Kurzy Termíny

Linux ovládl tabulku nejvýkonnějších počítačů světa

500 z 500 nejvýkonnějších počítačů používá Linux Už od začátku 90. let se dvakrát do roka zveřejňuje seznam 500 nejvýkonnějších počítačů světa. V listopadu tohoto roku došlo ke dvěma zásadním událostem.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 4 min. čtení

V posledních dnech se kolem Linuxu a svobodného softwaru stalo dost věcí. Fedora přišla s 27. verzí a lidé si mohou stahovat dlouho očekávanou a přelomovou 57. verzi Firefoxu. V ENGETO Academy jsme upravili Úvod do Linuxu, online kurz zdarma, který určitě vyzkoušej. Jedna událost je ale naprosto zásadní.

500 z 500 nejvýkonnějších počítačů používá Linux

Už od začátku 90. let se dvakrát do roka zveřejňuje seznam 500 nejvýkonnějších počítačů světa. V listopadu tohoto roku došlo ke dvěma zásadním událostem:

Ještě vloni v onom slavném žebříčku figurovaly dva stroje, které běžely na jiném operačním systému než Linux, konkrétně na AIX od IBM.

Listopadové měření ale ukázalo, že všechny nejvýkonnější počítače používají Linux. Ten se u nejlepších počítačů objevil v roce 1998 a nyní seznam kompletně ovládl. Věřím, že postupem času se tento nedoceněný operační systém přesune také na pracovní stanice a desktopy.

Proč by ale někoho měl zajímat nějaký superpočítač? Proč jsou superpočítače tak super?

Biliardy operací za sekundu a stovky terabajtů paměti — to jsou superpočítače

Představ si průměrný notebook, možná právě ten, na kterém čteš tento blog. Má čtyřjádrový procesor a 8 GB paměti RAM.

A teď si představ nejvýkonnější superpočítač na světě Sunway TaihuLight z Číny. Ten má více než více než 10 miliónů procesorových jader a 1310 TB paměti RAM.

Nejvýkonnější superpočítač má 2,5milionkrát víc jader a 163tisíckrát větší paměť RAM než průměrný notebook.

Superpočítače vyžadují celé místnosti.

Superpočítač, jak název napovídá, je velmi výkonný počítač, nejčastěji organizovaný v takzvaném počítačovém clusteru. Cluster je propojení mnoha počítačů do jednoho celku, který má dohromady ohromný počítačový výkon. Ten se uvádí v počtu operací za sekundu, anglicky FLOPS.

Výše zmíněný nejvýkonnější superpočítač na světě má 93 PFLOPS, což je 93 000 000 000 000 000 operací za sekundu.

Superpočítače zkrátka nejsou žádná ořezávatka, ale pořádné mašiny, na kterých se řeší nepředstavitelně komplikované operace — matematické vzorce, pokročilá výroba a zpracování dat při výzkumech ve zdravotnictví nebo přírodních vědách nebo modelování klimatu a planetárních systémů.

I Česká republika má v Top500 své zastoupení — na ostravské univerzitě VŠB mají superpočítač Salomon v IT4Innovations National Supercomputing Center, který byl postaven v roce 2015 a v žebříčku obsadil 87. místo (listopad 2017). Je k dispozici studentům VŠB a Ostravské univerzitě, ale pracují se s ním také například studenti VUT v Brně.

Superpočítač Salomon v IT4Innovations National Supercomputing Center na Ostravské VŠB.

Jestli tě zaujal Linux, můžeš se podívat na náš online kurzu zdarmaNevyzkoušíš si ho na superpočítačích, ale to tě mrzet nemusí. Počítače jsou technologicky lepší a lepší. Výkon, který měly před 30 lety nejlepší počítače, máš nyní ve svém mobilu.

Možná ale už o Linuxu něco víš a chtěl by ses jej naučit opravdu důkladně pořádně. Co takhle naše Linux Akademie?

Chci se naučit linux

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 500+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!