

Stejně tak ověření znalostí má různé podoby. Poměrně běžná praxe (i když častěji u mediornějších pozic) je, že dostaneš úkol, který vypracuješ předem a na pohovoru následně odprezentuješ. Jindy si tvé technické znalosti prověří až na místě. 

V každém případě se vždy začíná HR pohovorem. Poté přichází na řadu technický (nebo taky manažerský) pohovor.

Jaký je mezi nimi rozdíl? A jaké typy otázek na nich mohou zaznít?

Na HR pohovoru tě čekají otázky na životopis a soft skills:

Jde hlavně o to zjistit tvoji motivaci a jestli zapadneš do týmu. 

Pokud je pohovor spojený s technickou částí, bude u toho i technik nebo manažer, kteří už půjdou do hloubky. 

Jak moc do hloubky? 😀 

Bude se to lišit pohovor od pohovoru a zaznít může opravdu cokoliv. Obecně počítej s tím, že můžeš dostat otázky na technologie, o kterých byla řeč v IT kurzu nebo je znáš z praxe. Může tě čekat i praktický úkol – třeba něco naprogramovat, otestovat, zanalyzovat data nebo vybrat odpovědi na správné otázky z možností ABCD . 📊 

Takže jak se co nejlíp připravit? Doporučila bych ti zopakovat si technologie zmíněné v inzerátu. A když na něco neznáš odpověď nebo danou technologii znáš jen teoreticky, je lepší to přiznat a ukázat ochotu se ji doučit. 💪To je ostatně jedna z klíčových věcí v IT – ukázat flexibilitu a chuť se vzdělávat. 

Máš nějaké osvědčené tipy, jak při pohovorech zvládnout case studies a kódovací testy? 

Určitě. Vždy si zopakuj vše, co může být relevantní, a pokud dostaneš úkol na doma, klidně si pomoz dostupnými nástroji (třeba AI, pokud to není vysloveně zakázáno). 😉 Důležité je, že víš, jak se dopracovat k výsledku a umíš ho obhájit. 

Velká míra volnosti bývá v zadáních typická. Při řešení úloh totiž nejde o to, jestli máš všechno správně, ale jak přemýšlíš a jak se k úkolu postavíš (kolik času mu obětuješ a s jakou pečlivostí ho zpracuješ). Často ani jedna správná odpověď neexistuje. 

Takže i když splníš jen část, slovně popíšeš postup, přistoupíš k řešení kreativně nebo si pomůžeš umělou inteligencí, máš obrovské plus před těmi, kteří to rovnou vzdají. Jde o tvůj přístup. A detaily hrají v náborovém procesu klíčovou roli.

Nezapomeň taky, že technické skills jsou bezpochyby důležité, ale nejsou jediným rozhodujícím kritériem. Častokrát jsou to právě soft skills, které firmy přimějí najmout méně zkušeného, zato zapáleného a nadaného kandidáta.

Prima. A co ještě můžu v rámci přípravy udělat pro to, aby pohovor proběhl hladce?

Určitě si nezapomeň nastudovat pozici a firmu. Omrkni webové stránky firmy, zmínky na internetu, prostuduj sociální sítě a další. Na jakém zajímavém projektu firma pracovala? Jaký software vyvíjí? Kdo patří mezi její klíčové zákazníky? 

Připrav si taky otázky, které tě zajímají a na pohovoru budeš mít možnost se na vše zeptat. Třeba na to:

Pokud se všechny tvé otázky vyjasní během pohovoru, určitě je lepší to zmínit než říct, že žádné otázky nemáš. To by si tvůj budoucí zaměstnavatel mohl vyložit jako nezájem.

U dotazů, které u pohovoru položí tobě, často absolventům ENGETA radím, aby si vygooglili nejčastější behaviorální dotazy a zkusili si na ně nahlas odpovědět (třeba za pomoci metody STAR). V den D potom nebudou vařit z vody a jejich odpovědi budou působit přirozeněji. 🙌

Poradíš ještě, jak přistoupit k otázce na očekávanou výši odměny?

Základ je mít reálná očekávání. Jinými slovy: udělat si průzkum trhu a zjistit, kde se mzdy pohybují. Z pozice juniora často není možné diktovat si podmínky, zatímco u seniorních ajťáků je situace zcela odlišná.

Určitě existují pozice se specifickými technologiemi v lépe placených lokalitách, kde i nováček v IT / absolvent IT kurzu může dosáhnout 60 000 Kč, ale střízlivější odhad u typických entry-level (juniorních) pozic, je zhruba 30 000 až 50 000 Kč. 

Zároveň platí, že lepší strategií, než vytáhnout z rukávu jedno konkrétní číslo, je vyčíslit očekávané rozmezí, které může vést k diskuzi. Detailněji o tom mluví Nikča v 1. díle našeho HR seriálu: Obecný stav IT trhu v roce 2024

Během covidu byly online pohovory často jediným řešením. Dnes jsou pořád poměrně rozšířené. Jak důležitá je příprava na online pohovor?

Když pohovor probíhá na dálku, dbej na to, aby technika šlapala, jak má. Mysli hlavně na:

Může to znít banálně, ale kandidáti přípravu často podcení. Absolvovat pohovor v županu s chrčícím mikrofonem a záběrem na špinavé nádobí v kuchyni není ideální. 😕 I když je to pohovor na dálku, pořád jde o poměrně formální záležitost. A první dojem je důležitý.

Sázka na jistotu je čisté pozadí bez rušivých elementů, dobře osvětlená tvář (pozor na sluníčko nebo neosvětlené kouty bytu), vhodné oblečení (u mužů nemusí jít o košili, stačí třeba triko bez potisku nebo s límečkem). 👕 A samozřejmě kvalitní připojení (není od věci mít v záloze mobilní hotspot).

Nicméně jsme jenom lidi. Zažila jsem už i pohovory, kde kandidáti jeli v autě nebo seděli na lavičce v parku. Určitě je fajn zmínit, že původní plán byl jiný – většinou se z toho vyklubala zábavná historka. 😁🤭

Co dělat, když pohovor i přes veškerou snahu nedopadne? 

V případě, že po pohovoru obdržíš zamítavou odpověď, nevěš hlavu. Málokdy to vyjde napoprvé. Pokud se ti nedostane vysvětlení, určitě můžeš požádat o zpětnou vazbu, co by se příště dalo na tvojí straně vylepšit). 

Někdy sehraje svoji roli nervozita, jindy tě rozhodí technologie, o které v inzerátu nebyla řeč… Jindy se stane, že vaše představy o pozici výrazně liší a v inzerátu byly popsané jen vágně. 

A někdy, i když uděláš vše správně, to stejně nemusí vyjít. Například dají prostor kandidátovi, který profilově lépe splňuje jejich představy. A s tím v tento moment bohužel nic nenaděláš. 

Jak dlouho obvykle trvá najít práci absolventům ENGETA?

Někdy se může zdát, že žiješ v bublině, kde se všem kolem daří práci najít, a tobě ne. Můžu tě uklidnit, že rozhodně nejsi první ani poslední.

Délka hledání práce absolventů našich IT kurzů se různí. Obecně jsem za to, že s našimi IT kurzy (s délkou trvání 3–6 měsíců) je reálné se do IT dostat zhruba do půl roku. Hodně samozřejmě záleží na tom, kolik času učení věnuješ, v jaké jsi situaci (pracuješ při studiu na plný úvazek / jsi na mateřské / bez práce) a jak intenzivně práci hledáš.

Stává se, že když někdo začne posílat CVčka před koncem kurzu, má do jeho skončení práci jistou. Hodně tomu pomáhá, když student:

💡 Skloubit svět, který už znají, se světem IT je častý případ i našich absolventů. 

➡️ Třeba datové inženýrky Verči, která našla uplatnění v bankovnictví a v předchozích letech pracovala jako bankovní poradkyně.
➡️ Python vývojáře Davida, který letectví miluje celý život. 
➡️ Nebo Python vývojáře Radka – bývalého YouTubera s titulem z energetiky a vášní pro obnovitelné zdroje, který své znalosti denně využívá při programování.

Najdou se i takoví, kteří rozešlou nižší desítky životopisů, než se konečně zadaří. 🤷‍♀️ Jedno ale mají společné: pokud to s IT myslí opravdu vážně, průběžně si rozšiřují znalosti a pracují na sobě, úspěch se dřív nebo později dostaví. 

Co bys na závěr vzkázala juniorům v IT?

Snaž se k tomu přistupovat s nadhledem. 🤓 I když to nevyjde hned napoprvé, nevadí. Každá zkušenost se počítá. Příště to bude lepší. Každý má někde své místo, chce to jen čas a trpělivost. 😉 

_________________

Tak co, podařilo se nám ti přiblížít, co můžeš čekat od svého prvního pohovoru? 🤞

Pokud tě zajímá, jak shánění práce probíhalo u našich absolventů, přečti si jejich inspirativní příběhy. 😍 Jak záhy zjistíš, zdaleka ne vždy to vyšlo napoprvé – stačilo věřit a nevzdat se! Dnes jsou z nich úspěšní Python vývojáři, Java experti, datoví analytici nebo třeba kodéři.

A jestli máš pocit, že ještě potřebuješ šlápnout do znalosti technologií a získat pevné základy, rádi ti pomůžeme s přípravou! 😊💪 Omrkni naše IT kurzy, které stavíme na praktických dovednostech.

Zobrazit nabídku IT kurzů

Mimochodem – v případě, že ti unikly předchozí 2 díly HR série o IT, přečíst si je můžeš tady:

  1. díl: Stav IT trhu práce 2024: Jak zaujmout jako juniorní uchazeč, jaké trendy a výzvy očekávat
  2. díl: Jak napsat životopis pro (nejen juniorní) IT pozice

Těšíme se na tebe u dalšího dílu! ❤️


Array

Amálie Kučerová

Ami je součástí marketingového týmu ENGETA a stojí za velkou částí našich aktivit v online i offline světě. Narazíš na ni třeba na Instagramu, v blogových článcích nebo newsletterech.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!