Kurzy Termíny

Tvoje první kroky v IT

Online kurzy představují skvělou možnost, jak můžeš zlepšovat svoje IT dovednosti nebo se naučit programovat. Navíc studuješ z domu, a to se hodí nejen v dnešní době, ale i když nemůžeš dojíždět na prezenční výuku.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 4 min. čtení
Zjisti, jak začít v IT

Svět technologií nováčkům často připadá jako cizí vesmír, ve kterém se nedá orientovat. Nevěš ale hlavu, protože to platí pro každý obor, nejen IT. S trochou pomoci a snahy to můžeš snadno změnit. Třeba hned teď. Poradíme ti, jak začít v IT.

Svatá trojice

Motivace ti dává cíl, kterého chceš dosáhnout. Aktivita rozšiřuje tvoje IT znalosti a prohlubuje zájem o obor jako takový. Učení je proces získávání a předávání zkušeností, dovedností, znalostí a podobně. Díky tomuhle trojúhelníku budou tvoje začátky v IT pohodové. Už ve škole nám je vtloukali do hlavy, protože stojí za každým úspěchem. Jedno bez druhého bohužel nefunguje. Pokud nemáš motivaci, nebudeš vyvíjet aktivitu a učit se. A když se ti nechce učit, tak ti pravděpodobně zase schází motivace.

Bez vzdělávání se prostě neobejdeš – ať už chceš v IT pracovat, nebo tě zajímá, jak fungují technologie. Díky studiu pochopíš konkrétní oblast nebo problematiku a dokážeš vyřešit problémy, na které narazíš. Láká tě napsat si aplikaci? Tak musíš umět svůj první programovací jazyk.

Teorie nebo praxe?

Teorie je dobrý základ, ale samotná nestačí. Naučené vědomosti si musíš osahat v praxi. A obráceně – pokud nedokážeš vyřešit nějaký problém, je čas si rozšířit teoretické znalosti. Pro první kroky v IT se bez teorie neobejdeš. Musíš vědět, jak co funguje. Pak začneš pracovat na reálných úkolech, kde svoje vědomosti uplatníš.

Potřebuju IT titul z vysoké školy?

Záleží na konkrétní situaci. Pro zaměstnavatele je titul z IT oboru pěkný bonus, ale většina se spíš dívá na dovednosti a zkušenosti. Představ si, že na pohovoru dostaneš za úkol napsat část kódu. Když to dobře zvládneš, firma tě ráda zaměstná, ať už máš titul nebo ne. Pokud máš titul, ale se zadaným úkolem si neporadíš, místo ti pravděpodobně nenabídnou.

Můžeš se setkat i s takovými pozicemi a projekty, které vyžadují jen kvalifikované pracovníky. Tam se sice bez titulu neobejdeš, ale většina společností takové projekty vůbec nemá. Pokud by se stalo, že ke své vysněné práci opravdu potřebuješ certifikaci nebo titul, vždycky si ho můžeš dodělat.

Jak mám teda začít v IT?

Přestav si to jako sněhovou kouli. Nauč se jednu věc a na tu pak nabal další a další. Dobrým příkladem jsou programovací jazyky. Naučit se ten první ti zabere nejvíc času. Když se pak pustíš do druhého a třetího, půjde ti to mnohem rychleji. To proto, že u prvního se naučíš základní principy a logiku programovacích jazyků, které jsou podobné pro všechny.

Začni s tím, co tě baví (to neplatí jen v IT). Podívej se, co dělá takový programátor, kodér nebo sysadmin a řekni si, co z toho tě asi bude bavit. Obecně se doporučuje začít s Pythonem, protože je to jeden z těch lehčích, nejpoužívanějších a nejoblíbenějších programovacích jazyků.

Jsou i jiné věci, které je dobré do začátku znát a vědět. Například se neobejdeš bez cizího jazyka, konkrétně angličtiny. Ta se využívá v celém IT.  Nemusíš být na úrovni rodilého mluvčího, bohatě stačí, když se nějak dorozumíš.

Už víš, co tě baví? Máš vybranou technologii? Čeká tě ten nejdůležitější první krok – začni v IT výběrem svého prvního kurzu.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!