Kurzy Termíny

Jak napsat životopis pro (nejen juniorní) IT pozice

Začínáš v IT? Zorientovat se v cizích názvech různých pozic vývojářů je někdy oříšek. 🤔 Udělej si jednou pro vždy jasno v tom, kdo je kdo ve světě developmentu.

Poslední aktualizace: 13. září 2024, 16 min. čtení

Chystáš se na rozesílání CVček na juniorní IT pozice? Přečti si, jakých nejčastějších chyb se absolventi IT kurzů dopouštějí a jak se jim můžeš vyvarovat. Co by v životopise nemělo chybět a jak tech firmy přesvědčit, aby ti dali šanci, i když se zatím nemůžeš pyšnit rozsáhlými zkušenostmi? 

Na otázky v sérii HR článků odpovídá Lenka Skalická IT recruiterka v CGI & kariérní poradkyně v ENGETU.

Lenka se v HR pohybuje téměř 10 let. Pro absolventy ENGETA zprostředkovává kariérní poradenství, při kterém mimo jiné čerpá ze zkušeností z personálních agentur. Aktuálně působí jako Talent Acquisition Consultant v CGI – v jedné z největším firem v oblasti IT a konzultačních služeb. 

Neexistuje jeden ideální vzor, jak napsat životopis. Existuje ale poměrně dlouhý seznam přešlapů, které mu rozhodně nepomůžou. Spíš naopak. Na co si dát pozor?

Leni, jaké jsou nehjčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při psaní životopisu pro IT pozice? 🤔

Životopisy mají špatnou strukturu – relevantní zkušenosti, vzdělání a kurzy z IT oboru neumístí do popředí, ale schovají je na konec životopisu. Nejnovější věci patří nahoru, staré dolů. Zvlášť pokud životopis vypadá jako románová kronika, nikdo z náborářů ho nedočte do konce. S tím souvisí i délka životopisu – optimální je 1, maximálně 2 stránky A4.

Další dva body jsou klíčové a úzce spolu souvisejí. Kandidáti se často nedokážou prodat a nepřizpůsobují životopis pozici. Posílají jedno univerzální CVčko na různé typy pozic do několika firem najednou, což jim znemožňuje vypíchnout relevantní znalosti, dovednosti a zkušenosti z inzerátu, na který reagují.

Recruiteři obecně zaslané materiály skenují očima, hledají při tom klíčová slova a technologie. Často se řídí zadáním manažera – například hledají člověka, co má základy Javy nebo ovládá Power BI na pokročilé úrovni. Zkrátka je zajímají věci, které v inzerátu zaznívají v sekci požadavků. 

Můžeš na konkrétních příkladech ukázat, jak tomu předejít?

Jasně! 😎 U délky životopisu zastávám názor, že i seniorní člověk dokáže délku životopisu udržet v tomto rozmezí. Někdy stačí vypustit středoškolské brigády, 20 let staré výjezdy do zahraničí nebo šikovně spojit dohromady více pozic v rámci jedné firmy. Jinak hrozí, že si recruiter bude myslet, že jde o tzv. job hoppera – člověka, který práce střídá jako ponožky. 

Vždy je to o hledání balancu. Kandidát by měl minimálně posledních 5 let zmapovat podle pravdy tak, aby na sebe pracovní zkušenosti navazovaly. Zatajením úvazku, kvůli kterému v CV vznikne několikaměsíční volno, vyvolá spíše víc otázek a udělá víc škody než užitku. Ovšem pokud jde o pracovní zkušenost kratší než 1 měsíc, osobně bych ji na CV neuváděla.

V případě rozesílání jediné verze CV je jasné, že nikdy nemůže dobře pokrýt daný profil kandidáta, který firma hledá. Rozhodně tím nikoho nenavádím, aby v CV lhal nebo zatajoval důležité informace, ale určitě se dá vyhrát s tím, jaké zkušenosti kandidát vytáhne do popředí a jakým způsobem je napasuje na danou pozici. Cílem je zkrátka CV formátově dobře zoptimalizovat tak, aby v něm zazněly klíčové informace. 

Například spoustu studentů Datové Akademie má za sebou praxi s datovou analýzou – tvorbu reportů, práci s Excelem v kombinaci s využíváním jeho pokročilých funkcí… A byť tyto činnosti tvořily spíš okrajovou část jejich práce, jsou to všechno relevantní zkušenosti, které v CV neuvedou. Tím pádem o nich nikdo neví. A to je obrovská škoda. 

Napadají tě další, méně závažné prohřešky, se kterými se často setkáváš?

Poměrně často narážím na gramatické chyby a překlepy. Chápu, že člověk po několikátém čtení zažívá počítačovou slepotu, proto vždy radím, ať své CV dá přečíst někomu jinému nebo nechá AI, ať text zkontroluje. 

Nad jedním překlepem snadno mávnu rukou, není to deal breaker. Zbytečně to ale shazuje dolů kandidáta, zvlášť když v CV uvádí, že je pečlivý a orientovaný na detail. O něco závažnější problém je to v momentě, kdy se takový člověk hlásí třeba na testing pozici, jehož náplní práce je doslova hledání chyb.

Obdobně bych třeba u front-end developera nebo UX designera byla zklamaná, kdybych otevřela nenápadité CV, se kterým si nikdo nevyhrál. Čekala bych větší kreativitu. 100% tedy záleží i na dané pozici – co někde nevnímám jako přešlap, jinde má mnohem větší váhu.

Co říkáš na šablony životopisů volně stažené z internetu?

Nemám ráda ty z portálu jobs.cz – připomínají pětistránkový Word. Stejně tak Europass.

Naopak jsem velký fanoušek templatů, které dobře pracují s rozvržením textu na stránce pomocí grafického členění v podobě sloupců. Jsou snadno čitelné, dobře strukturované a pomůžou vám vecpat všechny informace na 1–2 A4. Super pomocníkem je třeba Canva, ale i klasický Word, případně jeho online verze Google Doc.

skills_level_zivotopis
V rámci dané technologie slovně vypište, co vše ovládáte. Každý si pod 100 % představí něco jiného, podobné grafické znázornění tedy není ideální ukazatel.

A když už jsme u toho, vyvarujte se posílání životopisů s koncovkou textového dokumentu (text, doc, případně docx). Dejte přednost formátu pdf, případně rovnou pošlete odkaz na LinkedIn. 

Já osobně se správně vyplněným profilem na LinkedInu místo klasického CV nemám problém, ale vím, že jiní recruiteři nebo hiring manažeři stále trvají na pdf podobě. Zrovna LinkedIn se svým zabudovaným nástrojem pro převod do tiskové pdf podoby není ideální – zobrazí totiž jen pár dovedností, přestože jsou na profilu vyplněné i další.

LinkedIn je mezi IT profesionály opravdu rozšířenou profesní sítí. Prozradíš nám tipy pro vyšperkování profilu? 

Vyhledávání na LinkedInu funguje na bázi klíčových slov (např. Java developer, JavaScript), takže rozhodně zahrňte vámi ovládané technologie, případně konkrétní pozici, pokud se v oboru už nějakou dobu pohybujete.

Rozhodně doporučuju přidat si na profil krátkou sekci „o mně“ – co máte za sebou, kam směřujete a co vás motivuje. V rámci tohoto krátkého shrnutí se zaměřte na současnost a budoucnost, zvlášť pokud do IT přicházíte z úplně jiného oboru. 

Nezapomeňte přiložit odkazy na relevantní projekty. A taky na sebe upozorněte rámečkem „open to work“ na vyslání signálu, že jste otevření novým příležitostem a aktivně hledáte novou práci. 

Kdybyste tápali a potřebovali nakopnout, omrkněte ostatní vyplněné profily. Třeba právě z řad absolventů ENGETA a nechte se inspirovat. 

Jakmile si vyplníte všechny důležité informace, udržujte si svůj profil aktuální a rozšiřujte svoji síť přidáním vašich známých, dalších studentů z ENGETO kurzů, lektorů a dalších lidí z IT oboru. Každé spojení se při hledání práce může hodit.

Má u ajťáků portfolio s projekty větší význam než životopis?

Nemyslím si, řekla bych, že obojí má stejnou váhu. Projekty, kde kandidáti mají možnost využít jejich znalostí a technologií v praxi, jsou sice nesmírně důležité, ale životopis o kandidátovi prozradí spoustu věcí. 

Nejenom, že recruiter zjistí, v jakých oborech se dřív pohyboval, ale vyčte také například, jestli je loajální a konzistentní. Samozřejmě ne vždy více pozic znamená, že jde o člověka, který je všude nespokojený. Existují různé okolnosti – třeba rodinná situace, prodej firmy, stěhování nebo pandemie typu covid.

Jakým způsobem mohou kandidáti vyzdvihnout relevantní projekty a technické dovednosti?  

Jak už jsem zmiňovala – hodně záleží na pozici. U front-endu se nabízí, aby byly životopis i portfolio vizuálně atraktivní, zatímco u back-end developera postačí slovní popis.

Kromě životopisu náboráře bude zajímat i odkaz na: 

Weboví vývojáři se mohou prezentovat konkrétními weby a appkami, vývojáři mají zase vše na GitHubu. Poslední možnost – web vytvořený například pomocí Webnode – doporučuju hlavně datovým specialistům. Stačí 3 jednoduché stránky – sekci „o mně“ a zbylé 2 věnované analýzám. 

Dát náborářům přístup ke všem projektům nedává smysl. Poskytněte jim přístup pouze k takovým, které chcete, aby vás reprezentovaly. Stačí 1–2 související s inzerátem, ve kterých využíváte znalosti i z úplně prvotních projektů.

Jen samotný odkaz na kód, který by měl být dobře čitelný, nestačí. Místo toho u každého projektu uveďte název, úvod, postup, úskalí, použité technologie… Zkrátka jednoduché shrnutí, o co v projektu šlo, abyste čtenáři usnadnili orientaci v projektu a provedli ho jím podobně jako v bakalářské práci.

Čím může kandidát zaujmout, pokud nemá formální vzdělání ani rozsáhlou praxi? 

Ve zkratce: snahou, proaktivitou, motivací. A nesmíme zapomenout ani na soft skills.

Když už firma juniora zaměstná a počítá s drahým zaučením, chce mít jistotu, že po roce neuteče. Udělejte proto maximum, abyste se dobře prodali – k tomu vám pomůže CV a projekty. Na osobním pohovoru pak ukážete zbytek. 

U juniorních pozic se neočekává, že budete umět všechno – stačí znát 2–3 technologie z 5, zbylé si vygooglit a zjistit, k čemu slouží a jak se používají. Někdy se stává, že kandidáti danou technologii znají, ale pod jiným názvem od jiného poskytovatele (Apple vs. Microsoft). 

Co se týče soft skills, u některých pozic je klíčová komunikace. Zvlášť, pokud jde o konzultantskou pozici s přímým kontaktem se zákazníkem. 

Jakým způsobem mohou kurzy a další aktivity zvýšit šance na úspěch při hledání práce?

Pokud jste se například ve svém volném čase (často při full-time práci) věnovali IT kurzu, který jste financovali ze své kapsy, ukážete tím své odhodlání a že to myslíte skutečně vážně. Osobně vnímám rozdíl v rozsahu (několikaměsíční vs. jednodenní) a také v míře zapojení studenta. Záleží, jestli jen pasivně absorbujete informace z videa nebo si to poctivě odmakáte.

Kurzů s certifikací jen za účast existuje spousta, ale právě podobné kurzy jako ty od ENGETA pomáhají juniorním ajťákům uspět při hledání práce. Konkrétně několikaměsíční ENGETO kurzy:

Mimo kurzy náboráři určitě v rámci projektů ocení takové, které souvisí se záliby daného kandidáta. Tím, že své znalosti předvede na něčem unikátním, s čím se náboráři nesetkávají na denní bázi, se odliší od zbytku kandidátů a může získat body navíc.

Stejně tak zájem předvedou zapojením se do hackathonů a dalších akcí, které jsou určené k týmové spolupráci a networkingu. Ostatně networking je mocný nástroj a často při hledání práce hraje zásadní roli. Stačí, aby se o vás někdo zmínil svému zaměstnavateli.

Jak je to s angličtinou?

Angličtina na úrovni B1+ až B2 je pro start minimum. I když budete pracovat pro českou firmu, kde angličtinu při komunikaci nevyužijete, jazyková vybavenost se vám bude hodit. Spousta dokumentace je napsaná právě v angličtině. 

A co motivační dopis? Je to must-have nebo přežitek?

Pokud firma motivační dopis vyžaduje, pošlete ho, jinak by vás mohla automaticky vyřadit.

Pokud není povinný a přesto ho sepsat chcete, firma by měla poznat, že je skutečně adresovaný pro ni a ušitý na míru. Nebo by si to měla přinejmenším myslet. Jádro klidně zachovejte stejné, ale změňte oslovení, název pozice i důvody, proč vás láká práce právě v dané firmě. A snažte se dodržet délku 1 A4.

Já osobně v praxi po uchazečích motivační dopisy nevyžaduju, snad až na specifickou pozici do bootcampu s nadstandardními podmínkami hned od prvního dne, kde nám na motivaci uchazečů opravdu hodně záleželo.

Dokázala bys na závěr objasnit, jak funguje už zmíněné kariérní poradenství od ENGETA? A kdy je ideální doba o konzultaci požádat? ⏰

Kariérní poradenství je tu pro všechny absolventy ENGETO kurzů. Je zcela dobrovolné a ideální čas pro rezervaci termínu je ke konci kurzu po odevzdání projektů, kdy už mají:

Zájemci mi předem pošlou jejich CV (případně profil na LI) a poté si s nimi individuálně volám po telefonu nebo prostřednictvím platformy MS Teams. Zajímá mě, jaká mají očekávání a co chtějí konzultovat. 

Vždy detailně rozebíráme, jak vyladit CV. A zbytek se různí. Řešíme například, kde hledat práci, jak se připravit na pohovor nebo třeba jakým kurzem mohou navázat, aby získali vysněnou pozici.

__________________

A to pro dnešek vše! 😊 V navazujícím článku z HR série si posvítíme na další krok – jak se správně připravit na pohovor do IT.

P. S.: V úvodním článku z HR série jsme rozebírali obecný stav IT trhu – dozvíš se v něm třeba, jaké výzvy a trendy v IT oboru můžeš očekávat. 💪


Array

Amálie Kučerová

Ami je součástí marketingového týmu ENGETA a stojí za velkou částí našich aktivit v online i offline světě. Narazíš na ni třeba na Instagramu, v blogových článcích nebo newsletterech.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!