Kurzy Termíny

Linux seriál #3: Pomůžou certifikáty k lepší kariéře v IT?

Skvělé vzdělání, různorodé pracovní zkušenosti, výborná doporučení. To jsou položky, které se skvěle vyjímají v každém životopise a potěší nejednoho personalistu na výběrovém řízení. Existuje spousta možností, jak dokázat, že v oboru nejsi žádný nováček.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 6 min. čtení

Skvělé vzdělání, různorodé pracovní zkušenosti, výborná doporučení. To jsou položky, které se skvěle vyjímají v každém životopise a potěší nejednoho personalistu na výběrovém řízení. Existuje spousta možností, jak dokázat, že v oboru nejsi žádný nováček. Vedle maturitních vysvědčení a univerzitních diplomů jsou to třeba lékařské atestace, osvědčení o jazykových a jiných kurzech nebo certifikace z různých odvětví. IT nevyjímaje.

Co jsou certifikace?

Nezáleží, jestli jde o pdfko v počítači nebo zarámovaný diplom. Certifikát je důkaz, že ovládáme nějakou činnost. Může se jednat o střihání vlasů, jízdu s vysokozdvižným vozíkem nebo znalost IT technologií.

Certifikát garantuje, že naše znalosti byly řádně prozkoušeny. K získání ajťáckých certifikací je nutné projít testem, nastavit prostředí do správného stavu nebo správně nastavit síťová zařízení, která jsou v testovací místnosti.

Stovky organizací s různou důvěryhodností vydávají stovky certifikátů. Než nějaký koupíš, určitě si vygoogluj co nejvíce informací o vydavateli certifikátu. Mohlo by se totiž stát, že bys dělal zkoušky u společnosti, kterou nikdo nezná nebo má špatnou pověst. Takový certifikát je pouze cár papíru a nikoho nezajímá. Taky se určitě vyplatí být pořádně připravený certifikační zkoušku. Nechceš přece vyhodit stovky a tisíce korun jen tak, ne? Můžeš se učit z učebnic nebo jít na kurzy.

zapiš se do engeto kurzů

Linuxové certifikace ti pomohou k práci sysadmina

Jestli chceš mít papír na to, že umíš s Linuxem, neměla by ti uniknout společnost Linux Foundation. Tato organizace se významně podílí na vývoji Linuxu a spravuje doménu kernel.org, na které vychází všechny aktualizace jádra Linuxu. Certifikát s jejím razítkem znamená jediné – člověk je machr na Linux.

Linux Foundation nabízí dvě základní certifikace. LFCS (Linux Foundation Certified System Administrator) tě připraví na práci systémového administrátora. Obtížnější LFCE (Linux Foundation Certified Engineer) budeš moct pracovat na designu a implementaci systémové architektury.  Cena obou certifikací je 300 dolarů.

Nebo se přihlas na naši certifikaci ENGETO Certified Sysadmin, která otestuje tvoje teoretické i praktické znalosti OS Linuxu, sítí, databází a tvorby skriptů v Bashi.  Více o ECS si přečti v tomto článku.

Certifikace LFCS
Certifikace LFCE

Druhá velká autorita ve světě linuxových certifikací je společnost Red Hat. Ta poskytuje školení i certifikace. Nejrozšířenější certifikát je RHCSA (Red Hat Certified System Administrator), který odpovídá zkušenostem juniorního Linux systémového administrátora.

Další level je pak RHCE (Engineer). Držitel této certifikace je sysadmin senior, poradí si například s NFS, SMTP nebo SAMBA. Nejvyšší a nejnáročnější certifikace je RHCA (Red Hat Certified Architect). Na tuto úroveň je nutné splnit 5 certifikačních zkoušek, přičemž je možné získat architekturu v 1 z 5 oblastí: Datacenter, DevOps, Application platform, Cloud nebo Application development. Každá zkouška stojí 500 euro.

Další uznávané zkoušky v Linuxu jsou LPIC od Linux Professional Institute, které vyjdou na 160 dolarů nebo CompTIA Linux+ certifikace za 200 dolarů.

Umíš to se sítěmi? Dokaž to CISCO certifikátem

Síťaři už určitě slyšeli o CISCO certifikátech  — hlavně CCNA (Cisco Certified Network Associate) a CCNP (Professional). Výhodou těchto certifikátů je, že je můžeš udělat už na střední nebo vysoké škole zaměřené na IT. Na pracovním trhu mají skvělou pověst, investice ve výši 300 dolarů se ti brzy vrátí.

CISCO certifikace vyžadují, aby člověk rozuměl sítím na velmi dobré úrovni. Nezbytné jsou znalosti z vedení kabeláže a návrhu sítě pro připojení zařízení nebo analýza funkce protokolů a služeb všech vrstev TCP/IP modelu. Držitelé CISCO certikátu ale taky musí umět pracovat se síťovým hardwarem a jeho nastavením. Certifikace od CISCO jsou tedy komplexní záležitostí a pokud se věnuješ sítím, neměly by v tvém životopise chybět.

Univerzálně platný diplom pro Python zatím není

V době psání článku nejsou standardizovány žádné certifikace o programovacím jazyku Python tak, jak je tomu u Linuxu nebo sítí. Certifikát můžeš získat po ukončení různých Python kurzů, ale v tomto případě se nejedná o mezinárodně platný dokument.  Jak tedy dokázat, že umím v Pythonu?

Jeden z nejlepších znaků je úspěšně integrovaný merge request v hlavním Python repozitáři — potom můžeme o tom člověku říci, že je dobrý Python vývojář. Nerozumíš této větě? Pochopíš to, až budeš mít zkušenost s gitem a Githubem.


Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!