Kurzy Termíny
,

Kdo je kdo ve světě vývoje (front-end, back-end, full-stack)?

Začínáš v IT? Zorientovat se v cizích názvech různých pozic vývojářů je někdy oříšek. 🤔 Udělej si jednou pro vždy jasno v tom, kdo je kdo ve světě developmentu.

Poslední aktualizace: 01. července 2024, 15 min. čtení

Jaký je rozdíl mezi front-end developerem, back-end developerem a full-stack developerem? Jak se liší jejich náplň práce? A kam tě to nejvíc táhne?

Každá z těchto pozic má své specifické zaměření a vyžaduje odlišné sady dovedností. 

V kostce:

💡 Web developer je širší termín, který zahrnuje všechny, kdo se podílejí na vytváření webových stránek a aplikací. Dělí se na front-end, back-end a full-stack developera.

Podrobněji si jednotlivé pozice a jejich náplň práce rozebereme v tomto blogovém článku. 👇

Front-end developer

Front-end vývojář se specializuje na klientskou stranu. Jeho úkolem je přeměnit návrh webové stránky (často vytvořený designérem) na skutečný, funkční web. Používá k tomu různé programovací jazyky, jako jsou HTML, CSS a JavaScript. 

HTML používá na to, aby postavil „kostru“ stránky (texty, odkazy, obrázky), CSS použije na to, aby té „kostře“ dal „oblečení“ (styly, barvy, rozložení) a JavaScript dodává stránce „život“ (interakce, animace, dynamické změny bez nutnosti obnovovat stránku).

Grafické znázornění HTML, CSS a JavaScriptu.

Front-end development tak kombinuje technické dovednosti a kreativní přístup k designu, kde je důležité udržet web nejen funkční, ale i vizuálně atraktivní, uživatelsky přívětivý a snadno použitelný.

Čím se front-endista typicky zabývá?

A to vše za účelem, aby se návštěvníci webu (příp. uživatelé aplikací) pravidelně vraceli.

Každý front-end programátor by měl znát svatou trojici – HTML, CSS a JavaScript. Pojďme si je představit detailněji.

  1. HTML (Hypertext Markup Language):

HTML je základem („kostrou“) každé webové stránky. Používá se k vytvoření struktury webu. Front-end developer pomocí HTML vkládá do stránky všechny základní prvky, jako jsou texty, odkazy a obrázky. 

  1. CSS (Cascading Style Sheets):

CSS se používá k definování vizuálního stylu webové stránky. Pomocí CSS dává developer stránce „oblečení“, tedy nastavuje styly, barvy, rozložení a jiné vizuální aspekty. CSS zajišťuje, že web vypadá atraktivně a je přehledný.

  1. JavaScript:

JavaScript přidává webovým stránkám interaktivitu. Díky JavaScriptu mohou být stránky dynamické a mohou reagovat na uživatelské vstupy bez nutnosti obnovovat stránku. JavaScript se dá využít pro vytváření animací, zpracování formulářů a další interakce na stránce, což webu „dává život“.

Další technologie, které front end developer může využívat, zahrnují různé knihovny a frameworky JavaScriptu, jako jsou React, Angular, a Vue.js. Tyto nástroje pomáhají v rychlejším vývoji komplexních aplikací a uživatelských rozhraní. 

💡 Seznam se s populární javascriptovou knihovnou React! Mrkni na záznam webináře, kde si projdeš proces tvorby moderních front-endových aplikací právě s pomocí Reactu. 

💡 Do detailu se o potřebných znalostech pro kariéru front-enďáka dočteš v článku: Chceš se stát frontenďákem? Tohle musíš znát!

Back-end developer

Pozice back-end developera spočívá v tom, aby spolu servery, databáze a aplikace komunikovaly a spolupracovaly. Zajišťuje, že uživatelské požadavky zpracované na front-endu správně fungují a data se správně ukládají a získávají z databází.

Aby všechno hladce fungovalo, využívá k tomu programovací jazyky, které se serverem umí komunikovat. Např. node.js, next.js (založené na JavaScriptu), případně PHP, Ruby, Python, Java nebo .NET. Neobejde se ani bez správy databází (např. v jazyce SQL).

Oproti front-end developerům preferují back-end programátoři práci s daty a logickou stránku programování, kterou upřednostňují před vizuální.

Náplň práce back-end vývojáře typicky tvoří: 

Full-stack developer

Full-stack programátor dokáže pracovat na front-endu i back-endu. 

Pro zjednodušení si pod pojmem „stack“ představ vrstvu. Full-stack vývojář umí pracovat na obou vrstvách:

Na rozdíl od front-end vývojáře nebo back-end vývojáře není limitovaný jen určitým souborem znalostí. Na druhou stranu ani v jedné oblasti pravděpodobně nijak zvlášť nevyniká. Běžně se stává, že firmy zaměstnávají front-end, back-end i full-stack vývojáře. Vývoj webových aplikací je natolik komplexní, že jednoduše využijí znalosti i schopnosti všech developerů. V konečném důsledku se totiž skvěle doplňují.

Vzhledem ke svému širokému záběru pozice full-stack není vhodná pro juniory – vyžaduje rozsáhlejší znalosti a zkušenosti. Určitě se ovšem na full-stack vývojáře můžeš časem vypracovat a získat komplexní znalosti z obou částí vývoje webu/aplikace. Pokud ke své hlavní specializaci např. front-endu přidáš i back-end, staneš se pro svého zaměstnavatele mnohem zajímavějším a přínosnějším.

Programovací jazyky, technologie, frameworky a knihovnyTypické úkolyProjekty
Front-endHTML, CSS, JavaScript, React, AngularPsaní a revize kódu, zajištění responzivity, testování (kontrola chyb a správná implementace nových funkcí), zkoumání nových technologií, koordinace s back-end developery, designéry a produktovými manažeryŠiroká škála – od tvorby jednoduchých webových stránek po složité webové aplikace pro e-commerce, sociální sítě, nebo cloudové služby
Back-endNode.js, Python, Ruby, SQL, MongoDBVývoj a optimalizace serverové logiky, databázové operace, API vývoj, zabezpečení aplikací, testování kódu a oprava chyb, spolupráce s front-end developery pro integraci aplikacíVývoj komplexních webových aplikací od serverové logiky po klientské rozhraní včetně: webových aplikací (e-commerce platformy, online rezervační systémy), mobilních aplikací, cloudových služeb a API, korporátních interních systémů, systémech pro správu obsahu (CMS)
Full-stackHTML, CSS, JavaScript, React, Node.js, Python, Ruby, SQL, MongoDBPsaní a revize kódu, Testování, integrace front-end a back-end komponent, databázové operaceVývoj komplexních webových aplikací od serverové logiky po klientské rozhraní

Pořád váháš, jestli zvolit back-end nebo front-end

Po přečtení hlavních rozdílů v článku už možná tušíš, jakým směrem vývoje tě to táhne nejvíc. A pokud přece jenom stále tápeš, přichystali jsme pro tebe shrnutí toho nejzásadnějšího společně s pár tipy k zamyšlení. V závěru článku pak najdeš srovnání finančního ohodnocení na jednotlivých pozicích.

👉 Naučit se back-end development je výzva, ale stojí za to. Ostatně až polovinu uživatelů nejpopulárnějšího webu o programování na světě – StackOverflow.com – tvoří právě back-end vývojáři. 

👨🏻‍💻 Přečti si, jak své začátky na pozici juniorního vývojáře popisuje David, náš absolvent Python Akademie: „Nejdůležitější je se nevzdat a dát tomu čas.“

Programování back-endu je pro tebe vhodné, pokud:

👉 Front-end vývoj je z pohledu vstupu do IT o něco méně náročný. I tak tě ale čeká neustálé sledování novinek, trendů a vzdělávání se v nových příležitostech, které se v rámci vývoje webu a webových aplikací mohou nastat. 

Při kariéře front-end developera aktivně využiješ komunikační schopnosti – verbální i neverbální projev při prezentování návrhů, wireframů nebo předání informací o průběhu vývoje. Stejně se ti budou hodit při psaní a revizi kódu, protože komentáře jsou nepostradatelnou součástí vývoje. A tak musí být srozumitelné pro samotného tvůrce i spolupracovníky, kteří by do kódu v budoucnu mohli zasahovat.

Jako front-end vývojář budeš hledat kreativní řešení a zároveň přizpůsobovat celkový koncept jak uživateli, tak potřebám klienta. Je proto nesmírně důležité mít estetické cítění a zároveň ovládat technickou stránku psaní a čtení kódu. Provedené změny, se kterými máš možnost si vyhrát do posledního puntíku, budou hmatatelné a uvidíš je téměř okamžitě.

Jedna oblast se bez druhé neobejde

Dobrá zpráva je, že se jedna oblast bez druhé neobejde. Takže případný přešlap při výběru rozhodně nevnímej jako ztrátu času a zbytečně vynaloženou energii. Jako back-end i front-end programátorovi se ti vždycky budou hodit znalosti z druhého konce vývoje.

Jasno jednou pro vždy

Až příště narazíš na pracovní inzerát, kde se poohlíží po šikovném front-enďákovi, budeš vědět, že hledají člověka především se znalostí HTML a kaskádových stylů, kterému nechybí smysl pro design. Zatímco back-enďák je machr přes algoritmy a práci s databázemi. Full-stack programátor je kombinací obou a vyžaduje více zkušeností a komplexní znalosti ze světa front-endu i back-endu.

Kolik si jako vývojář vyděláš

Průměrný plat juniorního front-end specialisty se pohybuje kolem 40 000 až 55 000 Kč, ale zkušený programátor může počítat i s 85 000 až 100 000 Kč. 

Back-end specialisté jsou placení o něco lépe. Nástupní mzda juniorních back-end specialistů začíná na 45 000 Kč. Zkušení back-end programátoři si vydělají klidně i přes 100 000 Kč.

Medioři si v Česku podle průzkumu No Fluff Jobs (2022) v zaměstnaneckém poměru vydělají při zaměření na:

Mají se ajťáci opravdu tak dobře, jak se povídá? Přečti si článek: Kolik si vydělá ajťák v Česku napříč různými IT pozicemi

Od vytoužené kariéry v IT tě dělí jeden krok

Ať už jsi v IT úplný nováček nebo za sebou máš samostudium, které nikam nevede, omrkni nabídku našich online IT kurzů

Pro Front-end Developer Akademii ani Python Akademii nepotřebuješ žádné předchozí zkušenosti. Začneme od úplných základů. A pokud už máš na čem stavět, tohle je skvělá příležitost, jak na dosavadní znalosti navázat a přiblížit se ke kariéře v IT, která na tebe už čeká. 😍

P. S.: Využij dotace od úřadu práce a ušetři až 82 % z ceny kurzu. V případě Front-end Developer Akademie zaplatíš místo 37 490 Kč jen 6 748 Kč. A pokud se rozhodneš pro studium Pythonu, místo 24 990 Kč zaplatíš jen 4 498 Kč. A to nezní vůbec špatně, co říkáš? 👍


Tereza Hurtová

Terka patří do marketingového týmu ENGETA, a tak se s ní „setkáš“ opravdu často – na sociálních sítích, v e-mailech, na webu, webinářích... Je to ta hybná síla za velkou částí našich aktivit.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!