Kurzy Termíny

Kolik si vydělá ajťák v Česku?

Podle dat Českého statistického úřadu pracuje v ČR v odvětví informačních technologií na 160 000 lidí. To rozhodně není malé číslo. Mnohé personální agentury se nicméně shodují, že IT firmám chybí až dalších 20 000 ajťáků.

Poslední aktualizace: 31. května 2023, 4 min. čtení

Nikdy nebyla lepší chvíle začít kariéru v IT – na trhu je nedostatek specialistů a poptávka po nich neustále stoupá. Je ale IT opravdu tak perspektivní obor? Mají se ajťáci tak dobře, jak se povídá?

V Česku je zoufalý nedostatek IT odborníků

Podle dat Českého statistického úřadu pracuje v ČR v odvětví informačních technologií na 160 000 lidí. To rozhodně není malé číslo. Mnohé personální agentury se nicméně shodují, že IT firmám chybí až dalších 31 000 ajťáků.

Jak je to možné? Podívej se kolem sebe. Průmyslníci skloňují slovo digitalizace a ekonomové píší stohy článků na téma robotizace. Tento trend tlačí poptávku po ajťácích směrem nahoru. V Česku ale počty ajťáků příliš nerostou.

V posledních letech dokonce klesá počet studentů vysokoškoláků zaměřených na informatiku. Pracovní trh přitom potřebuje úplný opak –  masový nárůst IT odborníků.

V ENGETU se tomu snažíme pomoct nabídkou kurzů, po kterých se zaměstnáš, byť na juniorní pozici. Nejkratší cesta k práci v IT firmách vede přes Linux.

Už jsme vyškolili desítky Systémových administrátorů.

Ajťáci jsou placeni zlatem

Víš, co způsobuje nedostatek zkušených ajťáků? Tušíš správně, všechno je to o penězích. Do následujících řádků jsme pro tebe shrnuli závěry nejrůznějších výzkumů, těch starších i novějších, ze kterého však vyplývá jasný závěr – ajťáci se nemají vůbec špatně. 🙂

Nezáleží, jestli máš dvacetileté zkušenosti nebo jsi začal programovat před rokem. Ajťáci všech úrovní mají vyšší než průměrnou mzdu v Česku. A to dlouhodobě. Podívej se, jaké byly v posledních letech průměrné platy jednotlivých IT pozic a srovnej si to s průměrnou hrubou mzdou (v březnu 2022 to je 38 911,-). Jak vidíš, ajťáci jsou na tom i na juniorních pozicích pořád lépe.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Například v roce 2007 bral průměrný ajťák téměř 160 % průměrné české mzdy. A trend pokračuje i v posledních letech. V roce 2015 měl průměrný ajťák na výplatní pásce téměř o 20 000 víc než průměrný český zaměstnanec. Podle výzkumu společnosti Hays se mzdy v IT v roce 2016 meziročně zvýšily o 5 %. Podle údajů Českého statistického úřadu berou pracovníci v IT v prvním čtvrtletí roku 2018 v průměru přes 56 000 korun.

Dynamický růst mezd v IT sice zbrzdila globální ekonomická krize, která vypukla v roce 2008. IT sektor se nicméně poměrně rychle vzpamatoval a nyní mzdy nadále rostou. Průzkum společnosti Smitio z toku 2020 ukazuje, že průměrný příjem IT specialistů pracujících jako OSVČ je 75 000 Kč měsíčně, na zaměstnaneckém poměru je to pak 55 000 Kč měsíčně.

Být ajťákem se vyplatí

Projekt Česko v datech spočítal, že se mezi lety 2002 – 2014 po očištění inflace zvýšily mzdy v IT odvětví o 75 %. V dalším lukrativním odvětví –  bankovnictví a pojišťovnictví –  byl vzrůst „pouhých“ 54 %.

Dlouhodobému vývoji mezd v IT se věnoval také Český rozhlas, který ve svém článku napsal:

„Zatímco v roce 2002 byl průměrný plat IT zaměstnance o 7 tisíc korun vyšší než průměrná mzda v Česku, v roce 2016 už to bylo o 17 tisíc víc.“

Tak co, chceš i ty patří mezi nejlépe vydělávající specialisty na trhu? Začni pracovat na svých znalostech a dovednostech ještě dnes. 🙂

Chci se naučit programovat

Marián Hurta

Marián je CEO a spoluzakladatel ENGETA. S kolegy pro tebe připravuje články na různá témata z oblasti IT.

Přidej se k 14 000+ odběratelům

Tvůj e-mail za zprávu o termínech, pracovních nabídkách nebo novinkách v ENGETU. Pojď do toho!