Kurzy Termíny
,

CGI: Se zákazníkem mluvíme jeho jazykem

Filip Majda pracuje v CGI 12 let a jako Director Consulting Expert je součástí čtyřicetičlenného týmu Emerging Technologies.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 5 min. čtení

Filip Majda pracuje v CGI 12 let a jako Director Consulting Expert je součástí čtyřicetičlenného týmu Emerging Technologies.

Aktuálně společně s 13 kolegy pracuje na projektu implementace informačního systému pro nemocnice. Jedná se o komplexní informační systém zajišťující nemocnicím služby od zprostředkovávání informací pacientům až po navigaci po areálu nemocnice.

Přestože projekt vznikl na základě zadání od zákazníka, zaměstnance firmy od začátku nadchnul a s ohledem na jeho pozitivní dopady a budoucí rozšíření i do dalších nemocnic ho již dnes obdivují i kolegové ze zahraničních poboček.

Na zkušenou do velké firmy

Filip začínal při studiích na vysoké škole jako webový vývojář – freelancer. Po čase se rozhodl, že by mu v jeho podnikání mohlo pomoci načerpání zkušeností z velké mezinárodní firmy. A když ho kamarád upozornil na volnou pozici ve firmě Logica, předchůdce CGI, neváhal a nastoupil. A ve firmě už zůstal.

CGI je velká a stabilní firma, ve které, pokud člověk chce, zůstanete 10 let a nikdy se nebude nudit. Cítíte tu přátelskou atmosféru, spolupráci a nikoliv rivalitu. Lidé se tu nebojí sdílet své know-how a vzájemně se podporovat. Kolem mě bylo vždy jen malé procento lidí, se kterými bych nevyšel,“ říká Filip.

Se zákazníkem mluvíme jeho jazykem

CGI byla založena v roce 1976 a dnes je jednou z nejvýznamnějších IT vývojových a konzultačních firem na světě. Její konkurenční výhodou je snaha budovat se zákazníkem dlouhodobý vztah. „Nejdeme do výběrových řízení a zakázek s tím, že bychom dodali projekt a z firmy odešli. Jde nám vždy o víc a tomu odpovídá i kvalita naší práce. Nechceme být dodavatelem, ale partnerem a vycházet našim zákazníkům vstříc v jejich požadavcích,“ popisuje Filip.

Dalším z faktorů, kterými se společnost CGI odlišuje, je její lokální přítomnost. Se zákazníkem vždy komunikují lidé z dané země. A přesto, že součástí týmu bývají často i odborníci ze zahraničních poboček a týmů, primární komunikace a odpovědnost je vždy na dané zemi. Díky tomu se zákazníkem vždy komunikuje člověk se znalostí místního prostředí, včetně jazyka.

Odpovědnost bez pozlátka

Zaměstnanci v CGI mají jistotu, že jsou vždy plně odpovědní za svoji práci. Jednou ze základních manažerských povinností v CGI je správné delegování práce se vším, co k tomu patří.

„Prostředí a fungování CGI je pro mě i za ty roky stále motivující – moje práce je moje vizitka, jsem za ni odpovědný a spravedlivě ohodnocený. A platí to i u nových kolegů přicházejících do firmy. CGI se jim nebojí dát důvěru a odpovědnost hned od začátku.“

Přesto, že značka CGI v České republice nepatří mezi ty úplně známé, v zahraničí je tomu spíše naopak. „Nemáme žádné pozlátko, ani navenek, ani dovnitř. Proto se o nás možná méně ví a mluví. Firma se prostě o své lidi dobře stará a nepotřebuje o tom mluvit.

Důkazem toho je nízká fluktuace. Na chodbách tak stále potkávám spoustu kolegů, kteří pracovali ještě pro předchozí společnost Logica,“ říká Filip a dodává: „Pravda je, že poslední dobou začíná firma spoustu věcí řešit více procesním – korporátní pohledem, ale to souvisí s její velikostí a přítomností ve 30 zemích světa.“

Na otázku, ke které značce automobilu by CGI přirovnal, odpovídá Filip téměř bez zaváhání. „Značku CGI bych přirovnal k General Motors. Jedna z největších firem na světě, kterou v Česku nikdo moc nezná. A nebo mě napadá Renault – jednak je původem francouzský, a naše sídlo je v kanadsko/francouzském Montrealu v provincii Quebec, a jednak děláme řemeslo a přitom jsme špička ve využívání inovativních technologií stejně jako Renault má závodní tým v F1,“ uzavírá Filip Majda.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!