Kurzy Termíny
,

Proč se stát Java Developerem

Láká tě příslib stabilní a dobře placené práce? Pojď se podívat, k čemu se Java používá a jaké jsou její výhody a nevýhody.

Poslední aktualizace: 29. května 2023, 9 min. čtení
Co dělá Java developer

Uvažuješ nad kariérou Java Developera nebo si nedokážeš vybrat jazyk, který se naučit? Láká tě příslib stabilní a dobře placené práce? Pojď se podívat, k čemu se Java používá a jaké jsou její výhody a nevýhody. Prozradíme ti taky, kolik si takový Java Developer zhruba vydělá.

Java je švýcarák mezi technologiemi

S Javou se potkáš jak ve velkých korporátech, tak i ve středních firmách a startupech. Využívá se hlavně při vývoji mobilních aplikací a serverových backendů. Stojí na ní taky spousta dalších technologií – třeba framework Spring, používaný k vývoji webových služeb. Není divu, že je po Java Developerech taková poptávka! Stačí se naučit jazyk Java a doplnit znalosti o další závislé technologie. Čím víc toho budeš umět, tím víc dveří a pracovních příležitostí se ti otevře.

Pokud do toho chceš rovnou skočit, přihlas se na naši Java Akademii. Studovat můžeš buď prezenčně na lekcích v Brně a Praze nebo online formou webinářů.

Všechny tyto společnosti využívají jazyk Java
Zdroj: CodingNomads
v

K čemu se Java nejvíc hodí?

Dlouhá historie a serióznost, jasné návrhové vzory a složitější syntaxe, která umožní co ti na klávesnici vidí – pokud to zvládneš napsat. V Javě dokážeš vytvořit spoustu věcí. Víš třeba, že Minecraft je napsaný právě v jazyce Java?

Oblíbená hra Minecraft je napsaná v jazyce Java
Zdroj: Minecraft

Backend

Java se většinou využívá pro vývoj backendových řešení. V Javě sice můžeš skoro cokoliv, ale na frontendu v současnosti převládá spíše jazyk JavaScript. Takže co ti může vzniknout pod rukama? 

Představ si takový e-shop. Na frontendu vidíš barvy, loga, obrázky, zboží. V Javě na tebe ale čeká celý systém backendu, propletený tok dat, přístupů a informací. Výsledkem tvé práce bude autorizace a přihlášení uživatele, automatizace e-mailových a SMS zpráv, ukládání dat, doručovacích adres a obsahu košíku, interní komunikace přes platební bránu, monitoring skladových zásob, automatizace objednávek a naskladňování zboží, zpracovávání statistik nákupů, vytváření reportingu, ukládání komunikace s obchodníkem,… Cokoliv si dokážeš představit na frontendu, se dost pravděpodobně odehrává na propracovaném backendu.

Webové aplikace

Jazyk Java se občas používá i pro vývoj komplexních bezpečných webových aplikací například v oborech jako zdravotnictví, vzdělávání nebo pojišťovnictví. Dokáže taky zastoupit jazyk PHP, ale je složitější na nasazení. Pokud ti už PHP nestačí ke zpracování frontendu a backendu, krok dál může představovat právě Java.

Mobilní aplikace pro Android

Java je oficiálním programovacím jazykem pro mobilní vývoj na platformě Android. Díky Kotlinu, který je speciální nadstavbou nad Javu, se výrazně zjednodušila syntaxe pro psaní mobilních aplikací – a ty tak místo deseti řádků kódu napíšeš třeba jen jeden. Když umíš Javu, zvládneš si udělat vlastní mobilní hru nebo třeba appku pro trackování cvičení.

Automatické testování

V Javě se dají psát velmi efektivní testy. Pokud nechceš nic proklikávat ručně pořád dokola, stačí si napsat kód, který software projede automaticky za tebe.

Systémy pro korporáty

Pokud funguješ ve velkém týmu a spolupracujete na jednom velkém modulárním systému, je velmi pravděpodobně napsaný v Javě. Tento jazyk je totiž pro spolupráci skvělý – bez velkého vysvětlování spolu může dělat velké množství programátorů. 

Je to z toho důvodu, že se kód snadno sdílí. Díky jasně specifikovaným rozhraním a návrhovým vzorům v něm jen tak nepokazíš práci někoho jiného a poměrně rychle jí naopak porozumíš. I pro tuto vlastnost je Java často používaná v korporátním prostředí.

Další ceněnou vlastností Javy je její spolehlivost. Obsahuje spoustu bezpečných, ověřených a dlouho vyvíjených frameworků, se kterými velké firmy nevstupují do neznáma.

Big Data

Jazyk Java se dá využít pro práci s velkými daty a umělou inteligencí. Je to takový základ pro přidávání dalších technologií, například Hadoop nebo Spark.

Výhody a záludnosti Javy

Jako každá technologie, i jazyk Java má své světlé a temné stránky. Takže co tě na Javě nadchne a kde naopak narazíš?

3 důvody, proč budeš Javu milovat

Programátoři na Javě oceňují spoustu věcí. Třeba práci s pamětí, kdy si Java sama alokuje a uvolňuje objekty z paměti automaticky podle toho, jestli je zrovna potřebuješ a používáš. Nás teď ale nezajímají detaily, naopak se podíváme na obecnější přínos.

  1. Uplatnění – jako Java Developer nebudeš mít problém si najít práci. Nemluvě o tom, že s rostoucí poptávkou roste i platové ohodnocení.
  2. Komunita – okolo Javy vznikla unikátní velká komunita vývojářů. Je tak poměrně snadné najít návody, materiály nebo se prostě jen na něco zeptat.
  3. Univerzálnost – Java je interpretovaný jazyk. To znamená, že kód napsaný v Javě spustíš na jakékoliv platformě.

3 věci, které tě můžou od Javy odradit

Java je sofistikovaný jazyk s dlouhou historií, z čehož plynou jak výhody, tak i nevýhody. Třeba automatická správa paměti jazyk zpomaluje, takže Java ve výsledku není až tak vhodná pro psaní her nebo jiných výpočetně náročnějších softwarů. Co bychom ale vypíchli obecně?

  1. Složitost – Java má složitější syntax než například Python nebo jiné modernější jazyky. Proto je pro začátečníka složitější se ji naučit.
  2. Knihovny – během existence Javy vzniklo a zaniklo nespočet knihoven. Proto jich musíš znát co nejvíc, vědět, jestli jsou ještě podporované a jaký mají vliv na běh tvé aplikace.
  3. Hledání – vyznat se ve všech dostupných knihovnách a frameworcích pro Javu je docela oříšek. Někdy ti zabere dost času najít tu správnou pro tebe a tvoji aplikaci.

Co s tím?

Pokud narazíš na problém, nezoufej. Jak jsme psali, Java má opravdu velkou zavedenou komunitu, která ti ráda pomůže. Taky je velmi pravděpodobné, že na stejný problém už narazil někdo před tebou a tobě tak stačí jednoduše vygooglit řešení. A když ho nenajdeš, stačí napsat na některé z programátorských fór.

TIOBE Index nejpoužívanějších programovacích jazyků – březen 2022
Zdroj: Tiobe

Kolik si Java Developer dokáže vydělat?

Pokud ovládáš kromě Javy i anglický jazyk a nedělá ti problém se kvůli práci přestěhovat, můžeš si vydělat opravdu pěkné peníze. A to nejen v zahraničí, ale i u nás v Česku. Konkrétní výše odměny a benefitů se odvíjí od roků praxe, tvých schopností a samozřejmě lokality.

V Brně si jako Junior Java Developer můžeš vydělat asi 30–35 000 Kč, v Praze se tato částka pohybuje kolem 35–40 000 Kč. Coby Senior Java Developer na 40 000 Kč měsíčně začínáš, v Brně dosáhneš klidně na 90 000 Kč, v Praze se můžeš přehoupnout i přes 100 000 Kč.

Na pozici Java Developera budeš časem platově spíš růst. Vzhledem k tomu, jaká je po nich dnes poptávka, není příliš pravděpodobné, že by se ti plat propadl. Je ale vždycky potřeba se neustále vzdělávat a uvědomovat si, že s rostoucím platem rostou i požadavky a očekávání.

Ilustrační fotka Java Developera
Zdroj: Enjoying

Jak začít, když se chci naučit Javu?

V ENGETU nabízíme jak prezenční, tak online Java Akademie. Stačí si jen vybrat! 🙂


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!