Kurzy Termíny
, ,

Stack Overflow 2024: Co na sebe prozradili vývojáři v každoročním IT průzkumu?

Nejpopulárnějším jazykem je JavaScript, nejvýdělečnějším Erlang, mezi začátečníky frčí Python.

Poslední aktualizace: 09. října 2024, 12 min. čtení

Vývojáři jsou nejvíce frustrovaní technickým dluhem a AI nevidí jako hrozbu pro jejich práci. Žebříčku nejoblíbenějších technologií letos vévodí JavaScript, HMTL/CSS, Python a SQL, zatímco z databází vede PostgreSQL. Co dalšího ukazují výsledky celosvětového průzkumu mezi 65 000+ developery? 

Každoroční průzkum Stack Overflow Developer Survey 2024 proběhl mezi respondenty ze 185 zemí (včetně České republiky se zastoupením 710 vývojářů). A proč by tě měl zajímat?

Jednoduše proto, že co frčí ve světě, rychle dorazí i k nám. Takže pokud se chceš v IT udržet v kurzu a zaměřit se na populární technologie, sledovat trendy se vyplatí. 

AI se stává běžnou součástí práce vývojářů 🤖

Pokud tě štve, že musíš trávit hodiny psaním rutinního kódu, máš štěstí! Není žádným překvapením, že umělá inteligence hýbe světem vývoje. 

Co ale překvapí, je rychlost, s jakou se AI nástroje staly běžnou součástí práce vývojářů. 76 % respondentů uvedlo, že ji už používají nebo se chystají. 

Pro většinu (82 %) to znamená, že tráví méně času psaním kódu od nuly a více se zaměřují na revizi a optimalizaci kódu vygenerovaného AI. Ušetřený čas tak můžou věnovat kreativnějším úkolům. Ti, kteří AI ještě nepoužívají, ale plánují to, jsou většinou zvědaví na testování kódu (46 %). 

stackoverflow-dev-survey-2024-ai-developer-tools-ai-tool-social

Vývojáři si nejvíc cení toho, že AI zvyšuje produktivitu (81 %) a pomáhá jim rychleji se učit nové věci (62 %). 

Nečekej ale, že AI všechno vyřeší za tebe – pořád je potřeba věci kontrolovat a přemýšlet nad výsledky. 😉 

Stinné stránky AI

I když umělá inteligence usnadňuje vývojářům práci, má i svoje mouchy.

AI jako hrozba pro vývojáře? Ne tak docela

Letos vývojáři poprvé dostali otázku, jestli mají pocit, že by kvůli AI měli být na pozoru. A výsledek? 70 % respondentů umělou inteligenci nevnímá jako hrozbu, která by měla ohrozit jejich práci. Do značné míry proto, že plně nevyřadila člověka z rozhodovacího procesu. 
Ve studii zaznívá pojem human in the loop, který v kontextu umělé inteligence označuje, že AI sice usnadňuje práci a generuje řešení, ale klíčová/konečná rozhodnutí a kontrola obvykle stále zůstávají v rukou člověka.

stackoverflow-dev-survey-2024-ai-efficacy-and-ethics-ai-threat-social

Nejoblíbenější AI nástroje

ChatGPT používá 2× více vývojářů než jeho další nejbližší alternativu, GitHub Copilot. Co k tomu dodat… ChatGPT má oblíbenou bezplatnou verzi, která se vývojářům očividně líbí. 

stackoverflow-dev-survey-2024-ai-developer-tools-ai-tool-social

Výhled s AI nástroji do roka a do dne

Hlavním příslibem generativní umělé inteligence byla schopnost dodávat rychlá řešení a urychlovat časově náročné procesy. 

Na otázku, jak si myslí, že se změní jejich práce s AI nástroji za rok, odpovědi v roce 2023 veskrze kopírovaly jednu: „Očekávám, že s tím, jak budou nástroje vyspívat, budu více než psát kód hlavně revidovat vygenerovaný kód.“ 

Letos vývojářům položili tu stejnou otázku a odpovědi se opět opakovaly. Nejlíp to shrnuje následující pohled: „Méně času stráveného psaním rutinních věcí.“

Největší frustrace? Jednoznačně technický dluh

Technický dluh, který je třeba splatit např. přepsáním kódu nebo opravou chyb, je problémem pro 63 % vývojářů. Toto číslo je dvojnásobek druhého a třetího nejvíce frustrujícího problému pro vývojáře: složité technologické sady pro budování a nasazení. 

stackoverflow-dev-survey-2024-professional-developers-developer-experience-frustration-pm-social

Nejpoužívanější technologie

JavaScript (62 %), HTML/CSS (53 %), Python (51 %) a SQL (51 %) dominují v seznamu nejpoužívanějších jazyků již druhý rok po sobě. 

Právě webový vývoj, Python, datová analýza a Java (která se letos umístila na 7. místě) patří i mezi nejoblíbenější IT Akademie našich studentů v ENGETU.

Mimochodem – JavaScript je v průzkumu mezi vývojáři stálicí od samého začátku, kdy si během 14 let vždy udržel 1. příčku (s výjimkou 2013 a 2014, kdy ho nahradilo SQL).

Jak žebříček vypadá letos? 

stackoverflow-dev-survey-2024-technology-top-paying-technologies-programming-scripting-and-markup-languages-social

V oblasti databází došlo k zajímavému posunu. Zatímco dříve dominovala databáze jako MySQL, dnes se do popředí dostává PostgreSQL, kterou používá 49 % vývojářů. 📊 Je to výrazný posun od roku 2018, kdy PostgreSQL používalo jen 33 % vývojářů. 

Tohle jen potvrzuje, že technologie se neustále mění a držet krok s novými nástroji je klíčové pro každého, kdo se chce v IT uplatnit.

Jaké technologie frčí mezi začátečníky

Python je nejoblíbenější u těch, kteří se učí programovat. 💡 (Proč se dozvíš tomto článku.)

To není žádné překvapení. Python má výhody jak pro úplné programátorské nováčky, tak pro pokročilé specialisty. Začátečníci ocení především jednoduchou syntaxi a user-friendly zápis kódu.

Ti, kteří s programováním začínají také uvedli, že chtějí příští rok vyzkoušet v průměru 12 různých jazyků, zatímco jejich profesionální kolegové jen 8.

IT začátečníci se z 85 % učí programovat ze zdrojů dostupných online, 56 % ve škole a 47 % prostřednictvím online kurzů.

stackoverflow-dev-survey-2024-developer-profile-learning-to-code-learn-code-learn-social

Které online zdroje typicky využívají?

stackoverflow-dev-survey-2024-developer-profile-learning-to-code-learn-code-online-social

Výzkum taky ukazuje, že 84 % vývojářů se spoléhá na technickou dokumentaci jako klíčový zdroj pro učení a řešení problémů. 🔍 

Co si z toho odnést? Dokumentace je základ, ať už se učíš nové technologie, nebo řešíš zapeklitý problém v kódu. Zvyknout si na čtení a psaní dokumentace už od začátku kariéry se ti vyplatí.

Nejoblíbenější integrovaná vývojová prostředí

Nejžádanějším (a nejpoužívanějším) nástrojem IDE je pro vývojáře Visual Studio Code (59 %), ale nejobdivovanějším Neovim (83 %).

stackoverflow-dev-survey-2024-technology-admired-and-desired-new-collab-tools-desire-admire-social

Asynchronní nástroje pro spolupráci

Které nástroje pro řízení spolupráce nebo dokumentaci kódu v uplynulém roce dotazovaní pravidelně používali a se kterými chtějí pracovat v příštím roce? 

Markdown letos vyhrává soutěž popularity mezi vývojáři (84 %). Z dalších se objevují např. Jira, Confluence, Notion, Obsidian, Trello, Miro, Asana, Airtable a další.

stackoverflow-dev-survey-2024-technology-admired-and-desired-office-stack-async-desire-admire-social

Zajímavé je, že uživatelé Obsidianu z průzkumu netouží v příštím roce vyzkoušet žádný jiný asynchronní nástroj (tomu říkáme loajalita ke značce!). 

Developeři placení zlatem

A co tě možná překvapí – nejlépe placení vývojáři nejsou ti, co pracují s nejoblíbenějšími jazyky jako JavaScript nebo Python, ale ti, kteří ovládají jazyk Erlang. 💸 V žebříčku uváděných platů si vydělají (100 636 USD). 

I když Erlang není tak běžný, jeho popularita roste zejména v oblastech jako telekomunikace nebo bankovnictví. WhatsApp je jedním z nejznámějších případů použití Erlangu, především kvůli potřebě škálovatelnosti a spolehlivosti při obsluhování miliard uživatelů. 

stackoverflow-dev-survey-2024-technology-top-paying-technologies-programming-scripting-and-markup-languages-social

Vývojáři Nim, Erlang a Apex zaznamenali v roce 2024 nárůst mediánu uváděného platu. Všechny ostatní vývojářské technologie vykázaly pokles mediánu platu. To potvrzuje tvrzení Nikči – HR specialistky, která v obecném článku o aktuálním stavu IT trhu uvádí, že IT firmy šetří.

Naplnění a spokojenost v práci

Světlou stránkou pracovního prostředí s mnoha výzvami, kterým vývojáři čelí, je to, že 68 % z nich je v práci šťastných a spokojených. 😊

U manažerů se toto číslo dokonce zvyšuje na 74 %. Největší uspokojení nacházejí všichni vývojáři ve zlepšování kvality kódu a databáze.

Online vzdělávání je základ 

Pokud za sebou nemáš formální IT vzdělání, žádný strach. Učení neprobíhá zdaleka jen ve školních lavicích. 82 % vývojářů uvádí, že se učí kódovat pomocí online zdrojů, což je skvělá zpráva pro všechny začátečníky. Oproti tomu pouhých 49 % respondentů studuje programování ve škole. 💻 

Online kurzy, tutoriály a hands-on projekty jsou dnes oblíbenou volbou pro všechny, kdo se chtějí v IT posunout, ať už začínají, nebo si rozšiřují obzory.

Většina vývojářů má mimo práci programování jako koníček (68 %) a téměř 40 % programuje po práci za účelem profesního rozvoje nebo samostudia v online IT kurzech.

Celoživotní vzdělávání k IT oboru neodmyslitelně patří. 🎓 Ajťáci vědí, že technologie se vyvíjejí kupředu rychlostí blesku a myslí na zadní vrátka. Tuší, že kdyby usnuli na vavřínech, přestanou být cenným zbožím na pracovním trhu. 

Věk není překážkou 

Zajímavé je, že věk průměrného vývojáře pomalu stoupá. Zatímco 39 % vývojářů je starších než 35 let, mnoho z nich stále objevuje nové technologie a rozšiřuje své znalosti. 

To znamená, že na začátek v IT nikdy není pozdě. 🚀 Bez ohledu na věk, pořád se učíš, pořád rosteš. Takže pokud ti je přes 30 nebo 40 a máš pocit, že ti už ujel vlak, tento průzkum ukazuje přesný opak. 🔥

Hybridní práce a work-life balance? Ano, prosím

84 % respondentů pracuje na částečný úvazek, na volné noze nebo na plný úvazek. Převažujícím typem je zaměstnanecký hlavní pracovní poměr (69 %), přičemž v pozici nezávislých freelancerů působí 16 % respondentů.

stackoverflow-dev-survey-2024-work-employment-employment-social

Nejvíc vývojářů pracuje v hybridním režimu – 42 % (toto číslo se oproti loňsku nezměnilo). Takže pokud tě láká mít flexibilitu mezi prací z domova a dojížděním do kanclu, IT je pro tebe skvělá volba. 🏡🏢 

Dokonce i osobní setkávání v kanceláři pomalu roste – 20 % vývojářů teď chodí do kanceláře pravidelně. Ve srovnání s roky 2023 to bylo 16 % a v roce 2022 celkem 15%.

A co víc – stále více vývojářů se snaží najít rovnováhu mezi prací a osobním životem. 🧘‍♂️ A průzkum to potvrzuje! Více než 50 % vývojářů zmiňuje, že hledají lepší work-life balance. 

To je skvělá zpráva pro všechny, kdo se chtějí věnovat programování, ale zároveň si udržet čas na své záliby, rodinu a relax. Takže jestli tě láká kariéra v IT, nemusíš se bát, že tě to „pohltí“ – klíčové je najít si správný balanc. 😉


Array

Amálie Kučerová

Ami je součástí marketingového týmu ENGETA a stojí za velkou částí našich aktivit v online i offline světě. Narazíš na ni třeba na Instagramu, v blogových článcích nebo newsletterech.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!