Kurzy Termíny

Mám vysokou a jsem bez práce. Co mám dělat jinak?

Práce v oboru už během studií je nejbezpečnější cesta ke startu slušné kariéry. Získáš zkušenosti. Něco, co nevyčteš v sebelepší učebnici. Pochopíš, že tam venku věci často vypadají jinak, než tvrdí docenti a profesoři.

Poslední aktualizace: 31. ledna 2024, 5 min. čtení

„Ve firmě po mně chtějí praxi a já žádnou nemám. Před měsícem byly promoce. Kde mám vzít praxi?“

„Dodělal jsem bakaláře a jestli přes léto nenajdu práci, půjdu na inženýra. Co jiného mám dělat?“

Podobné věty jsem poslouchal třikrát do týdne, když jsem pracoval jako recruiter pro IBM. Detailně jsem screenoval stovku uchazečů ročně. Najít vhodného zaměstnance byla někdy fuška. Diplom z výšky už dávno není brána do světa prestižních a lépe placených míst. Kdepak. Co potřebuješ, je praxe.

Červený diplom ti úspěch u pohovoru nezaručí

Práce v oboru už během studií je nejbezpečnější cesta ke startu slušné kariéry. Získáš zkušenosti. Něco, co nevyčteš v sebelepší učebnici. Pochopíš, že tam venku věci často vypadají jinak, než tvrdí docenti a profesoři.

Díky praxi poznáš, jak to v práci chodí. Navykneš si mít zodpovědnost, naučíš se pracovat v týmu nebo chodit včas. Budeš muset skloubit školní povinnosti s prací — osvojíš si time-management. A to jsou schopnosti, kterých si zaměstnavatelé cení.

Můžeš také zjistit, že práce v korporátu není nic pro tebe. Pevná pracovní doba a stokrát ověřené (a zopakované) pracovní postupy ti zkrátka nemusí vyhovovat. Fair enough. Je ale stokrát lepší zjistit to dříve než později.

Studium a praxe jsou často dva rozdílné světy.

Vytřískej z vysoké co nejvíc

Většina vysokoškoláků nepracuje — dobře pro tebe. Jestli pracuješ, máš obrovskou konkurenční výhodu.

Zamysli se. Vybere šéf firmy tebe, nebo spolužáka, který o práci ani nezavadil? On možná ovládá teorii, ale o praxi nemá ani ponětí. To chce v životopise vidět málokterý potenciální zaměstnavatel.

Jenže firmy příliš často stáže nenabízejí. Obvykle nabízejí zkrácené úvazky, ale na i ty už musíš být poměrně zkušený. Chceš získat první praxi, ale paradoxně i k té potřebuješ alespoň minimální pracovní zkušenosti.

Začarovaný kruh? Ne tak docela.

Neplýtvej časem prací, která tě nikam neposune

V předchozím odstavci jsem trochu kecal. Vysokoškoláci přece často pracují i při studiích. Chodí na brigády do supermarketů, kaváren nebo fast-foodů. Směny si plánují podle sebe a něco si přivydělají. Zní to skvěle, kdo by to nebral?

Z hlediska rychlého výdělku, který se na vysoké určitě hodí, je to super. Z hlediska kariéry to taková sláva není.

V životopise se smažením hranolek nebo markováním na pokladně nepochlubíš.

Na brigádách si studenti mohou poměrně slušně vydělat. Za pár let ale můžou brát úplně jiné peníze, stačí efektivně využít čas. Třeba na stážích.

Stáže v dobře fungujícím týmu tě toho dokáže naučit mnohem víc.

Nové zkušenosti nad zlato.. i nad dobrou výplatu

Neplacená stáž zní jako špatný vtip. Pracovat zadarmo? Sorry jako!

Opak je pravdou. Stáž v oboru je skvělá konkurenční výhoda, která mnohým tvým spolužákům chybí. Měl bys o ní měl přemýšlet i za cenu toho, že vyděláš méně, nebo dokonce vůbec nic.

Co získáš? Zkušenosti, zkušenosti, a ještě jednou zkušenosti. Praxi v oboru ti skutečně nic nevynahradí. Když se osvědčíš, firma ti možná nabídne placené místo. Jestli ne, získáš reference, které si s čistým svědomím napíšeš do životopisu.

V poslední době přibývá lidí, kteří si důležitost praxe uvědomují. Přečti si příběhy našich absolventů. Mají různé motivace — vstoupit do světa IT, vylepšit své šance na trhu práce, konečně pochopit konkrétní technologii — , ale jedno mají společné.

Obětovali svůj volný čas i peníze, našim kurzům věnovali spoustu úsilí. A vyplatilo se jim to.

V našich kurzech jsme proškolili už více než 500 lidí. Spouta z nich si našla práci v IT firmách, jiní se díky znalostem z ENGETO Academy posunuli v kariéře. Proč bys to nezkusil i ty? Začít mužeš s naším Linux online kurzem, který je zdarma.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!