Kurzy Termíny

Programuju, 1. díl: Jak a proč začít s programováním

Technická gramotnost je dnes pomalu nutností. V sérii článků Programuju ti vysvětlíme, jak začít s programováním a nastartovat kariéru v IT.

Poslední aktualizace: 29. května 2023, 10 min. čtení
Jak se naučit programovat
Jak se naučit programovat

Programování jen bez pochyb klíčová dovednost současnosti i budoucnosti. Spousta lidí o něm ale stále ví málo, IT oblast je děsí nebo jednoduše neví, jak začít s programováním. Technická gramotnost se přitom v dnešním světe stává téměř nutností. Přinášíme ti proto seriál Programuju. V sérii článků ti ukážeme, co potřebuješ vědět, pokud uvažuješ o kariéře v IT.

Kamkoliv se podíváš, tam je dnes nějaká technologie. Chytré telefony, počítače, samooblužné pokladny, alarmy, kávovary, semafory i tenhle web. Každou funkci, slovo, obrázek, rozložení – všechno musel někdo naprogramovat. Znalost programování je v dnešní době něco, co využiješ v nepřeberném množství profesí. Lidé s technickými dovednostmi jsou navíc skvěle placení a je jich nedostatek, takže tvoje šance na uplatnění je i s juniorními znalostmi vysoká.  

Ze všech stran slyšíš, že IT je super obor, a tak ti určitě vrtá hlavou:

Nádech, výdech – víme přesně, jak se teď cítíš. Snad každý ajťák byl na začátku ve stejné situaci jako ty a zjišťoval, jak se naučit programovat. My ti na to odpovíme právě v tomhle blogu.

Proč programovat?

Protože programování je povolání budoucnosti.

Rutinní, opakující se práce jsou v ohrožení. Takové pozice budou v blízké budoucnosti nahrazeny stroji, novými pracovními postupy nebo programem. A to nikdo z nás neovlivní. Pokud nemůžeš změnit situaci, změň sebe a staň se tím, kdo ten stroj navrhne, vytvoří nebo naprogramuje.

Pro ty, kteří uvažují nad kariérou v IT, je to obrovská příležitost. Ajťáků je pořád velký nedostatek a firmy nemají problém zaměstnávat juniory. A tím se můžeš snadno stát i ty. Existují nejrůznější kurzy programování, po jejichž absolvování můžeš získat svoji první práci v IT. Nespočet absolventů našich Akademií je toho důkazem. 🙂

Seznam typů pracovních pozic a šance na nahrazení těchto pozic automatizací. Výzkum OECD.
Zdroj: Economist.com

Náš vývojář Martin v tom měl jasno hned: „Proč jsem začal programovat? Chtěl jsem si zjednodušit práci, která spočívala v opakování rutinních kroků za obrazovkou počítače. Pracoval jsem v nadnárodní firmě a mým úkolem bylo zaznamenávat a zpracovávat informace v Excelu. Byl jsem na začátku své kariéry, ale jedno jsem věděl naprosto přesně. Když budu takto pokračovat ještě několik let, nic nového se nenaučím a práce mě semele. Pracoval jsem s velkým množstvím dat. A kdybych je měl zpracovávat ručně, musel bych v kanceláři přespávat nebo se do ní přestěhovat. Bylo toho nad hlavu.“ 

Jak začít programovat?

„Programování v ideálním případě vyřeší problém. A je pro každého, kdo problémy řeší rád. Já jsem netoužil po kariéře, nadprůměrném platu nebo benefitech. Naučil jsem se programovat, abych si usnadnil tehdejší práci a ušetřil čas. To byla moje cesta do IT,“ říká Martin. A jak tedy začal?

„V mém okolí nebyl nikdo, kdo by měl tušení, jak se automatizuje. A tak jsem se do toho pustil sám. Začal jsem s programováním ve Visual Basic for Applications (VBA), jazyce, ve kterém se píšou makra v programech Microsoft Office, v mém případě Excel.“

To ty ale nemusíš. Pokud se chceš naučit programovat a nechceš na to být sám/sama, využij dostupné kurzy programování, které tě efektivně naučí, co potřebuješ.

Martin kdysi pracoval v administrativě a z úplného nováčka se dostal až na pozici full-stack developera.

Není už moc pozdě začít s programováním?

Ze zkušeností víme, že na start kariéry v IT není pozdě nikdy. Jestlipak se poznáváš v následujících tvrzeních?

Negativismus stranou! Nic z toho tě totiž trápit nemusí, pro práci v IT to jednoduše není důležité. V ENGETU se kurzům programování věnujeme už spoustu let a dobře víme, že se správnou motivací, chutí se učit nové věci a hlavně správným vedením se naučíš programovat raz dva.

A to i bez vysoké. Výzkum MRI network ukazuje, že víc jak polovině zaměstnavatelů nezáleží na tom, jak jsi ke svým programovacím schopnostem přišel. Naopak často preferují praxi před titulem bez praxe.

Výzkum společnosti MRI network ukazuje, že zaměstnavatelům moc nezáleží na tom, odkud se tvoje IT dovednosti vzaly. Hlavně, že je máš!

Jaký má být první krok, když chci začít programovat?

Naučit se programovat může opravdu skoro každý. A to bez ohledu na současnou práci, dosažené vzdělání nebo věk. Jaké předpoklady by ti ale pro práci v IT přeci jen neměly chybět?

Je programování vůbec pro mě?

Martin si kladl úplně stejnou otázku: „Když člověk přemýšlí o kariéře, podobným otázkám se nevyhne. Ani u mě to nebylo jinak. Nemám diplom z technické výšky ani kamaráda z branže, který by můj start v IT usnadnil. Stroje mě nikdy moc nefascinovaly a nezajímalo mě, jak fungují. Měl jsem ale problém: rutinní a nezáživný job. A ten problém se stupňoval. Přidali mi kupu práce s daty. Našel jsem řešení: programování. Člověk tráví v práci minimálně třetinu života a chce dobrou výplatu, pocit smysluplnosti a spokojenost. Já jsem spokojený nebyl. Díky tomu ale vím, že programování může práci zrychlit a vylepšit. Každý člověk chce vést snadnější život a kde jinde začít než u práce?“ 

Nemusíš být hned Mark Zuckerberg či James Gosling. Každý programátor má svoji vlastní cestu. Někoho to táhne více do datové analýzy, někoho do tvorby webů či aplikací a někdo se spíše uvidí v roli product ownera či scrum mastera, které vyžadují pokročilé interpersonální komunikační dovednosti.

Třešnička na závěr: Být ajťákem se opravdu vyplatí

I když jsi ve své IT kariéře teprve na začátku a přijímáš svoji první juniorní pozici, čeká tě vyšší plat, než je v Česku běžné.

Firmy si dobře uvědomují, že za IT specialistu se musí zaplatit a leckdy se předhánějí v tom, jaké benefity k platu ti navíc ještě nabídnou. Je libo home office či příspěvek na další vzdělávání v oboru? Zkrátka a dobře, jako programátor si budeš žít hodně slušně. Pokud tě zajímá, jak je to s platy v IT, přečti si náš článek Kolik si vydělá ajťák v Česku.

Teď už zhruba víš, proč je výhodné naučit se programovat a začít v IT. Pokud jsme tě zaujali a chceš se o programování dozvědět víc, mrkni na další díl našeho seriálu Programuju, 2. díl: Jaký programovací jazyk si vybrat. Zazní v něm například, proč je Python ideální technologií pro úplné začátečníky nebo jaké další jazyky by tě měly zajímat.

Stále váháš? Podívej se na další materiály!

Víme, že není úplně jednoduché pustit se do změny kariéry nebo studiua úplně nových a dosud nepoznaných technologií. Proto jsme tématu toho, ja v IT, věnovali samostatnou stránku. Najdeš na ní videa k jednotlivým technologiím, odkaz na náš YouTube kanál, kde najdeš další materiály a další. Mrkni na stránku Jak začít v IT!

Přejít na další díl seriálu

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!