Kurzy Termíny

3 důležitá fakta o budoucnosti v IT, která potěší každého nováčka

Člověk se všude na webu dočte, že se ajťáci mají jako prasata v žitě a jejich povolání je perspektivnější než kterékoliv jiné. Je to pravda? Co o budoucnosti v IT říkají čísla a průzkumy specializovaných agentur?

Poslední aktualizace: 15. prosince 2023, 3 min. čtení

Člověk se všude na webu dočte, že se ajťáci mají jako prasata v žitě a jejich povolání je perspektivnější než kterékoliv jiné. Je to pravda? Co o budoucnosti v IT říkají čísla a průzkumy specializovaných agentur?

1. TOP společnosti masivně investují do vzdělání

Technologický gigant Google nedávno zveřejnil obrovský závazek v ceně 1 miliardy dolarů. Přesně tolik peněz Google v příštích pěti letech investuje na podporu vzdělávání a za cílem získat lepší práci v podmínkách digitální ekonomiky. 1 miliarda dolarů. Závratná suma? Ano i ne.

Na jedné straně je to masivní obnos peněz. Tento a mnohé další filantropické sliby jen dokazují, jak velkým globálním hráčům záleží na tom, aby nové generace uměly pracovat s novými technologiemi.

Ale v porovnání s tím, kolik nových lidí s digitálními znalostmi budeme potřebovat, je to kapka v moři. Výbornou zprávou nicméně je, že k této iniciativě se přidávají další a další společnosti. Jen tak dál!

Závazek společnosti Google
Více o závazku společnosti Google najdeš tady.

2. Vznikají nové pozice. A nabírají na popularitě

V roce 2017 provedl americký LinkedIn, profesionální kariérní portál a sociální síť, průzkum. Vyplynulo z něj, že profese Machine Learning Specialist zažívá největší růst z pozic v IT sektoru.

Nyní je téměř 10x více specialistů s danými znalostmi než v roce 2012. Datoví analytici (6.5x více) a vývojáři (5.5x více) nezůstávají příliš pozadu. Vzhledem k posledním trendům (boom cloudu a strojového učení) můžeme předpokládat, že v následujících letech tato čísla ještě porostou.

Tohle a další zajímavosti vyplývají ze studie společnosti Linkedin.

3. Znalosti jsou základ. Není důležité, odkud je máš

Ve výzkumu globální agentury MRINetwork, pro kterou pracuje více než 1500 recruiterů po celém světě, odpovídalo v roce 2018 přes 400 firem. Jde už o 11. ročník průzkumu, nejedná se o žádné nováčky v oboru, ale respektovanou agenturu.

Podle výzkumu až tolik nezáleží na vzdělání. Více než 50 % firem uvedlo, že jim nezáleží, zda má kandidát tradiční, nebo alternativní titul (například online degree nebo certifikát ze vzdělávacího kurzu).

Ani recruiteři, ani zaměstnavatelé už dnes příliš netrvají na diplomu z univerzity, jak zjistila společnost MRINetwork.

Definitivně se smývá rozdíl mezi tradičními ajťáky, kteří mají vysokoškolský diplom a mezi lidmi, kteří se do IT dostali jiným způsobem. Není to šance i pro tebe?

nauč se programovat v python akademii

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!