Kurzy Termíny

Dopady pandemie COVID-19 s Honzou Javorkem

Pandemie COVID-19 aktuálně hýbe celým světem a většinu lidí – včetně nás z Engeta – zajímá, jaké budou její dlouhodobé následky. Zajímá vás, jaké dopady může mít pandemie na svět informačních technologií?

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 7 min. čtení

Pandemie COVID-19 aktuálně hýbe celým světem a většinu lidí – včetně nás z ENGETA – zajímá, jaké budou její dlouhodobé následky. Zajímá vás, jaké dopady může mít pandemie na svět informačních technologií? Právě tuto otázku jsme probírali s Honzou Javorkem, autorem projektu Junior.guru.

Honza se plně věnuje projektu Junior.guru, který funguje jako průvodce světem IT pro samouky. Pokud nemáte vysokoškolské vzdělání v IT oboru a učíte se hlavně po vlastní ose, tak pro vás bude určitě zajímavý. Junior.guru se totiž zaměřuje hlavně na praktické využití IT znalostí, takže usnadňuje práci například novinářům, vědcům nebo analytikům.

Rozhraní projektu Junior.guru

Na stránkách projektu nedávno vyšel článek o dopadech pandemie COVID-19 na obor informačních technologií a trh práce, který nás samozřejmě zaujal. Požádali jsme Honzu, aby by s námi toto téma probral a trochu víc rozvedl.

Dopady pandemie COVID-19

Pandemie zasáhla většinu světa. Ekonomiky jednotlivých států přestaly prakticky ze dne na den plně fungovat, zastavil se i běžný život občanů. Největší propad až o 80 % zaznamenal obor cestovního ruchu, který ztráty pravděpodobně nedožene ani po skončení pandemie. Prognózy totiž ukazují, že lidé kvůli strachu a nedostatku peněz ztrácí zájem o cestování.

Pandemická zkáza

Honza mluvil s množstvím IT specialistů a zjistil, že IT zakázky pandemie ve srovnání s jinými odvětvími zase tolik neovlivnila.

“Zkáza”, jak Honza současnou situaci trefně pojmenovává, probíhá hlavně v oblasti turismu a cestovního ruchu. A bude tady s námi dlouhodobě. Lidé za současné situace komunikují na dálku a najednou si uvědomují, že není nutné cestovat přes půl zeměkoule na obchodní cestu. Pohostinství zkáza naopak napadla spíše krátkodobě, po uvolnění omezení poběží jako dřív.

Zdroj: Unwto.org

Pandemická změna

Další část dopadů pandemie Honza označuje jako „změnu“. Nejen jednotlivci, ale i firmy si uvědomily, že většina činností jde opravdu provádět na dálku online.

Vlna solidarity navíc podnítila nové projekty jako tisk ochranných pomůcek na 3D tiskárnách.

Skoro to vypadá, jako by krize nastartovala novou vlnu digitalizace a transformace služeb a aktivit. Začal se prolínat svět IT se světem dalších oborů.

Změna v nás

Ve životě před pandemií by vznikl startup, vybral by peníze od nadšenců a začal pracovat na softwaru, který lidem ulehčí život. V životě během pandemie ale máme jiné podmínky a potřeby. Díváme se na věci jinak. Hledáme, jak bychom tím, co umíme, mohli přispět. Jako IT firmy přispíváme jiným oborům.

Vezměme si příklad IT odborníků, kteří si všimnou, že děti v dětských domovech potřebují počítače pro výuku. Tito profíci se rozhodnou uspořádat sbírku. Proč? Aby přispěli tím, čemu rozumí tam, kde je to potřeba.

My, co působíme v IT, většinou máme v hlavě jen budoucnost, nezabýváme se tolik přítomností. Neuvědomujeme si mnoho věcí, které jsou potřeba řešit teď a tady. A tohle je ta největší změna, kterou pandemie způsobila – a po které už svět nikdy nebude stejný.

Pandemie a vzdělávání

A co dopady na svět vzdělávání a výuky? Zeptali jsme se Honzy, jestli si myslí, že školy přejdou na online výuku, nebo jestli se všechno vrátí do starých kolejí. Podle Honzy záleží na tom, o jaké oblasti se bavíme.

Někde se lidé budou chtít vrátit do situace před pandemií. Prostředí jim ale už pravděpodobně návrat ke „starému životu“ nedovolí. Přijde zpětná vazba a většina věcí musí začít fungovat jinak.

Akcie Zoomu a Slacku vyletěly nahoru, protože všichni potřebují online komunikační nástroj pro své meetingy a porady. Tento zájem ale postupně opadne, jak se situace bude pomalu vracet do normálu.

Raketový nárůst uživatelů zažívá např. online komunikační platforma Zoom.

… a co bude dál?

Většina oborů bude potřebovat nové posily do svých týmů, a to je ideální čas na změnu kariéry. Do IT světa se člověk může dostat poměrně rychle, má totiž hned několik možností, jak získat potřebné vzdělání a znalosti.

S Honzou jsme se shodli, že neznáme jiné odvětví, do kterého by se člověk s nulovými znalostmi mohl během půl roku dostat a nechat se zaměstnat na juniorní pozici. Většina jiných oborů nemá tak uhlazenou cestičku.

IT odvětví bude čím dál důležitější a bude se stále více prolínat s dalšími obory. Kdo bude rozumět IT, bude taky stoupat na pracovním trhu. Investice do IT vzdělání je tak nejrychlejší a nejjednodušší způsob investice do své budoucnosti.

Právě teď. Teď je ta ideální příležitost ke změně kariéry a vstupu do IT světa. Většina činností se přesouvá do online prostředí a výjimkou není ani vzdělávání. Vznikají nové projekty zaměřené na online výuku a získání potřebných znalostí „z pohodlí domova“.

Zdroj: Meetfrank.com

My v Engetu jsme se například rozhodli přetvořit naše dvě nejoblíbenější akademie – Python a Linux akademii – do podoby online webinářů. Studovat tak může prakticky kdokoliv a odkudkoliv. Webináře s lektorem pořádáme 2x týdně a výuku doplňujeme o množství online cvičení a teoretických materiálů. Kdy jindy začít, když ne teď?


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!