Kurzy Termíny

Na škole jsem data nesnášel, v praxi si je zamiloval

Ač Honza při nástupu do IT kurzu nebyl úplný začátečník, chyběly mu pevné základy, na kterých by mohl stavět. Ty konečně získal a v práci s daty vidí smysl.

Před kurzem:

Procesní inženýr v logistice

Absolvoval: Aktuálně:

Reporting specialista v SAG CZ

Honza vystudoval Technickou fakultu na České zemědělské univerzitě. Vždycky ho lákalo stavět výrobní linky. „Při zpracování inženýrských dat jsme pracovali s Excelem a PowerPointem. Vůbec mě to nebavilo, ani trochu mi to nešlo a hlavou se mi honilo, kdo se tímhle může dobrovolně živit?“ začíná Honza popisovat svůj příběh.

Praxe vs. teorie 1:0

Při škole dostal šanci sbírat zkušenosti jako procesní inženýr v Procter & Gamble. A právě tam se jeho pohled na data změnil. „Praxe mě chytla mnohem víc než teorie na výšce. Poprvé jsem si osahal, k čemu na lince využiju různé výpočty v Excelu. Začalo mě to bavit a všechno do sebe zapadlo.“ 💙

Po získání diplomu nastoupil do firmy, která se zabývá výrobou nemocničních lůžek. V rámci trainee programu si vyzkoušel více oblastí, nakonec směřoval spíš k logistice. 

Logistika a nově objevený zápal pro data

Později zakotvil na necelých 7 let ve firmě FEM Logistics jako procesní inženýr. „Když jsem začal celý proces líp chápat, došlo mi, že logistika je z velké části o datech. Postupně jsem do dat zabředával víc a víc – to zahrnovalo hlavně složitější výpočty v Excelu,“ vysvětluje Honza a jedním dechem dodává, že napojení chytrých tabulek do databází bylo spíš doménou IT oddělení.

Postoupil o několik pozic nahoru do e-commerce struktury, ale kvůli covidu nemusel nikam fyzicky dojíždět. O to víc času zbývalo na zaškolení – důvěrněji se seznámil s Google nástroji, jazykem VBA a Google Apps Script. „To bylo moje první velké programování. Zkoušel jsem na různých mini projektech využívat knihovny a hrál si… Později jsem narazil na SQL a zabruslil i do databází,“ vypráví Honza.

Zjistil, že práce s daty je pro něj výzva a naplňuje ho. Aby utekl od stereotypu a posunul se dál, rozhodl se dát výpověď.

Proč kurzy od ENGETA

U ENGETO kurzů mu vyhovovala:

Studium 2 kurzů najednou

Volba padla na Python a Datovou Akademii, jejichž běhy se částečně překrývaly. „Studijní poradce ENGETA mě od studia 2 kurzů najednou odrazoval kvůli náročnosti, ale já to i tak hecnul. Ovšem je zapotřebí říct, že jsem neměl full-time práci, žil jsem z úspor a času měl dostatek. A i tak to místy opravdu náročné bylo,“ naráží Honza na dobu, kdy dokončoval soukromý projekt a současně odevzdával závěrečné projekty, aby splnil všechny podmínky pro získání certifikátů.

Ušetřených 18 000 Kč díky dotaci od MPSV

Díky dotaci Jsem v kurzu si zaplatil jeden kurz z vlastní kapsy, druhý mu z velké části (konkrétně z 82 %) uhradil úřad práce. „Ušetřil jsem díky tomu 18 000 Kč, což je super. A kdyby se mi kurzy nepřekrývaly, přispěl by mi úřad práce na oba,“ líčí Honza.

Proč právě datová analýza v kombinaci s Pythonem

„Věděl jsem, že chci jít cestou datové analýzy, resp. datového inženýrství, které je z mého pohledu ještě zajímavější. Baví mě datové toky, stavění systémů. Zatímco hraní si s Power BI je u mě na vedlejší koleji. 

Python jsem měl v merku už dlouho. Jednak je to super doplněk k datové analýze a jednak jde o univerzální jazyk s širokým využitím a uplatněním,“ popisuje Honza logiku za výběrem kurzů.

Python běžně využívá i na triviální spouštěcí úkony, protože není spokojený se zabudovanými nástroji ve Windowsech. Chtěl především pochopit pravidla pro psaní kódu. „Tentokrát pořádně, abych ho už nepsal na koleni, jak se mi zlíbí. A taky, abych jen slepě nekopíroval výsledky Chatu GPT nebo StackOverflow,“ dodává.

Kurz Datovky z 35 % opáčko

Na online studiu si nejvíc pochvaluje možnost si probrané učivo na lekcích rovnou vyzkoušet v praxi. Stejně tak byl spokojený i s lektory kurzů, kteří byli nápomocní a profíci ve svých specializacích.

Jelikož Honza část obsahu kurzu už znal z praxe, byla pro něj Datovka o dost jednodušší. „Excel jsem ovládal na velmi dobré úrovni. SQL jsem částečně znal, ale z kurzu si odnáším fakt hodně. Úplnou novinkou pro mě bylo jen Power BI, které je dnes dost žádané. A já si ho oblíbil taky – oproti Google Looker Studiu mi k srdci rozhodně přirostlo víc. 

Python Akademie pro mě byla o dost náročnější a intenzivnější. Nejspíš proto, že drtivá většina věcí pro mě byla nová. Plus pro mě bylo náročné držet tempo s lektorem. Takže jsem si kolikrát lekci pouštěl ze záznamu a dělal si průběžné pauzy. Možná to má spojitost i s tím, že mám problémy s pozorností,“ směje se Honza. 

Data, data a zase data

Práci začal hledat ještě před koncem kurzu. Měl v merku full-time pozice, které se věnovaly datům, datové analýze, datovému inženýrství nebo reportingu. 

„Přestože jsem s daty částečně pracoval, můj profil na první dobrou nevypadal, že s nimi mám co dočinění,“ upřesňuje. Práce procesního inženýra totiž zahrnovala třeba i vyřizování stavebního povolení nebo stavění skladů. Nehledal proto seniorní pozice, ale ani trainee programy. „Na to už jsem moc starej a taky už nechci pracovat za nedůstojný peníze.“ 

Práce, co by kamenem dohodil

Při hledání práce byly chvíle, kdy ho přepadly pochybnosti. „LinkedIn byl bída – inzeruje spoustu seniorních míst a nedá se dobře lokalizovat. Praha je dost široký pojem – žiju severozápadně od Prahy a Pankrác pro mě znamená 1,5 h jízdy autem. 🚗 

Pracovní portál Jobs byl výrazně lepší, i co se týče popisu pozic. Nakonec jsem výběr ze 6 firem zúžil na 2 a podepsal smlouvu se společností Swiss Automotive Group, která dodává autodíly do servisů. Sídlí v Hostivicích u Prahy a do práce to mám necelou půlhodinku, což je super.“

Na pohovoru získal plusové body za předchozí zkušenosti z logistiky. „Hodně firem na znalosti oboru vyloženě lpí. Za mě to není nezbytně nutné, data jsou pořád data, ale určitě je fajn mít kontext. A když ho člověk nemá, brzy ho získá.“

Když chaos dostane řád

Firma Honzu najala s vidinou, že bude vše stavět od nuly. Nedávné změny ve firmě do reportingu vnesly chaos, a tak je potřeba znovu vše nastavit tak, aby data byla spolehlivá, aktuální a práce s nimi efektivní.

Pracuje v oddělení financí a je v úzkém kontaktu s managementem firmy. „Můj jediný kolega, který se datům věnuje a ve firmě pracuje přes 13 let, je zahlcený a potřebuje uvolnit ruce. 🤯 Takže spolu ladíme, co nejvíc hoří a skvěle se doplňujeme – on má oproti mně hromadu datového know-how a já zase dokážu reporty líp automatizovat.“ 

Některé dotazy řeší právě s ním, s jinými se obrací na Chat GPT. 🤖 Rád zadává dotazy spojené se vzorečky v Excelu a s optimalizací kódu, ale zároveň dobře ví, že Chat GPT není neomylný. „Obecně mi přijde jako super nadstavba naučit se využívat umělou inteligenci ve svůj prospěch,“ říká.

Práce s reálným přínosem

První měsíc v práci se snaží především navnímat, k čemu jaká data slouží a ladí s kolegy finální podobu reportů. Na reporty, kam pravidelně chodí spoustu lidí, využívá Power BI. Zatímco ad hoc reporty pro jednotlivce tvoří v Excelu.

Hned ze startu se Honza vrhnul do tvorby reportů a čištění dat. „Před mým nástupem byla čísla roztroušená ve vícero nepřehledných tabulkách a často bylo nutné je ručně aktualizovat. Postupně všechno překopávám, automatizuju a kolegové jsou za to neskutečně vděční, protože jim usnadňuju práci a šetřím čas,“ popisuje Honza.

„Zrovna minulý týden jsem ve Visual Basic dopsal kód, který mému kolegovi ušetří 2 dny týdně, které dřív trávil tvorbou reportů,“ dodává nadšeně.

V práci využívá SQL, Excel, Power Query a do budoucna přibude ještě online úložiště dat Snowflake a Power BI. Poprvé se tu seznámil i s technologií OLAP, která organizuje velké podnikové databáze a umožňuje provádět komplexní analýzu.

Skvělá parta lidí

Většina z kolegů ve firmě pracuje roky a mají k ní vztah, protože ji vybudovali od základů. „Na kolegy jsem dřív neměl zrovna kliku. To tady naštěstí neplatí. 🙏 Všichni jsou moc prima, je vidět, že se dokáží vzájemně podržet a fungují jako parťáci. A jako super bonus je, že dokáží ocenit moji práci.“

Prvotní dojmy z práce jen pozitivní

Do práce zatím denně dojíždí, ale jinak může pracovat 2 dny v týdnu z domova. „Cesta do práce mi zabere 20 minut, což je pohodička a vyloženě se tam těším. 100% remote režim mi nikdy nevyhovoval, a tak jsem rád za řád, solidní počítač, hezký a klidný kancl, který sdílím se 4 kolegy.“

A jak současnou pozici krátce po nástupu hodnotí? „Jsem fakt nadšený a mám co dělat, abych se od práce odtrhnul. Baví mě, jak různorodé činnosti zahrnuje a hlavně v ní vidím smysl,“ zakončuje Honza své vyprávění.

———–

Líbil se ti Honzův příběh?

Může tu být i ten tvůj! 🥳 Pokud tě vyloženě láká stejná kombinace jako Honzu, omrkni náš komplexní kurz Datový analytik s Pythonem na 6 měsíců, kde na sebe kurzy časově plynule navazují. A jestli tě láká jen jeden z nich, případně tě to táhne třeba k webovému vývoji, prozkoumej všechny naše IT kurzy.

P. S.: Díky programu Jsem v kurzu nyní můžeš studovat se slevou až 82 %. 😉

A pokud tě láká jiná oblast, podívej se na naše další IT kurzy. Pomůžeme ti získat znalosti a dovednosti, se kterými se uplatníš.

Cesta k novým znalostem začíná tady

Přehled kurzů