Kurzy Termíny
,

Úvod do skriptování – k čemu se skripty využívají a jaké existují skriptovací jazyky?

Pokud se zajímáš o programování nebo máš zkušenost s nějakým programem, který využívá skriptování, možná ti utkvěl v hlavě pojem „skript“.

Poslední aktualizace: 02. července 2024, 9 min. čtení

V článku se dozvíš, co je to skriptování, k čemu ho využiješ a jaké druhy skriptovacích jazyků existují. 

Co je to skript

Skript je soubor napsaný v jednom z programovacích jazyků. Tvoří ho série příkazů a využívá se k automatickému vykonávání úloh, které by jinak musel uživatel provádět ručně. 

Skripty jsou často používány k automatizaci opakujících se úloh na webových stránkách, v softwarových aplikacích nebo v operačních systémech. 

Běžným příkladem skriptu z praxe je např. použití PHP skriptu k odesílání e-mailů pro webové aplikace. A to za účelem:

Pro lepší představu si představ skript, jehož úkolem je odeslat kontaktní formulář napsaný v jazyce PHP. Postup bude následující:

K čemu slouží skriptování

Skriptování označuje samotný proces psaní skriptů ve skriptovacím jazyce. Skriptování umožňuje vývojářům psát kódy, které automatizují běžné úlohy, jako je správa souborů, přístup k databázím nebo interakce s operačním systémem. 

Skriptování je tolik oblíbené, protože představuje rychlý a efektivní způsob, jak dosáhnout specifických funkcí bez kompilace kódu. To znamená, že skripty mohou být spuštěny přímo.

Kompilované vs. skriptovací jazyky

V předchozím odstavci jsme nakousli kompilaci kódu. Pokusíme se ti přiblížit, jaký je základní rozdíl mezi 2 základními druhy programovacích jazyků. Mezi ty patří:

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že program v kompilovaném jazyce je nutné pomocí speciálního překladače (= kompilátoru) přeložit do strojového kódu. Ten se následně uloží do binárního souboru (= binárky). Binární (strojový) kód se následně předá procesoru ke zpracování. Kompilátor překládá celý program najednou. 

Z toho vyplývá, že kompilovací jazyk je potřeba nejprve celý „přeložit“ do strojového kódu, který pak může počítač přímo spustit. To znamená, že pokud chceš program změnit, musíš ho znovu celý přeložit.

Zatímco skriptovací (interpretovaný) jazyk se chová odlišně. Pomocí interpretu vyhodnocuje řádek po řádku a předává je procesoru k postupnému zpracování. Jinými slovy: skriptovací jazyk se „čte“ a provádí krok za krokem, takže můžeš mnohem rychleji vidět výsledky tvé práce a jednoduše provádět změny.

Každý typ jazyka má své specifické výhody, které mohou být lépe vhodné pro různé typy projektů a požadavků vývoje. A přestože oba typy jazyků mohou dosáhnout podobných výsledků, způsob, jakým toho dosahují, a efektivita jejich práce, se může výrazně lišit. 

Hlavní rozdíly najdeš v následující tabulce:

Kompilovaný jazykSkriptovací jazyk
Čas na spuštěníPotřebuje více přípravy před spuštěním, protože musí být celý přeložený.Může začít běžet ihned, překládá se „za běhu.“
VýkonJsou obvykle rychlejší a efektivnější, protože jsou přímo převedeny do strojového kódu, což eliminuje potřebu času na analýzu a překlad během jejich spuštění.Mohou být pomalejší, protože vyžadují interpretaci v reálném čase.
Účel použitíJsou často používány pro aplikace, kde je důležitý výkon, jako jsou systémové aplikace nebo hry.Jsou ideální pro rychlý vývoj aplikací a prototypování, kde je důležitější flexibilita než maximální výkon.
OptimalizaceKód je optimalizován kompilátorem, což může zlepšit efektivitu a výkon.Méně možností pro předběžnou optimalizaci, což může vést k nižší efektivitě ve srovnání.
Bezpečnost a ochranaKompilovaný kód je obtížnější reverzně inženýrovat, což zvyšuje ochranu zdrojového kódu.Skripty jsou snadněji přístupné a modifikovatelné, což může představovat bezpečnostní rizika.
Platformní závislostKód musí být kompilován pro každou platformu zvlášť, což může omezovat jeho přenositelnost.Vysoká přenositelnost, protože kód je interpretován na každé platformě bez nutnosti změn.
Hlavní rozdíly mezi kompilovanými a skriptovacími jazyky.

Jaké jsou nejznámější skriptovací jazyky

Mezi nejznámější skriptovací jazyky, které se široce používají v různých oblastech programování a automatizace, patří:

Výčet obsahuje skriptovací jazyky ze zdrojů: Stack Overflow Developer Survey 2023, GitHub a TIOBE Index.

🔎 Detailní přehled o nejrozšířenějších a nejpopulárnějších programovacích jazycích najdeš v článku: Jaký programovací jazyk si vybrat? 

A to je pro tentokrát vše

Skriptování je cennou dovedností napříč mnoha IT oblastmi a hrají klíčovou roli ve zjednodušení a automatizaci různých úkolů. Od vývoje softwaru až po síťové operace. 

Tady je seznam některých z hlavních oblastí, kde se skripty běžně používají a na jakých pozicích se ti budou hodit:

Se skripty a skriptováním se v IT rozhodně setkáš, a tak jsme rádi, pokud jsme ti prostřednictvím tohoto blogového článku mohli vysvětlit, o co jde. 😊

Pokud tě skriptování zaujalo, omrkni náš krátký online kurz Úvod do skriptování zdarma.


Tereza Hurtová

Terka patří do marketingového týmu ENGETA, a tak se s ní „setkáš“ opravdu často – na sociálních sítích, v e-mailech, na webu, webinářích... Je to ta hybná síla za velkou částí našich aktivit.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!