Kurzy Termíny
,

Budoucnost pracovního trhu v Česku – mají ajťáci výhodu?

Nové technologie pomalu a jistě mění pracovní trh. Tak jako se dřív lampy zapalovaly ručně, pěkně jedna po druhé, teď je celý proces automatizovaný. A takový vývoj nás v blízké budoucnosti čeká i u dalších pracovních pozic.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 5 min. čtení

Podle průzkumu ManpowerGroup 36 % firem nedokáže obsadit volná pracovní místa. Globální zpráva Světového ekonomického fóra zase ukazuje, že až 35 % lidí bude potřebovat dodatečné školení v určité specializaci. Ve videu níže ti povíme, proč je tak důležité se neustále vzdělávat a posouvat svoje dovednosti. Podíváme se také na to, jakým pozicím v budoucnu hrozí zánik.

Shrnutí videa

Ne každému se dobře vnímají informace, které zazní ve videu. Proto ti to nejdůležitější ještě shrneme do následujících řádků.

Na trhu práce jsou vidět dva výrazné protipóly – dostatek lidí s obecnými znalostmi způsobuje přetlak na pozice, na které nepotřebuješ specializované dovednosti. Můžou to být například prodavači, zaměstnanci v call centrech nebo kurýři. Pak jsou tu ale tisíce míst, která firmy nedokážou obsadit, protože potřebují specialisty – lékaře, vývojáře, řemeslníky, ale i ajťáky. 

Co z toho plyne? Čím méně lidí bude vědět to, co ty, tím víc se o tebe budou firmy zajímat a bude stoupat tvoje hodnota. V IT je stále nedostatek talentů a už se základními znalostmi se můžeš skvěle uplatnit ve světoznámých firmách.

IT a COVID-19

S pracovním trhem zamávala i pandemie COVID-19. Část firem zvolila cestu vyšší efektivity a pro rutinní práce vytvořily automatizované procesy, při kterých se nemusí tolik spoléhat na lidi. V jiných společnostech se zase povedlo nabrat lidí z jiných oborů – například e-shopy mohly zaměstnat číšníky a podobně. 

Navzdory pandemii vzrostl od roku 2016 IT obor 5–6násobně. A nevypadá to, že by mělo tohle slušné tempo zpomalit. Právě naopak.

Potřebuju v IT titul z vysoké školy?

IT je sice specializovaný obor, jeho výhodou ale je, že se do něj může dostat téměř každý. Nevyžaduje totiž titul z vysoké školy, jako je tomu například u lékařů nebo právníků. Stačí ti jen odhodlání a chuť učit se novým věcem.  

Pracovní trh se vyvíjí mnohem rychleji než náš vzdělávací systém a jen zlomek absolventů pracuje v oboru, který vystudovali. Hodit se ti proto určitě budou i schopnosti jako:

Jsou to sice obecné a neurčité vlastnosti, jsou ale velmi potřebné. V budoucnu totiž vzniknou obory, o kterých zatím jen tušíme, a už teď mnoho firem u potenciálních zaměstnanců hledá tak zvané měkké dovednosti. Možná se během studia vysoké školy nedokážeš připravit na konkrétní práci, můžeš se ale vyzbrojit správnou mentalitou a přístupem.

Výuka IT už na základní škole

Data společnosti LMC, která v Česku provozuje největší pracovní portál, ukazují, že 25 % lidí v tuzemsku se aktivně a pravidelně vzdělává. Dalších 50 % se pak do studia pustí v případě, že je dotlačí okolnosti – chtějí například povýšit. Jen 25 % lidí další vzdělávání kategoricky odmítá. 

To je dobrá zpráva jak pro trh práce, tak i motivace pro tebe. Celoživotní vzdělávání se stane novým standardem a lidé, kteří tomu půjdou naproti, budou mít výhodu.

Chválíme také krok Ministerstva školství, které se rozhodlo pro výuku IT už na základních školách. Konečně se přestanou učit základní programy jako Word a Excel, ale zařadí se i programování nebo práce s daty. Navýší se i čas, který budou učitelé výuce informatiky věnovat.

Strašák jménem Automatizace

Povězme si ještě ve zkratce něco o riziku zániku určitých odvětví a přesunu pracovní síly do jiných oborů. Rutinní, často se opakující práce se dají automatizovat. Už teď si například můžete parkování zaplatit pomocí SMSky. Faktury v e-shopu negeneruje člověk, ale systém. A tak dále… Třeba na naprogramování a údržbu samoobslužných pokladen jsou ale potřeba stovky ajťáků. Příležitost pro tebe. 🙂

Pokud si chceš ověřit, jaká je pravděpodobnost, že tvoji práci nahradí robot, mrkni na willrobotstakemyjob.com.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!