Kurzy Termíny

Linux seriál #2: Bez praxe se z tebe linuxák nestane

Začneš se učit, zkoušet nové věci, dívat se na videa. Už si spojuješ některé koncepty a chtěl bys naučené vědomosti aplikovat v praxi. Přijde problém a chceš ho vyřešit. Ale nevíš, jak na to. Zasekneš se. Přenesení teorie do praxe bývá při učení se nové technické dovednosti nejtěžší.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 7 min. čtení

V prvním díle našeho Linux seriálu sis mohl přečíst o třech nejvýznamnějších možnostech použití Linuxu. Vybral sis systémovou administraci, pojďme se na ni podívat detailněji.

Začneš se učit, zkoušet nové věci, dívat se na videa. Už si spojuješ některé koncepty a chtěl bys naučené vědomosti aplikovat v praxi. Přijde problém a chceš ho vyřešit. Ale nevíš, jak na to. Zasekneš se. Přenesení teorie do praxe bývá při učení se nové technické dovednosti nejtěžší. Sice víš, jak věci teoreticky fungují, ale nový systém nemáš dostatečně zažitý a vyzkoušený. Zkrátka ho neumíš aplikovat.

Teorie tě na pohovoru nezachrání

Působil jsem jako IT recruiter pro brněnskou pobočku IBM. Měl jsem na starosti pozice úplných nováčků v IT. Volných míst bylo dost, hlásila se spousta lidí. I tak jsem měl problém najít “správného kandidáta”. Drtivá většina zájemců o práci měla povědomí o Linuxu. Kandidáti správně odpověděli na 2 – 3 úvodní otázky o základních příkazech.  Následovala praktická úloha z Linuxu, která nebyla až tak složitá: “Najdi v adresáři s názvem HR soubor se jmény zaměstnanců. Soubor obsahuje jména všech zaměstnanců imaginární firmy. Řekni mi, kolik je zaměstnanců ve firmě.” Tento úkol ale pro mnoho kandidátů znamenal konečnou. S úlohou si nevěděli rady. Někteří uchazeči dokonce ani neovládali teorii. O základních příkazech ani nemluvím.

Běž na to logicky a nevzdávej se. Nikdy

Někdy jsme ale přijali člověka, který úlohu nejdřív nezvládl. Proč? Viděli jsme v něm potenciál.Tušil, jak by měl úlohu o počtu zaměstnanců vyřešit, ale nedařilo se mu. A tak si přepnul webový prohlížeč a snažil se řešení vygooglovat. Začal prohledávat server StackOverflow. Nakonec úlohu zvládl. Nevzdal se. Logicky uvažující člověk to po prvním úspěchu nezabalí. Když nevyjde první možnost, hledá jiný způsob. Firmy chtějí přesně takové zaměstnance. Poradím ti. Když si s něčím nevíš rady, nevzdávej to a snaž se aktivně hledat řešení problémů jinde.

Lukrativní zaměstnavatelé větišnou požadují praxi.

Kde mám vzít praxi?

Potřebuješ praktické úlohy, které se podobají denní práci ajťáků v IT firmách. Kromě úloh potřebuješ znát i řešení. Také by se ti hodilo virtuální prostředí, kde si budeš moct úlohy zkoušet.

To zní náročně, existuje snadnější cesta jak na Linux?

Jako začátečník si sotva z prstu vycucáš úlohy a jejich řešení. A server, ve kterém si všechno vyzkoušíš, už vůbec ne. Snadnější cesta, samozřejmě, existuje. V ENGETO Academy jsme ve spolupráci s firmami vytvořili platformu, kde najdeš reálné úlohy z IT firem a řešení s komentáři. Na jednom místě. Všechno si navíc zkoušíš na vlastním virtuálním serveru.

Vytvořili jsme vzdělání na míru

V ENGETO posíláme proaktivní absolventy akademie na pohovory do firem. Společnosti nám říkaly, že po teoretické stránce jsou naši absolventi v pohodě, ale chybí jim zkušenosti. Když si sedli k notebooku a měli ukázat, co umí, často se zasekli a nevěděli, jak dál. S ajťáky z daných společností jsme se na víkend zavřeli do zasedačky. Zjistili jsme, co vlastně společnosti od uchazečů požadují a co našim absolventům chybí. V tom momentě jsme mohli upravit výuku, aby odpovídala nárokům IT firem. Vymysleli jsme doslova vzdělání na míru a Virtuální stáž byla na světě.

Minimum teorie, maximum praxe. To je Virtuální stáž

HR ředitelka tě v mailu poprosila, abys stáhl soubor obsahující jména zaměstnanců a vyhledal v něm všechny projekt managery. Jména ulož do nového souboru, který jí pošli. Tak vypadá jedna z úloh naší Virtuální stáže. Samozřejmě ji nevyřešíš, pokud nebudeš umět stáhnout soubor, vyhledat v něm položky podle jednoho klíče a soubor uložit. Tohle musíš teoreticky ovládat. Ale v naší Virtuální stáži si všechny tyto úkony vyzkoušíš v praxi. To má dvě výhody:

1. Podobnou úlohu budeš řešit coby juniorní Linux system administrátor. Možná hned první týden v práci. Budeš přesně vědět, jak postupovat.

2. Jednu věc se můžeš naučit deseti způsoby. Můžeš si přečíst návod, podívat se na video o pracovním postupu nebo si to reálně vyzkoušet. Který způsob bude podle tebe nejefektivnější? Ano, aplikace vědomostí v praxi je nejefektivnější cesta učení se. Čehokoliv.

Výuka probíhá na tvém vlastním virtuálním serveru, který dostaneš spolu s kurzem. Na server se můžeš připojit z jakéhokoliv operačního systému. Nemusíš přeinstalovávat svůj počítač. Co se týče hardwaru, bude ti stačit počítač s dvoujádrovým procesorem a 1 GB RAM paměti.

Měníme teoretické znalosti v praktické dovednosti

Nechceme se opírat o naše osobní pocity nebo zpětnou vazbu účastníků a úspěšných absolventů. Jsme ajťáci, věříme číslům. Podívejme se na interní ENGETO data o úspěšnosti u závěrečných testů a úspěšnosti absolventů u pohovoru na technické pozice ve firmách.

Naše výuka se díky Virtuální stáži stala mnohem efektivnější.

Tohle je vzdělávání v ENGETO Academy. Nebazírujeme na teorii, snažíme se učit jen ty věci, které budeš potřebovat a které budeš umět přenést do praxe. Chceš se dozvědět víc?


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!