Kurzy Termíny

CGI: Nohama na zemi, s hlavou v oblacích

Jako malý kluk chtěl být letcem, snil o práci pro NASA a zajímal se o americký a ruský vesmírný program.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 6 min. čtení

Jako malý kluk chtěl být letcem, snil o práci pro NASA a zajímal se o americký a  ruský vesmírný program. V té době ještě nevěděl, jak blízko svému snu se může přiblížit. Miro Potoček pracuje v CGI od roku 2019, před tím téměř 18 let působil v leteckém průmyslu jako inženýr avionických systémů letadel. 

Vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Trutnově. Po maturitě se přihlásil na Vojenskou Akademii v Brně (dnes Univerzita obrany) a začal studovat radiotechnické a radionavigační systémy letadel.

Po státnicích nastoupil k  Vojenskému letectvu AČR, konkrétně na 24. základnu  dopravního letectva v Praze – Kbelích, kde získal zkušenosti z provozu a údržby letadel. Jeho další kroky pak vedly do soukromého sektoru.

Před CGI sbíral zkušenosti v oblasti vývoje a integrace leteckých systémů ve společnostech Honeywell Aerospace či Dassault Aviation  (jako Honeywell Technical representative).

Letenka do vesmíru

Tým české pobočky CGI spolupracuje v oblasti leteckého průmyslu na projektech pro nejvýznamnější organizace z regionu včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Srbska. Dodává projekty pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA), podílí se na vývoji a podpoře navigačního systému Galileo a využívá data ze satelitů pro dálkový průzkum Země.

Když Miro přijal výzvu a připojil se do Space Teamu CGI, dostal možnost splnit si další ze svých dětských snů – pracovat na jednom z klíčových evropských vesmírných programů Galileo pro významnou evropskou vesmírnou agenturu jako Senior Space Consultant.

Made in USA

Miro strávil část profesního života v zahraničí a má tedy možnost srovnávat podmínky v českých a zahraničních firmách z pohledu firemní či manažerské kultury.

„Moje zkušenost s americkými či francouzskými manažery je velmi dobrá. Všichni, se kterými jsem pracoval, se vždy starali o růst a rozvoj svých zaměstnanců a nebyli lhostejní k tomu, jak budou jejich podřízení postupovat v kariéře. Americký manažer se nebojí vzít si k sobě do týmu schopného člověka s potenciálem kariérního růstu. Právě naopak – zahraniční manažeři se více než ti čeští obklopují kvalifikovanými kolegy, díky kterým mají jejich týmy skvělé výsledky,“ říká Miro a dodává: „Stejný přístup jsem naštěstí našel u svých českých manažerů v CGI a nesmírně si toho vážím.“

CGI nabízí možnosti získávat zkušenosti a růst všem generacím, a to i mladým lidem, kteří svou kariéru teprve začínají. Nováčci jsou velmi brzy po zapracování součástí velkých projektů, které je mohou kariérně vystřelit do vesmíru. Doslova.

Mezinárodní spolupráce, která funguje

Miro pracuje u zákazníka přímo v centrále vesmírné agentury v Praze. Je to dům plný evropských kapacit. Díky vysoké kvalitě IT služeb získala CGI v České republice pověst spolehlivých profesionálů.

Spolupráce s 76 000 odborníky, kteří pracují pro CGI na stovkách míst po celém světě, umožňuje spojit znalosti místních podmínek s globálními zkušenostmi a zdroji a nabídnout špičkové a komplexní poradenství, systémovou integraci a outsourcing včetně specifických řešení pro různá odvětví.

„Od té doby, co jsem nastoupil do CGI v Praze, mám pocit jistoty – a to nejen z pohledu osobního růstu či financí, ale také s ohledem na pracovní výzvy, které jsou každodenně přede mnou. Mám jistotu, že se v mé práci nikdy nebudu nudit,“ říká Miro.

Čas od času vylézt na kopec

Když se Miro vrátil ze zahraničí, nenabízelo se mnoho možností, kde by mohl zúročit své dlouholeté zkušenosti z oblasti leteckého průmyslu.

„U CGI jsem dostal nejen možnost pokračovat ve stejném oboru, ale nezačal jsem od začátku. Mohl jsem v seniorní roli navázat na svou profesní historii. Navíc v CGI vidím příležitosti pro svůj další rozvoj téměř každý den. A také vím, že když projekt, na kterém pracuji, bude úspěšný, budu mít možnost dalšího růstu. S mým manažerem jsme se dohodli, že si budu rozšiřovat kvalifikaci směrem k projektovému a programovému řízení. Jsem totiž člověk, který se potřebuje stále učit něco nového. Nedokážu jít dlouho po rovině, ale potřebuji čas od času vylézt na nějaký profesní kopec.“

Síla doporučení

Nejefektivnějším způsobem, jak do firmy získat nové kolegy, jsou často doporučení od stávajících zaměstnanců. „CGI umí využít znalostí a schopností svých lidí a navíc je dobře ohodnotit. Za poslední rok jsem získal pro naši firmu hned 3 své bývalé kolegy z různých firem a vojenského letectva, kde jsem působil. Jsem rád, že všichni pro CGI stále pracují, jsou spokojení a berou práci pro CGI jako prestižní,“ uzavírá Miro.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!