Kurzy Termíny

Linux seriál, 1. díl: Proč začít s Linuxem?

S Linuxem nešlápneš vedle. Každá větší firma hledá talenty a náboráři se můžou přetrhnout, aby do svých týmů dostali někoho s linuxovými zkušenostmi. Pojď si o tom přečíst víc!

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 6 min. čtení

Linux je trend. Každý hledá Linux talenty. Recruiteři volají a píšou každému s linuxovými zkušenostmi, protože na trhu jsou tisíce neobsazených, ale přitom dobře placených pozic. Potřebuješ znát další důvody, proč začít s Linuxem? Dáme ti je a navíc řekneme, jak na to.

Popularita Linuxu se už léta drží na stejně vysoké úrovni. Víc ti o tomhle trendu ve videu poví náš partner – The Linux Foundation.

Proč se naučit pracovat s Linuxem?

Žijeme v informační době. Když přišla na trh auta, museli jsme budovat nové cesty. Teď zase stojíme před výzvou v podobě technologické potřeby. Webové stránky (i ty naše), aplikace, hry, filmy nebo sociální sítě musí na něčem a nějak fungovat. A to jsou právě servery. S rozvojem infrastruktury zažívá Linux výrazný růst. Díky svým vlastnostem a možnostem na poli serverů doslova dominuje.

Navíc, Linuxu se nemusíš bát. Nejsou to jenom jedničky a nuly, právě naopak. Má grafické prostředí a podobá se Windowsu nebo Mac OS X.

Rozhraní operačního systému Linux.

Dokážu začít IT kariéru? Jak?

Dokážeš, protože IT sektor je obrovský a poptávka po lidech je vysoká. Najdeš stovky různých Linux pozic od juniorských, kde budeš restartovat servery nebo monitorovat aplikace, až po ultra seniorní, kde tě nemine hackování, penetrační testy nebo komplexní programování aplikací. V IT může pracovat každý.

Záleží jen na tobě, na tvých motivacích a cílech. Za pár měsíců z tebe sice nebude ten nejzkušenější programátor, ale i tak si můžeš po několika měsících správného tréninku najít práci v IT. Společnosti se čím dál více spoléhají na to, že si tvé dovednosti otestují přímo na pohovoru. Informacím, které máš v CVčku, se příliš nevěnují.

Společnosti mají zájem o vzdělávaní lidí

IT firmy mimo jiné sponzorují akce, tzv. hackathony, na kterých hledají a podporují nové talenty. Hackathon je většinou 1–2denní akce, kde pracuješ na konkrétním projektu. Pracuješ v týmu s dalšími účastníky a celou dobu ti pomáhají mentoři, což bývají opravdu hodně zkušení ajťáci.

Naučíš se toho za krátkou dobu hodně. Zkoušíš si reálný projekt a získáváš zkušenosti, které jsou nejenom pro tebe, ale i pro společnosti, velmi cenné. A právě lidi z těchto společností na hackathony chodí lovit talenty.

V ENEGETU jsme uspořádali největší Hackathon v Česku – CodeBrew.

Co obnáší práce juniorního Linuxáka?

Práce sysadmina se odvíjí od společnosti, ve které pracuješ. Předpokládejme, že budeš junior sysadmin a tahle pozice bude tvojí první zkušeností s prací v IT sektoru. V tom případě budeš mít na starost:

A to je jen začátek. Svoje o tom vědí naši absolventi, kteří začali na pozici junior systémového administrátora. Neměli předchozí IT zkušenosti a s Linuxem přišli do styku až na Linux Akademii. Přečti si příběh Petra (pracuje v AT&T) nebo Tomáše, který maká v IBM.

Kam může moje kariéra pokračovat?

Na Linuxu je super to, že tvoje kariéra může jít několika směry. Naučíš se psát scripty (ve scriptovacím jazyku) a budeš umět procesy automatizovat. To je v současné době dovednost, která je hodně žádaná nejenom v IT firmách. Můžeš se taky zdokonalit v sítích a vydáš se směrem Network Admina. Anebo tě zajímá víc bezpečnost? Můžeš pracovat na zabezpečení serverů, dat nebo celé infrastruktury.

Ať už si ale vybereš cokoliv, po několika letech praxe můžeš jako senior lehce přesáhnout platovou hranici 100 000 korun.

Můžeš si ale říct, že jako sysadmin pracovat nechceš. V tom případě svoje rozhodnutí zvaž, protože některé zdroje tvrdí, že pracovat se servery by se měl člověk naučit ještě před tím, než začne programovat.

Linux využiješ ve spoustě dalších oblastí a programátoři se k němu ve své práci stále vracejí. Svoje o tom ví i náš absolvent Lukáš, který Linux denně používá, ale přitom pracuje jako programátor.

Pokud tě Linux zaujal a chceš se s ním naučit pracovat, mrkni na náš komplexní kurz Linuxu. Jedná se o 3měsíční Akademii pod vedením zkušených lektorů, se spoustou praktických projektů a kariérním poradenstvím. Budeme se případně těšit! 🙂

přejít na další díl seriálu

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!