Kurzy Termíny

Celosvětový IT průzkum Stack Overflow 2020

Skoro 65.000 respondentů z IT komunity se zapojilo do tradičního dotazníku Stack Overflow. Jedná se o celosvětově největší výzkum mezi ajťáky. Jaký je ten nejmilovanější programovací jazyk, a který vývojáři naopak nemůžou vystát?

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 5 min. čtení

Skoro 65.000 respondentů z IT komunity se zapojilo do tradičního dotazníku Stack Overflow. Jedná se o celosvětově největší výzkum mezi ajťáky. Jaký je ten nejmilovanější programovací jazyk, a který vývojáři naopak nemůžou vystát? Jak často pracují programátoři přesčas a čeho si v zaměstnání nejvíc cení? Pojďme se na to mrknout!

Letošní výzkum byl ve znamení diverzity a tým Stack Overflow se snažil zapojit vývojáře ze všech koutů světa. Aktivně propagoval celý průzkum mimo Stack Overflow komunitu, aby se zapojili i programátoři, kteří třeba tento web předtím ani neznali. Musíme taky zmínit, že sběr dat probíhal letos v únoru, tedy před vyhlášením globální pandemie. Je možné, že COVID-19 od té doby zamával s daty jako průměrný plat nebo zaměstnanost.

Prototyp programátora

I když je programování celosvětově stále populárnější a může reprezentovat jednu z nejslibnějších kariér, většina ajťáků stále působí v Evropě, Severní Americe a Indii. Typická kombinace zaměření je back-end, front-end a full-stack developer. Že je IT na vzestupu jako odvětví dokazuje i fakt, že 65 % respondentů se programováním živí méně než deset let. A je fajn vidět, že naprostá většina developerů dělá to, co je baví – přes 78 % dotázaných uvedlo, že programování je jejich oblíbený koníček.

přehled výsledků průzkumu

Jazyky, technologie a nástroje

Rust si už popáté v řadě udržel pozici nejoblíbenější technologie, přestože ho používá pouze 5,1 % dotazovaných. Oproti roku 2019 se jazyky na druhé a třetí pozici prohodili, kdy TypeScript předběhl Python. To je však jazyk, se kterým nejvíc respondentů (30 %) nepracuje, ale moc rádi by ho začali používat.

VBA, Objective-C a Perl jsou pak TOP 3 jazyky, kterých se programátoři obávají a nechtějí s nimi mít nic společného. Linux těsně vyhrává jako nejoblíbenější platforma, hned za ním jsou Docker a Kubernetes. Ke spolupráci pak skoro všichni (82,8 %) používají GitHub a Slack (53 %). Zajímavostí je, že kolem 75 % developerů se alespoň jednou za rok naučí nějakou novou technologii. To jen podtrhuje fakt, jak rychle se IT odvětví mění a rozvíjí. Proto se každý programátor musí neustále vzdělávat, aby mu neujel vlak.

nejpopulárnější technologie

Zase práce?

Přes 70 % profesionálních developerů pracuje na plný úvazek. Naopak freelencerů je jen necelých 9 %. Nejvíc (21,6 %) lidí je zaměstnáno v menších firmách od 20 do 99 zaměstnanců, a v obrovských korporátech (nad 10.000 zaměstnanců) pracuje skoro 14 % programátorů. Zajímavostí je, že 43,8 % uvedlo, že ve firmě mají alespoň jednoho dedikovaného DevOpsáka, a skoro 80 % dotázaných považuje tuto roli za důležitou.

25 % vývojářů řeklo, že pracují alespoň jednou týdně přesčas. I tak je se svou prací spokojeno přes 65 %. A co by to bylo za pracovní statistiky bez udání výplaty? Nejvýnosnější pozice je letos technický manažer, který si přijde na $92.000 ročně, full-stack developer bere v průměru $54.000 za rok.

pracovní poměry v it

IT, IT, pořád IT

Už několikrát jsme zmínili, že IT je jako obor stále na vzestupu. Takže pokud se ještě rozhoduješ, teď je ten správný čas se přihlásit na jeden z našich kurzů! Programování je totiž dobře placená práce, kterou si naprostá většina lidí užívá – a to je, minimálně pro nás, to nejdůležitější na jakékoliv aktivitě. Protože když nás práce baví, tak je to znát na přístupu i na výsledcích. Člověk je tak sám se sebou spokojený, a o tom přece život je.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!