Kurzy Termíny

Práce v IT? Sem s ní!

Žijeme v digitálním světě. Za posledních 10 let vzrostl počet uživatelů internetu a vlastníků počítače přibližně o 30 % a toto číslo pořád stoupá. Proto existuje obrovské množství volných IT míst, které se firmy snaží zaplnit.

Poslední aktualizace: 15. července 2024, 6 min. čtení

Žijeme v digitálním světě. Za posledních 10 let vzrostl počet uživatelů internetu a vlastníků počítače přibližně o 30 % a toto číslo pořád stoupá. Proto existuje obrovské množství volných IT míst, které se firmy snaží zaplnit. Zajímá tě, jaké vstupní pozice IT trh nabízí a co pro ně potřebuješ znát?

Zdroj: Itu.int

Lidé si zvykli používat techniku úplně ke všemu – ať už jde o nakupování přes internet, elektronickou zdravotní kartu plnou našich dat nebo mluvící ledničky. Ze všech stran slyšíme, jak jsou ajťáci potřební a skvěle ohodnocení. I proto se o tuhle  oblast zajímá čím dál víc lidí a začínají v ní  pracovat. Často ale bez rozmyslu a potřebné kvalifikace. V tomto blogu ti proto představíme entry-level IT pozice a v příštím se podíváme na ty seniornější.

Zkuste to vypnout a zapnout

Jedna z nejoblíbenějších prací je technická podpora. Ve srovnání s běžnými call centry velice dobře placená (26 000–59 000 Kč). Převažuje dojem, že jde jen o vyřizování e-mailů a zvedání telefonů. To je ale omyl.

Základním požadavkem na tuto pozici je zájem o technické dění v dané oblasti a schopnost napsat potřebnou dokumentaci. Jako zaměstnanec technické podpory prostě musíš rozumět problematice, kterou pomáháš vyřešit. Taky je třeba psát reporty, které popíšou, jak se určitý problém vyřešil. To proto, aby se i tvoji kolegové měli z čeho poučit. Protože řešit stejný problém dvakrát není moc efektivní.

Testing, testing, testing

Pokud tě víc zajímají programátorsky zaměřené pozice, ale teprve sbíráš zkušenosti, doporučujeme začít na pozici testera. Jako junior tester nemusíš mít až tolik znalostí a během pár měsíců pochopíš hodně z programování i principy fungování.

Pro začátek potřebuješ znát nějaký programovací jazyk, základy procesu vývoje a testovacích SW. Taky se neobejdeš bez analytického myšlení a dovednosti exaktně reportovat problémy. Plat na testerských pozicích se pohybuje v rozmezí 31 000–64 000 Kč.

SysAdmin a ještě dál

Během koronaviru přešlo hodně firem na home officevzdálené připojení. A obecně za poslední 2 roky narostl počet lidí pracujících remote o více než 60 %. Poměrně rychle stoupá i množství těch, kteří nakupující přes internet. Za to, že z domu bude všechno fungovat, odpovídají správci počítačových sítí a systémový administrátoři.

Zdroj: Ec.europa.eu

Jako správce sítí máš zodpovědnost hlavně za instalaci a aktualizaci SW a opravu chyb v síti. Tahle pozice zahrnuje i špetku technické podpory a vyžaduje zejména analytické a diagnostické schopnosti, certifikace z oblasti sítí, znalost protokolů a neustálou dostupnost. Je taky poměrně dobře platově ohodnocena (28 000–66 000 Kč).

Jako systémového administrátora tě čeká ještě o něco lepší plat (31 000–73 000 Kč), protože potřebuješ víc znalostí a zkušeností se servery, zálohováním, aktualizací HW, přehled v oblasti HW i SW, sítí – a ideální je i mít odpovídající certifikaci. Samozřejmě si pak můžeš hrát i s optimalizací systému nebo jeho auditem, aby všechno šlapalo ještě líp.

World Wide Web

Každá online služba, ať už zmiňovaný e-shop, bankovnictví nebo cokoliv jiného potřebuje dechberoucí prezentaci. O tu se starají zejména web developeři. Jejich plat se pohybuje v rozmezí 30 000–77 000 Kč.

Je spousta věcí, které jako web developer musíš znát – ty základní předpoklady jsou HTML, CSS, JavaScript, PHP, užitečné knihovny (jQuery, React, Angular) a frameworky, znalost komunikace klient–server, programování v nějakém z rámců na straně serveru a používání databází.

Zdroj: AnyTask

Data kam se podíváš

Neustále roste poptávka i po databázových vývojářích a administrátorech. Do databází se totiž ukládají data, která jsou vzájemně propojená a hodně obchodních rozhodnutí závisí právě na nich.

Jako vývojář nebo administrátor máš zodpovědnost za vytváření a propojování databází. Jsi prakticky v první linii a tvoje práce je nepostradatelná nejen pro datové analytiky.

Platy v tomto oboru jsou mezi 30 000–77 000 Kč. Pro start kariéry v podobném oboru musíš mít zkušenosti s databázemi, SQL, Oracle nebo IBM DB2 a taky příslušné certifikáty.

Bez mobilu ani krok

Pandemie covid-19 i přes spoustu svých negativ přeje alespoň vývojářům mobilních aplikací. Otevřela jim totiž nové možnosti, jak přijít s užitečnými a inovativními nápady. Vznikají tak například apky, které informují o tom, že jsme se potkali s nakaženou osobou.

Vývojář mobilních aplikací si dneska přijde na 39 000–78 000 Kč měsíčně. Aby ses jím mohl stát i ty, potřebuješ vědět, jak se tvoří Android nebo iOS aplikace, jak fungují databáze a taky mít zájem o grafickou stánku celého procesu – konkrétně design aplikací.

Zaujala tě nějaká IT pozice? Přihlas se na jeden z našich kurzů nebo omrkni náš e-learningový portál a začni pracovat na nové kariéře!


Array

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!