Kurzy Termíny

Čtyři linuxové příkazy, které nováčkům nedají spát

Linux. Když s ním začínáš pracovat, některé příkazy jdou jako po másle. Ale u jiných strávíš věčnost a stejně je nezvládáš. No more. V tomto blogu najdeš detailní vysvětlení čtyř problémových příkazů z Linuxu.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 4 min. čtení

Linux. Když s ním začínáš pracovat, některé příkazy jdou jako po másle. Ale u jiných strávíš věčnost a stejně je nezvládáš. No more. V tomto blogu najdeš detailní vysvětlení čtyř problémových příkazů z Linuxu.

1. Linux příkaz „Pipe“

Pipe (roura) se značí jako svislá čára a vypadá takto: |. Používá se velmi často. Proč? Pipe totiž umí použít výstup příkazu A coby vstup příkazu B. Zní to složitě?

To je nám jasné. Proto jsme celý koncept shrnuli v lekci, kde jsme se učili příkaz wc. Právě na příkladu wc se pipe vysvětluje velmi dobře. Podívej se na video.

2. Linux příkaz „wc“

Příkaz wc (word count) slouží k výpisu počtu řádků, slov a znaků (včetně mezer) různých souborů. Pamatuj, že podle základního kódování (ASCII), odpovídá jeden byte jednomu znaku. Více informací o ASCII najdeš tady.

V praxi se wc často využívá pro počítání. Zkus si představit, že máš ve svém počítači soubor s názvem book.txt. Chtěl bys vědět, jak je soubor obsáhlý. Zkusíme to zjistit pomocí příkazu, který se právě učíme – použijeme wc book.txt.
Chceš se naučit další základní linuxové příkazy? Vyzkoušej náš Linux kurz zdarma.

3. Linux příkaz „head / tail“

Kdy použijeme příkaz head? Například při hledání konkrétní informace (jméno autora, datum vydání, apod.), která se pravděpodobně nachází na začátku dlouhého textu. Nechceme si, pomocí příkazu cat, vypsat celý soubor a potom scrollovat stovky řádků na začátek. Chceme jen mrknout na úvodních pár řádků na začátku souboru.

Asi už je ti jasné, k čemu se hodí příkaz tail. Představ si, že nastal nějaký problém na serveru a ty musíš zjistit příčinu. Server většinou chyby spisuje do tzv. log souborů. Ty mohou mít i několik tisíc řádků, ale tebe zajímá poslední zaznamenaná chyba – ta nejnovější.

Abys nemusel scrollovat tisíce řádků v terminálu, necháš si vypsat například jen posledních 10 – 20 záznamů. Šetříš si práci i čas. O to přesně v IT jde.

4. Přesměrování výstupu

Co se stane, když použijeme ls -l > obsah-adresaru.txt? Místo vypsání podrobností o obsahu adresáře na terminál jsme tento výpis uložili do nového souboru.

Jako typ přesměrování jsme použili ostrou závorku >. Tento koncept si zapamatuj, budeš ho používat často.

Tak co, plaveš v tom po tomto článku o něco méně? Doufám, že ti naše videa pomohla. Pokud se chceš v Linuxu zdokonalit ještě víc, popřemýšlej o našich kurzech. Máme online i prezenční Linux kurzy. Stačí si vybrat.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!